Lomituspalvelut pääkuva

Navigaatiovalikko

Yhteistoimintaryhmä sisältö

Yhteistoimintaryhmä

Yhteistoimintaryhmä on lomitusasioita käsittelevä yhteinen toimielin.

Maatalouslomituksen Yhteistoimintaryhmä

Lomituspalvelujen onnistuminen edellyttää yhteistyötä kaikkien lomitusjärjestelmän kanssa tekemisissä olevien välillä. Pohjois-Karjalan paikallisyksikön alueella on yhteistoimintaryhmä, jossa on jäsenenä lomituspalveluista vastaava vastuuhenkilö, lomittajien ja viljelijöiden edustajat sekä Mela-asiamies.

Yhteistoimintaryhmät seuraavat lomituspalveluiden toimivuutta ja käsittelevät lomitukseen liittyviä käytännön kysymyksiä. Yhteistoimintaryhmän perusajatuksena onkin tukea lomituksen vastuuhenkilöä päätöksenteossa. Yhteistoimintaryhmät voivat käsitellä vain lomituksen yleisiä kysymyksiä. Ne eivät voi ratkaista yksittäisten maatalousyrittäjien lomitusasioita.

Maatalousyrittäjä voi vaikuttaa kuntansa lomitusten toimivuuteen ja palvelujen kehittämiseen ottamalla yhteyttä oman paikallisyksikkönsä yhteistoimintaryhmän jäseniin ja esittämällä heille näkemyksensä.

Pohjois-Karjalan lomituspalveluiden yhteistoimintaryhmän jäsenet:

Heinonen Salla, kunnan vastuuhenkilö

Kaihoniemi Hanna, Keski-Karjalan MTK

Harjunen Sanna, Pielisen-Karjala

Leminen Urpo, Liperin alue

Puhakka Ville, Liperin alue

Ikonen Asko, Mela asiamies

Kiiski Kyösti, maatalouslomittaja Liperi

Nieminen Tuure, maatalouslomittaja Pielisen-karjala

Pennanen Marianne, maatalouslomittaja Keski-Karjala

Juntunen Riitta, lomituspalvelupäällikkö Pielisen-Karjala

Simonen Minna, lomituspalveluesihenkilö Liperi

Juvonen Ulla, lomituspalveluesihenkilö Keski-Karjala

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Pohjois-Karjalan maatalousyrittäjien lomituspalvelut keskitetään

Pohjois-Karjalan maatalousyrittäjien lomituspalvelut keskitetään

Tohmajärven kunta saa vuoden 2023 alusta vastuulleen koko Pohjois-Karjalan lomituspalvelujen järjestämisen. Vuoden 2022 alussa testataan uutta toimintamallia yhteistyössä yrittäjien ja lomittajien kanssa.

Tohmajärven, Liperin ja Nurmeksen nykyiset paikallisyksiköt yhdistyvät vuoden 2023 alusta, jolloin niiden hallinnosta vastaa Tohmajärven kunta. Tohmajärven kunta saa vuoden 2023 alusta vastuulleen koko Pohjois-Karjalan lomituspalvelujen järjestämisen.

Päätöksen asiasta teki Maatalousyrittäjien Eläkelaitos (Mela) sosiaali- ja terveysministeriön edellyttämän kokonaisarvion pohjalta, missä ratkaisevia kriteerejä olivat asiakastyytyväisyys, tehokkuus ja johtaminen.

Nykyisellään Pohjois-Karjalassa lomituspalvelujen isäntäkuntina toimivat Tohmajärvi, Liperi ja Nurmes. Tohmajärvi vastaa Keski-Karjalan, Liperi maakunnan keskiosien ja Nurmes pohjoisosien lomituspalveluista.

Lomituspalveluiden tehtävänä on järjestää lomituspalvelulain mukaiset palvelut niin, että alueen lomituspalveluihin oikeutetut maatalousyrittäjät pystyvät irrottautumaan turvallisin mielin päivittäisistä välttämättömistä karjanhoitoon kuuluvista töistä.

Maatilojen määrä on vähenevä ja lomitustilojen vaatimukset lomitustoiminnalle ovat kasvavia. Lomituspalvelujen on pystyttävä vastaamaan tilojen kasvaviin vaatimuksiin, sekä palvelemaan maatalousyrittäjiä mahdollisimman joustavasti sekä ammattitaitoisesti.

Alueellisten lomituspalveluiden kehittäminen

Haluamme tuottaa jatkossakin laadukkaita sekä joustavia lomituspalveluita ja siksi toiminnan kehittäminen on tärkeää. Vuoden 2022 alussa testaamme uutta toimintamallia yhteistyössä yrittäjien ja lomittajien kanssa.

Toimintamalli on rakennettu perustuen kyselyn vastauksiin, joka yrittäjille tehtiin syksyllä 2021. Kyselyllä selvitettiin lomituspalveluiden nykytilaa ja kehittämiskohteita. Olemme satunnaisotannalla valinneet tilat ja lomittajat mukaan toimintamallin kehittämiseen. Toimintamallilla pyrimme kehittämään lomituspalveluiden asiakaslähtöisyyttä ja pyrimme vastaamaan paremmin tilojen nykyisiin sekä muuttuviin tarpeisiin.

Kehittämisen aikana keräämme jatkuvaa palautetta, jolloin voimme reagoida välittömästi tarpeisiin ja pystymme tekemään korjaavat toimenpiteet. Tämä vaatii yrittäjien, lomittajien ja lomahallinnon hyvää yhteistyötä ja tiivistä vuorovaikutusta. Täten saamme rakennettua erinomaisen mallin alueellisten lomituspalveluiden järjestämiseksi.

Lomahallinto ottaa yhteyttä toimintamallin kehittämiseen valittuihin yrittäjiin ja lomittajiin. Projektin etenemisestä tullaan tiedottamaan säännöllisesti. Kehitetty toimintamalli tullaan ottamaan käyttöön tiloilla vuoden 2022 loppuun mennessä.

Keltainen leikkuupuimuri puimassa viljaa pellolla

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute