Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Liperin kunnasta viime kertaa runsaammin vastauksia Pokalin liikuntakyselyyn

Liperin kunnasta viime kertaa runsaammin vastauksia Pokalin liikuntakyselyyn

Kyselyn mukaan isoimmiksi esteiksi liikunnalle koetaan työ ja koronapandemiaan liittyvät rajoitukset. Liperin kunnasta vastauksia kyselyyn tuli 662.

Pohjois-Karjalan Liikunta ry:n maakunnallinen liikuntakysely oli käynnissä 8.2.–8.3.2021 ja se kohdennettiin yli 18-vuotiaisiin kuntalaisiin.

Lasten ja nuorten fyysisen aktiivisuuden seurannassa hyödynnetään valtakunnallisia kyselyjä ja tutkimuksia, kuten kahden vuoden välein toteutettavaa kouluterveyskyselyä ja LIITU-kyselyä, jonka uusimmat tulokset julkaistaan 27.5.2021.

Pokalin liikuntakyselyyn vastasi tänä vuonna 662 kuntalaista. Vastausten määrä oli Pohjois-Karjalan kunnista toiseksi suurin heti Joensuun jälkeen.
Liikuntasuositusten mukaan liikuntaa harrastavien kuntalaisten osuus on noussut vuodesta 2017, jolloin osuus oli 11 % vastaajista ja nyt 15 %. Vaikka kehitystä on tapahtunut, terveytensä kannalta riittävästi liikkuvien osuus on edelleen alhainen. Toisaalta on mahdollista, että osa vastaajista ei miellä arkisen hyötyliikunnan muotoja (marjastus, kalastus, metsästys, lumi- ja pihatyöt) fyysiseksi aktiivisuudeksi omissa vastauksissaan.

Harrastetuimpien lajien kirjo ja suosio on pysynyt melko samana. Kuntosaliharjoittelun suosio on jonkin verran lisääntynyt edellisen kyselyn tuloksiin verrattuna.

Neljä viidestä vastaajasta ilmoittaa saavansa kunnan liikuntapalveluista riittävästi tietoa (yli 80 % vastaajista). Aikaisemman kyselyn tuloksiin verrattuna entistä useammat vastaajat kokevat, että kunnassa on riittävästi liikuntapalveluja (66,6 % -> 78,6 %).

Noin kolmannes vastaajista (32 %) kokee, että liikunnan harrastamiselle ei ole erityisiä esteitä. Isoimmiksi esteiksi koetaan työ ja koronapandemiaan liittyvät rajoitukset ja sitä kautta peruuntuneet vuorot ja ryhmät. Myös jaksaminen ja aikaansaavuus sekä terveydelliset ongelmat nousevat esille muina liikkumisen esteinä.

Kaksi maastopyöräilijää värikkäissä vaatteissa rannan lähellä olevalla metsäpolulla

Lisätietoja kyselyn tuloksista: