Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Asumisneuvonnalla positiivisia vaikutuksia Liperissä ensimmäisenä toimintavuonna

Asumisneuvonnalla positiivisia vaikutuksia Liperissä ensimmäisenä toimintavuonna

Maksuton asumisneuvonta on onnistunut puuttumaan vuokralaisten maksuvaikeuksiin ja vähentänyt häätöjen määrää.

Liperin kunta alkoi tarjota asumisneuvontaa ensimmäisenä kuntana Pohjois-Karjalassa vuoden 2023 vaihteessa. Kaikille Liperin kunnan asukkaille suunnatulla maksuttomalla asumisneuvonnalla on jo ensimmäisen vuoden aikana ollut positiivinen vaikutus Liperissä. Liperin Vuokrataloilla haettujen häätöjen määrä on vähentynyt merkittävästi. Asumisneuvonta on auttanut esimerkiksi vuokrarästien vuoksi velkaantuneita: takaisinmaksusuunnitelmia sovittiin 61 kappaletta vuoden aikana.

Uutta palvelua on tehty tutuksi muun muassa jalkautumalla kuukausittaisille taajamakierroksille Liperin kirkonkylälle, Ylämyllylle ja Viinijärvelle.

- Kuntalaiset antoivat kiitosta siitä, että olemme paikan päällä tavattavissa. Aika monelle asumisneuvonta oli palveluna vielä uusi, mutta moni oli myös huomannut meidät sosiaalisen median kanavista ja etenkin iäkkäämmille lehtijutut olivat jääneet mieleen, asumisneuvojat Mira Siponen ja Sanna Härkönen kertovat.

Joulukuussa julkaistiin nuorille suunnattu asumisen opas, jossa kerrotaan muun muassa ensiasuntoon muuttamisesta sekä vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista. Opas toteutettiin asumisneuvonnan ja nuorisotyön yhteistyönä. Asumisneuvojat suunnittelivat oppaan sisällön, ja ulkoasun suunnitteli ja toteutti nuorisotyön harjoittelija Sonja Martiskainen.

Asumisneuvonnan taustalla on Liperissä hanke, jonka päärahoittaja on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Hankkeelle haetaan jatkoa vuodelle 2024.

- Kysyntää ja tarvetta asumisneuvonnalle on selvästi ollut. Ensimmäisen vuoden aikana olemme käyneet koulutuksia ja verkostoituneet muiden kaupunkien ja kuntien asumisneuvojien kanssa. Olemme tiivistäneet yhteistyötä sosiaalipalvelujen ja etsivän nuorisotyön kanssa, ja ensi vuonna suunnitelmissa on aiempaa tiiviimpi yhteistyö työllisyyspalvelujen kanssa. Tästä on hyvä jatkaa, Siponen ja Härkönen toteavat.

Tutustu nuorten asumisen oppaaseen: www.liperi.fi/asumisneuvonta

Nuoria ihmisiä istuu vierekkäin pitkällä penkillä, osalla sylissään tietokone tai puhelin.

Lisätietoja