Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Isoja parannuksia hiihdon olosuhteisiin Liperissä

Isoja parannuksia hiihdon olosuhteisiin Liperissä

Parannetun latuverkoston suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota hiihtomielekkyyteen, turvallisuuteen ja opastuksen toimivuuteen.

Kunnan ylläpitämälle latuverkostolle on kuluneen vuoden aikana toteutettu merkittäviä parannuksia. Nyt tehtyjen parannusten avulla Liperin hiihto-olosuhteet palvelevat monipuolisesti hiihtokansan nykytarpeita.

Latujen pohjatyöt ovat käynnistyneet ja valmistuneista laduista tiedotetaan sekä kunnan verkkosivuilla että Fluent Outdoor -palvelussa. Yrittäjävetoisesti tuotettu ensilumenlatu avattiin Pärnävaaralla 4.11. Tämä palvelee hiihtäjiä siihen asti, kun luonnonlumikausi alkaa.

Latuverkosto on uudistettu maastossa

Etenkin Honkalammen ja Mertalammen välisellä alueella latuverkosto on suunniteltu uudestaan. Joitain muutoksia on tehty myös Viinijärvellä. Suunnittelussa on huomioitu ensisijaisesti hiihdollinen mielekkyys, turvallisuus ja opastuksellinen toimivuus.

Maastoon on tehty uusia latulinjauksia ja entisiä on levennetty tai linjattu paremmiksi tarvittavissa kohdissa. Hiihtosuuntia on myös joillain latuosuuksilla muutettu tai lisätty. Aiemmin ladut olivat joutuneet väistelemään lisääntynyttä rakentamista. Laduilla oli paljon tienylityksiä ja puutteellisesti opasteita.

Kattavat opasteet

Latujen tai erillisten latuosuuksien vaativuus on merkitty uudistettuihin latukarttoihin selkeästi. Maastosta löytyvät lähtöpisteiden infotaulut, opasviitat, kartat sekä opastus- ja varoitusmerkit. Myös latuverkoston tulipaikat, vessat, huussit, suihkut, kahviot, vesipisteet ja parkkipaikat on lisätty karttoihin.

Ajantasaiset tiedot, kartat, ohjeet ja latujen lähtöpisteet päivitetään Liperin kunnan verkkosivulle www.liperi.fi/ladut. Kunnossapidon seurantajärjestelmä Fluent Outdoors on päivitetty ja nyt sieltä löytyvät myös latujen parkkipaikat ja tulipaikat. Jatkossa seurantajärjestelmässä ovat mukana kaikki kunnan ylläpitämät ladut. Uusittu latuverkosto päivittyy myös moniin yleisiin karttasovelluksiin.

Pärnävaaralle helppo latu

Pärnävaaralla on nyt opastettu 2,2 km pituinen helppo latu, joka kulkee pääosin entisillä latupohjilla. Tällä ladulla ei ole vaativia mäkiä, joten nyt sieltä löytyy helposti hiihdettävää latua myös perheen pienimmille tai muuten vaan helppoutta kaipaaville.

Uusi latuvalaistus on otettu käyttöön ensilumenladun osuudella. Kunta on toteuttanut sen yhteistyössä ensilumen latupalvelua tuottavan Concella Oy:n kanssa. Nyt Pärnävaaralla on luonnonlumikaudella yhtenäisesti hiihdettävää valaistua latua 8 km.

Osa laduista myös koirahiihtäjille

Jyrinkylästä Honkalammelle menevä yhdyslatu, kaikki Honkalammen ladut ja Ylämyllyn peltolatu ovat jatkossa myös koirahiihtolatuja. Liperin kirkonkylän Aurinkolasit -ladulla saa myös hiihtää koiran kanssa. Pärnävaaran valaistulla 5 km ladulla on myös koirahiihto sallittua maanantaina ja keskiviikkona klo 20.00–21.00. Muilla laduilla koirat ovat kiellettyjä.

Koirat on pidettävä sallituilla laduilla kytkettyinä lyhyessä hihnassa niin, että niistä ei ole haittaa muille hiihtäjille ja ulosteita ei saa laduille ilmestyä.

Työt on suunniteltu ja toteutettu Liperin kunnan liikuntapaikkojen omalla henkilöstöllä ja työpajatyönä sekä ostopalveluina urakoitsijoilta ja opasteiden tuottajilta. Osa Lauri Kontkasen työstä on tehty Hotu Outdoors Oy:n yrittäjänä.

Sinitakkinen mies hiihtää auringonpaisteessa.

Lisätietoja