Navigaatiovalikko

Viranhaltijapäätökset sisältö

Viranhaltijapäätökset

Liperin kunnan viranhaltijoiden tekemät muutoksenhakukelpoiset päätökset ovat luettavissa Dynasty-asianhallintajärjestelmässä.

Dynastyssa voit selata kunkin viranhaltijan tekemiä päätöksiä.

Palvelussa on myös laaja haku, jolla voit hakea päätöksiä tietyllä päivämäärällä, asiasanalla tai millä hyvänsä sanalla.

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Rottia havaittu Honkalammella – katso ohjeet torjuntaan

Rottia havaittu Honkalammella – katso ohjeet torjuntaan

Kuntaan on tullut ilmoituksia Honkalammella havaituista rotista.

Rottien ja muiden tuhoeläinten hävittäminen kuuluu kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulle. Rottahavainnoista kannattaa ilmoittaa tontin omistajalle tai isännöitsijälle.

Pyydämme kiinteistönomistajia huolehtimaan, ettei kiinteistöllä ole rotille kelpaavaa ravintoa ja suojapaikkoja. Rotat ovat tuhoeläimiä, jotka voivat tehdä vahinkoa rakenteille, saastuttaa elintarvikkeita ja levittää tarttuvia tauteja. Rottia havaitaan yleensä silloin, kun niille on tarjolla runsaasti ravintoa.

  • Järjestä jätehuolto niin, etteivät eläimet pääse jäteastioihin. Biojätteen saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa lämpöeristetyssä, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty.
  • Mikäli ruokit luonnonvaraisia lintuja ja muita eläimiä pihalla, järjestä ruokinta niin, etteivät rotat, hiiret tai muut vahinkoeläimet pääse ruokintapaikalle. Laita jyvät ja muu ravinto ruokinta-automaattiin tai vastaavaan laitteeseen. Älä heitä ruokaa suoraan maahan. Kesäajaksi ruokinta tulee lopettaa ja ruokintapaikat puhdistaa.
  • Varmista, ettei kiinteistöllä ole rotille sopivia suojapaikkoja. Rotta suosii kosteita, maanläheisiä asuinpaikkoja, joissa se voi helposti kaivaa maanalaisia käytäviä. Rotat voivat pesiytyä myös esimerkiksi lautapinojen tai risukasojen alle.

Rottia voit torjua omatoimisesti loukuttamalla tai tuhoeläintorjujan avulla. Rotanloukkuja voi ostaa kaupoista. Käytä loukkuja vain valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kunta ei tee myrkytyksiä eikä neuvo myrkytysten suorittamisessa.

Kuolleet rotat voi pakata huolellisesti suljettuun muovipussiin ja laittaa poltettavan jätteen astiaan. Suurien määrien hävittämisestä tulee sopia jätehuoltoyhtiön kanssa.

Rottien torjunta on tehokkainta, kun ennaltaehkäisevät ja torjuvat toimenpiteet tehdään mahdollisimman samanaikaisesti koko asuinalueella. Siksi rottahavainnoista ja rottien torjunnasta kannattaa keskustella naapureiden kanssa.

Punainen mökki metsässä.

Lisätietoa

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute