Navigaatiovalikko

Työntekijät

angle-left Lauri Kontkanen työntekijätarina

Reittien tuntija

Taustasta eri urheilulajien parissa on hyötyä liikuntaolosuhteiden koordinaattorin työssä. Lauri Kontkaselta syntyvät niin latukartat kuin reittikuvaukset ja valokuvat.

Julkaistu 14.6.2023

Kuva 1: Nuottilammen ylittävä silta Jyri traililla on yksi Kontkasen suosikkipaikoista Liperissä.

 

Liperin virkistysreitit julkaistiin keväällä 2023 Outdoor Active -palvelussa. Ulkoilijan saatavilla on kustakin reitistä runsaasti valokuvia, kattavat reittikuvaukset ja yksityiskohtaiset tiedot, kuten saapumisohjeet, reittityypit, vaativuusluokka sekä korkeusprofiili nousu- ja laskumetreineen.

Sisällöt ovat liikuntaolosuhteiden koordinaattorin Lauri Kontkasen käsialaa. Syksyllä 2022 Liperin kunnassa töissä aloittanut Kontkanen kiersi jokaisen reitin läpi reittikuvausta ja valokuvia varten. Reittikuvauksissa piti ottaa huomioon retkeilijän lisäksi polkujuoksijan ja maastopyöräilijän näkökulmat.

"Sääennustetta piti tiirailla ahkerasti, sillä käytännössä syksyn aikana ei ollut montaa aurinkoista kuvauspäivää."

Kontkasen toinen projekti koskee Liperin kunnan latuverkkoa, johon tehdään uudistuksia tuleville latukausille. Latujen opastuksia päivitetään, latupohjia parannetaan ja joillakin reiteillä tehdään uusia latulinjauksia.

Latuverkostoa kehitetään niin, että ladut olisivat yhä useammalle mielekkäitä hiihtää. Taajamalatujen kohderyhmä ei ole kilpaileva urheilija vaan tavallinen kuntoilija, joten laduille tehdään helpompia linjauksia, alamäkien mutkia suoristetaan ja joitakin mäennyppyjä madalletaan.

"Kantava idea on saada laduille enemmän käyttäjiä ja sitä kautta saada ihmiset liikkumaan enemmän."

Liperi on liikuntamahdollisuuksien puolesta Kontkaselle tuttu pian kolmenkymmenen vuoden ajalta.

"Liperi on aina jäänyt positiivisesti mieleen, sillä täällä on ulkoilulle todella hienot puitteet. Ei näin hienoa kesäreitistöjen kokonaisuutta ole koko Suomen tasolla monessakaan paikassa", Kontkanen kehuu.

Monipuolinen tausta eri lajien parista

Suunnistus oli Kontkasen päälaji 25 vuoden ajan. Ensimmäisen Jukolan Viestinsä hän kävi Pärnävaaralla vuonna 2000. Nykyään Kontkasen lajeihin kuuluu hiihto, maastopyöräily, retkiluistelu ja melonta, ja hänellä on myös köysitoiminnanohjaajan koulutus.

Taustasta eri lajien parissa on hyötyä monilla tavoilla. Kontkasella on kokemusta suunnistuskarttojen laatimisesta yli parin vuosikymmenen ajalta, ja Liperissä hän on tehnyt kunnan latukarttoja. Virkistysreittejä kiertäessä puolestaan suunnistajan mieleen painuivat helposti reittien kulku ja maastonvaihtelut reittikuvauksia varten.

Liikuntatieteen maisteriksi valmistunut Kontkanen on työskennellyt aikaisemmin myös sosiaalialalla. Viime vuodet ovat menneet aktiivisesti erilaisten reitistöihin liittyvien työprojektien parissa sekä freelancer-töissä muun muassa tapahtumatuottajana.

Ensimmäisen kameransa hän hankki vasta vuosi sitten. Sittemmin hän on kuluttanut paljon YouTuben opetusvideoita ja julkaissut noin 8000 kuvaa. Reitistöjen lisäksi hän on valokuvannut esimerkiksi liikuntatapahtumia.

Yksi Kontkasen lempipaikoista Liperissä, Nuottilammen ylittävä silta Jyri trailin varrella, on päässyt myös valokuviin Outdoor Activessa.

"Se on todella nätti paikka, eikä uskoisi, että se sijaitsee vain 600 metrin päässä Ylämyllyn liikenneympyrästä."

Liperin kohteet Outdoor Activessa: https://www.outdooractive.fi/fi/matkakohteet/suomi/liperi/24015017/

Tutustu myös Visit Karelian koontisivuun Pohjois-Karjalan ulkoilureiteistä: https://www.visitkarelia.fi/ulkoilureitit/

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute