Blogit pääkuva

Navigaatiovalikko

Blogi sisältö

angle-left

Blogit

Kesälomalaisen ajatuksia mökkeilystä

Kunnanjohtajan blogi

Tiedotusvälineissä puhutaan siitä, että mökkeily vähenee ja että nuoret olisivat vetäytymässä pois perinteisestä vapaa-ajan asumisesta. Olen hieman haastanut itseäni pohtimaan, onko asia näin.

Mielestäni mökkeilyssä on nähtävissä juuri nyt myös kasvun mahdollisuudet. Vapaa-ajan asunnoilla on edellytykset yhteyksien (tietoliikenne) puolesta paikkariippumattomaan vapaa-ajan ja työn yhdistämiseen. Lisäksi viime vuosina on panostettu vapaa-ajan asuntojen viihtyisyyden lisäämiseen. Perikunnat ja suvut ovat käyttäneet rahaa aikaisempaa enemmän viihtyisyyden, turvallisuuden ja käyttömukavuuden lisäämiseen.

Ihminen ei ole kone. Tarvitsemme työ ja arjen hektisyyden vastapainoksi hiljentymisen, vetäytymisen ja latautumisen paikkoja, joita mökit ja vapaa-ajan asunnot parhaimmillaan ovat.

Emme tunnistaneet parikymmentä vuotta sitten esiin nostetun hiljaisuuden merkitystä maakuntamme vetovoimatekijänä. Meidän korkeuksilla hiljaisuuden, vetäytymisen ja mindfullnesin toteuttamiseen on huikeat mahdollisuudet.

Ekologista ja taloudellista mökkeilyä

Julkisuudessa nostetaan esille mökkeilyn liittyvät ajokilometrit epäekologisena tekona. Itse ajattelen päinvastoin. Mökille päästyä siellä ollaan, eikä tunneta tarvetta lähteä turhille ajeluille tai shoppailemaan. Huussit ovat kehittyneet miellyttäviksi biovessoiksi, jotka ovat erittäin käyttömukavia ja helppohoitoisia. Nokipölystä ei liene suurta haittaa varsinkaan tällaisina lämpiminä kesinä. Saunat lämpiävät tehokkaasti ja nopeasti nykykiukailla. Tänä päivänä erityisesti nuoret haluavat mm. kuluttamisessa olla erityisen ekologisia. Turhaa kuluttamista vältetään ja mm. jakamisen kulttuuria arvostetaan. Ehkä tulevaisuudessa mökkeilyynkin voisi liittyä vahvempi jakamisen kulttuuri.

Ajattelen, että tulevaisuudessa nuoret aikuiset voisivat olla kiinnostuneita mökeistä, joissa on mahdollista puuhastella, vastapainona työlle ja modernille asumiselle. Mökkeily tarjoaa siihen mahdollisuuden. Kesämökin, (ei ympärivuotisessa käytössä olevan) etuna on, että siitä ei muodostu samanlaisia ympärivuotisia kuluja kuin jatkuvassa käytössä olevasta vapaa-ajan asunnosta.

Osallistuminen kiinnittää nuoren mökkeilyyn

Osallisuus, osallistuminen on haastanut itseäni mökkeilijänä. Tunnistetaanko, että nuorille täytyy antaa mahdollisuus osallistua vapaa-ajanasuntoa koskevaan päätöksentekoon? Onko mökkeilystä tehty yhteinen asia?

Vapaa-ajan asunnoista ja mökeistä luopuminen on usein vaikeampaa kuin vaikkapa asunto-osakkeesta. Mökkeihin sisältyy muistoja, tarinoita, tekemistä ja uudistumista. Jos eri sukupolvet saavat vuosien varrella osallistua muutostöiden suunnitteluun ja toteutukseen, tulee mökistä kaikille yhteinen juttu. Tämä tarkoittaa joustavuutta, uudistuskykyä, mutta myös luopumista.

Mitä nuorempana kiinnittyminen mökkeilyyn alkaa, sitä pidempikestoista mökkeilystä varmaankin tulee. Elämänkaaren eri vaiheissa on varmasti erilaisia mökillä viihtymisen jaksoja, mutta lapsuuden ja nuoruuden muistot ovat tärkeitä.

Liperissä myytiin vuoden 2017 aikana 25 vapaa-ajan asuntoa. Tällä määrällä pääsimme TOP 20 kunnan joukkoon maassamme. Tämä kertoo minulle siitä, että saamme kuntaamme uusia vapaa-ajan asukkaita ja mahdollisesti myös arvon nousua vapaa-ajan asunnoillemme.

Vapaa-ajan asukkaat ja kesämökkiläiset ovat merkittävä taloudellinen, sosiaalinen ja toiminnallinen lisä kunnassamme. Pidetään vapaa-ajan asunnot ja kesämökit kiinnostavina myös nuorelle sukupolvelle ja huolehditaan kuntana siitä, että Liperi on jatkossakin houkutteleva mökkiläiskunta. Mökkiläisyys ja vapaa-ajan asukkaat ovat koko Liperin - kuntalaisten ja yritysten rikkaus.

Kesäterveisin
Hannele Mikkanen
kunnanjohtaja

 

 

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Kun rauta on kuuma

Vuosi 2018 on alkanut kunnassamme aktiivisesti. Vexven tiloissa on aloittanut yritys...

Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä

Globaalein silmälasein tarkasteltuna ekososiaalinen sivistys on yksi tärkeimmistä asioista,...

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute