Navigaatiovalikko

Ystävyyskunnat sisältö

Ystävyyskunnat

Liperin kunnalla on kuusi ystävyyskuntaa.

Ystävyyskuntasuhteiden solmiminen on kuntien vanhin kansainvälisen toiminnan muoto. Ystävyyskuntasuhteita on solmittu kansojen yhteyksien ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi. Tavoitteena on edistää ja tukea ystävyyssuhteiden luomista kouluihin, yhdistyksiin, järjestöihin ja poliittisiin puolueisiin. 

Liperillä on kuusi ystävyyskuntaa: ruotsalainen Orsa, virolainen Saku, norjalainen Rendalen, tanskalainen Aalborg, saksalainen Büchen ja Venäjällä, Karjalan tasavallassa Äänisjärven piirihallintoon kuuluva Soutjärven vepsäläiskylä. 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Maakuntaliiton kuukauden kuntana Liperi

Maakuntaliiton kuukauden kuntana Liperi

Tänä vuonna Pohjois-Karjala täyttää 300 vuotta. Juhlavuoden videosarjassa vieraillaan kaikissa maakunnan 13 kunnassa. Liperiin tutustutaan ilmastoasiantuntija Aarne Granlundin kautta.

Liperissä ilmastotyö on arjen tekoja

Liperi on ainutlaatuinen yhdistelmä perinnettä ja hi-techiä: kunnan varhaiskasvatuksessa leivotaan karjalanpiirakoita ja opetellaan myös koodaamista ja robotiikkaa. Alueella on kansainvälistä elinkeino- ja yritystoimintaa, ja myös maanviljelijöitä, karjankasvattajia, käsityöläisiä ja muita alkutuotannon yrittäjiä.

Tämä yhdistelmä herätti myös ilmastoasiantuntija Aarne Granlundin kiinnostuksen. Paljasjalkainen helsinkiläinen halusi pienentää hiilijalanjälkeään ja iski luvut Exceliin. Parhaiten kestävä elämäntapa onnistuisi Liperissä.

Vahvana vaikuttimena oli kunnan jäsenyys Hinku-kuntien verkostossa. Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Ilmastopäästöjä pyritään vähentämään muun muassa lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta. Hinku-kunnissa myös paikallisia yrityksiä ja asukkaita kannustetaan ilmastotekoihin. Pohjois-Karjalasta tuli Suomen viides Hinku-maakunta kesäkuussa 2020.

Aarne Granlundin elämässä hiilijalanjälki kutistui, mutta elämänlaatu parani. Rakkaan harrastuksen, perhokalastuksen, avulla ruoka on varmasti tuoretta ja läheltä.

- Haukea, kuhaa ja ahventa kantarellikastikkeella, kaikki ainekset iltalenkiltä! Granlund hehkuttaa.

Liperin kunnanjohtaja Hannele Mikkanen on huomannut, että moderni maallemuutto on alkanut kiinnostaa yhä useampaa. Liperiin on tultu aiemminkin mökkeilemään, nyt mökit ja vapaa-ajan asunnot ovat muuttuneet monipaikkaisen työn tukikohdiksi.

- Työn tekemisestä on monilla aloilla tullut paikkariippumatonta. Mikäpä on silloin asustellessa luonnon rauhassa vesistöisessä ja kauniissa kunnassamme! Maaseutumaisella kaupungin kehyskunnalla, jossa palvelut ovat lähellä, on tällä hetkellä vetovoimaa. Vapaa-ajan asukkaatkin viettävät pidempiä jaksoja Liperissä, Mikkanen valottaa.

Pohjois-Karjalan maakunnan aluerajojen katsotaan syntyneen vuonna 1721 Uudenkaupungin rauhassa. Tänä vuonna Pohjois-Karjala täyttää siis 300 vuotta. Juhlavuoden videosarjassa vieraillaan kaikissa maakunnan 13 kunnassa. Liperiin tutustutaan ilmastoasiantuntija Aarne Granlundin kautta. Videon voit katsoa alla olevasta upotuksesta.

 

Liperin kunnan logo harmaalla pohjalla

Lisätietoja:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute