Navigaatiovalikko

Viranhaltijapäätökset sisältö

Viranhaltijapäätökset

Liperin kunnan viranhaltijoiden tekemät muutoksenhakukelpoiset päätökset ovat luettavissa Dynasty-asianhallintajärjestelmässä.

Dynastyssa voit selata kunkin viranhaltijan tekemiä päätöksiä.

Palvelussa on myös laaja haku, jolla voit hakea päätöksiä tietyllä päivämäärällä, asiasanalla tai millä hyvänsä sanalla.

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Ylämyllyn koulun Jyrin yksikössä tehostetaan ilmanvaihtoa

Ylämyllyn koulun Jyrin yksikössä tehostetaan ilmanvaihtoa

Joidenkin tilojen hiilidioksidiarvot nousevat päivän aikana korkeiksi. Ilmanvaihtoa tehostetaan, ja syksyksi 2023 lasten määrää pyritään vähentämään Jyrin yksikössä.

Ylämyllyn koulun Jyrin ja Patteriston yksiköissä pidettiin 13.10.2022 lakisääteinen kolmen vuoden välein tehtävä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden tarkastus. Tarkastuksessa todettiin Jyrin yksikössä ilmanvaihtoon liittyviä haasteita.

Yksikössä olevien Freesi-sisäilmaseurantalaitteiden antamien tietojen mukaan joidenkin tilojen hiilidioksidiarvot nousivat päivän aikana liian korkeiksi. Myös aistinvaraisesti oli havaittavissa tunkkaista ja seisovaa sisäilmaa.

Terveysvalvonta velvoitti kuntaa selvittämään asiaa ja pyysi selvitystä toteutetuista toimenpiteitä tammikuun 2023 loppuun mennessä. Terveysvalvonnan lausunnon mukaan koululla tulee mitata käytön aikaista hiilidioksidipitoisuutta kaikissa omalla ilmanvaihtokoneella olevissa luokissa. Tiedot tulee toimittaa terveysvalvontaan mittauksen päätyttyä. Lisäksi kunnan tulee ryhtyä toimenpiteisiin, ettei hiilidioksidipitoisuus pääse nousemaan yli raja-arvojen oppituntien aikana.

Joulukuussa 2022 koululla tehtiin hiilidioksidi-, lämpötila- ja paine-eromittauksia, jotka toteutti Insinööritoimisto 2K. Mittaustulosten perusteella tilanne on koulussa kohtuullinen, mutta parannettavaa on. Hiilidioksidipitoisuudet luokkatiloissa kasvavat huomattavasti tilaa käytettäessä. Tilat kuitenkin tuulettuvat nopeasti, ja yksikössä tulee edelleen huolehtia tilojen tuulettamisesta välituntien aikana. Yhdenkään tilan kohdalla ei ylitetty kertaakaan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (545/2015) mukaista hiilidioksidipitoisuuden toimenpiderajaa. Lämpötilaoloissa ei havaittu huomautettavaa.

Tutkimuksissa todettiin, että rakennus on alipaineinen. Rakennuksen painesuhteita säädetään tasapainoisemmiksi, jotta epätiiviistä kohdista ei pääse ilmavirroissa kulkeutumaan epäpuhtauksia sisäilmaan.

Koululla tutkitaan vaihtoehtoja ilmanvaihdon tehostamiseksi. Myös LVI-suunnittelija perehtyi koulun tiloihin tammikuussa. Nopeana apuna tilanteeseen yhdessä alakerran luokkatilassa kokeillaan olemassa olevan ilmanvaihtolaitteiston tueksi Saneair Max -ilmanvaihtolaitetta. Laite asennetaan talvilomaviikon aikana, ja hiilidioksidiarvot mitataan uudestaan muutaman viikon kokeilun jälkeen. Mikäli laitekokeilu osoittautuu onnistuneeksi, varaudutaan hankkimaan vastaavia laitteita myös muihin luokkatiloihin.

Terveysvalvonnan mukaan kunnan toteuttamat ja suunnittelemat toimenpiteet ovat tällä hetkellä riittäviä. Ilmanvaihdon tehostaminen ja vaikutusten seuraaminen mittauksilla auttaa vähentämään luokkatilojen hiilidioksidikuormaa nykyisellä oppilasmäärällä. Syksylle 2023 Jyrin yksikön tiloissa opiskelevien lasten määrää pyritään kuitenkin vähentämään. Uusia esiopetusryhmiä Jyriin perustetaan korkeintaan 1–2.

Liperin kunnan sisäilmatyöryhmä seuraa Jyrin yksikön tilannetta. Sisäilmatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 22.3.2023. Lisäksi tilannetta seurataan laajemmin syyskaudella 2023 toteutettavalla kouluyhteisön terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin seurantatarkastuksella.

Lapset piirtävät pulpettien ääressä luokassa.

Lisätietoja

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute