Vaalit, sisältö

Navigaatiovalikko

Vaalit Liperissä, sisältö

Aluevaalit 23.1.2022

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle valitaan 59 valtuutettua päättämään siitä, miten Pohjois-Karjalassa tuotetaan jatkossa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja.

Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueeseen kuuluvat Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Vaalit ovat välittömät, salaiset ja suhteelliset ja vaaleissa on yhtäläinen äänioikeus. Valtuuston toimikausi on neljä vuotta.

Aluevaaleissa pohjoiskarjalainen voi äänestää ehdokasta mistä tahansa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen kunnasta eli myös kotikunnan rajojen yli.

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki heikentyneen koronatilanteen vuoksi pikaisella aikataululla uusia rajoituspäätöksiä yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin.

Aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyy keskiviikkona 12. tammikuuta, mutta vuodenvaihteessa asetetut uudet rajoitukset eivät koske niitä. Äänestyspaikat saavat olla auki ja niissä saa käydä äänestämässä.

Äänestyspaikat aluevaaleissa

Vaalipäivänä 23.1.2022 voi äänestää klo 9–20 välisenä aikana äänioikeusilmoituksessa määritellyssä paikassa.

Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikkoja ovat:

 • Liperin kirjasto, Keskustie 12, 83100 Liperi
 • Ylämyllyn Duunitalo Linkki, Ylämyllyntie 62 B, 80400 Ylämylly
 • Viinijärven koulu, Kirkkotie 4, 83400 Viinijärvi

Digi- ja väestötietovirasto postittaa kaikille äänioikeutetuille äänioikeusilmoituksen (ilmoituskortin) viimeistään 24 päivää ennen vaalipäivää. Jos sinulla on Suomi.fi viestipalvelu käytössäsi tulee ilmoitus äänioikeudesta suoraan sinne.

Pyörätuolilla liikkuva äänestäjä voi asioida kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa.

Äänestäjän on valmistauduttava todistamaan henkilöllisyytensä äänestyspaikalla. Maistraatin kullekin äänestäjälle lähettämä ilmoituskortti äänioikeudesta nopeuttaa äänestämistä, joten se pyydetään ottamaan mukaan äänestyspaikalle. Ilmoituskortti ei kuitenkaan ole välttämätön.

Ulkona äänestäminen vaalipäivänä 23.1.2022

Jos tiedät olevasi vaalipäivänä tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, ota yhteyttä kunnan keskusvaalilautakunnan sihteeriin tai oman äänestyspaikkasi vaalilautakunnan puheenjohtajaan mahdollisuudesta äänestää ulkona. Äänestysajan voi sopia jo etukäteen sunnuntaille 23.1.2022.

Älä tule sisälle vaalihuoneistoon.

Vaalilautakuntien puheenjohtajien yhteystiedot vaalipäivänä 23.1.2022 klo 9:00–20:00:

 • Liperin kirjasto, Miso Juuti, p. 050 328 5454
 • Ylämyllyn Duunitalo Linkki, Matti Hiltunen, p. 040 431 2802
 • Viinijärven koulu, Jaakko Hirvonen, p. 040 719 1615

Puhelinnumerot löytyvät myös jokaisen äänestyspaikan ovessa olevasta julisteesta.

Lisätietoja ja ohjeita: Keskusvaalilautakunnan sihteeri, p. 040 761 1055

Keskusvaalilautakunta

Keskusvaalilautakunta vastaa erilaisista vaalien valmistelutoimista kunnassa, ennakkoäänestysasiakirjojan tarkastamisesta, ennakkoäänten laskennasta ja kaikkien äänten tarkastuslaskennasta ja tiedottamisesta. Valtuusto valitsee keskusvaalilautakunnan valtuustokaudeksi.

Jäsenet

 1. PJ Saimi Varis (SDP)
 2. VPJ Pakarinen Marja (PS)
 3. Kortelainen Timo (KD)
 4. Parviainen Kosti (KESK)
 5. Päivinen Pentti (KOK)

Varajäsenet

 1. Kotkajuuri Kauko (SDP)
 2. Aalto Arja (VIHR)
 3. Tarja Riikonen (KESK)
 4. Korhonen Sami (PS)
 5. Happonen Ilpo (PS)

Vaalitoimikunta

Kunnanhallituksen valitsema vaalitoimikunta huolehtii laitosäänestyksestä ennakkoäänestyksen aikaan. Laitoksien kanssa on sovittu aikataulut, jolloin vaalitoimikunta käy kussakin paikassa äänestyttämässä. Keskusvaalilautakunta päättää siitä, että vaalitoimikunnan jäsenet huolehtivat myös kotiäänestyksistä.

Vuoden 2022 aluevaalin vaalitoimikunta, kunnanhallitus 8.11.2021 § 256                                                     

Jäsen

 1. PJ Tuula Laeslehto (KESK)
 2. VPJ Pekka Huikuri (SDP)                                 
 3. Tiina Karvinen (KOK, sit.)

Varajäsen                                     

 1. Kristina Vänskä (KOK)                                      
 2. Ulla Jolkkonen (KESK)
 3. Antero Laeslehto (KESK)

Vaalilautakunnat

Vaalilautakunta vastaa vaalipäivän äänestyksen järjestämisestä äänestysalueessaan. Liperissä on kolme äänestysaluetta: kirkonkylä, Viinijärvi ja Ylämylly. Vaalipäivän päätteeksi vaalilautakunta suorittaa alustavan äänten laskennan ja toimittaa äänet edelleen kunnan keskusvaalilautakunnalle vaalipäivän iltana tarkastuslaskentaa varten. Keskusvaalilautakunta suorittaa äänten tarkastuslaskennan vaalipäivän jälkeisenä maanantaina.

Kirkonkylän äänestysalueen nro 1 vaalilautakunta, kunnanhallitus 8.11.2021 § 256

Jäsen

 1. PJ Miso Juuti (KESK)
 2. VPJ Jorma Kinnunen (KOK, sit.)
 3. Tarja Mononen (KESK)                                                                 
 4. Pirjo Pekkarinen (SDP)                                                                 
 5. Pirjo Räsänen (KESK, sit.)

Varajäsenet

 1. Tero Kuittinen (SDP)
 2. Juha Lehikoinen (KESK)
 3. Piia Sormunen (KESK)
 4. Eeva Huikuri (KESK)
 5. Seija Toivanen (KD)

Ylämyllyn äänestysalueen nro 2 vaalilautakunta, kunnanhallitus 8.11.2021 § 256

Jäsen

 1. PJ Matti Hiltunen (SDP)
 2. VPJ Mira Karjalainen (KESK)
 3. Katriina Tuhkanen (KOK)
 4. Susanna Karvinen-Kyllönen (PS)
 5. Pentti Hyttinen (KESK)

Varajäsen

 1. Marika Parmonen (SDP, sit.)
 2. Esa Hiltunen (KESK)
 3. Pekka Tuhkanen (KOK)
 4. Mika Mononen (KESK, sit.)
 5. Tuula Kuisma (KD)

Viinijärven äänestysalueen nro 3 vaalilautakunta, kunnanhallitus 8.11.2021 § 256

Jäsen

 1. PJ Jaakko Hirvonen (KESK)
 2. VPJ. Marko Koskenkorva (PS)
 3. Kaarina Kauppinen-Karvonen (Sit.)
 4. Pentti Kuokkanen (KESK)
 5. Helena Tuhkanen (KOK)

Varajäsen

 1. Marja Westman (KESK)
 2. Seppo Nykänen (KESK)
 3. Veikko Karvonen (Sit.)
 4. Marja Viitaniemi (SDP)
 5. Markku Surakka (KD)

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Koronaviruspandemian vaikutukset Liperin kunnan palveluihin 14.1.2022

Koronaviruspandemian vaikutukset Liperin kunnan palveluihin 14.1.2022

Voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen ja nopeasti leviävän omikron-virusmuunnoksen vuoksi Itä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uusia rajoituspäätöksiä.

Vaikutukset Liperin kunnan toimintaan

Liperin kunnalla ei ole suunnitteilla yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia.

Kaikessa kunnan asioinnissa suosittelemme vahvasti joko puhelimen tai sähköpostin käyttöä. Mikäli asiointi kunnan toimipisteissä on välttämätöntä, suosittelemme vahvasti kasvomaskin tai -visiirin käyttöä.

Kunnan ryhmäliikuntatilat ovat käytettävissä vain lasten ja nuorten (2003 tai sen jälkeen syntyneiden) harrastustoimintaan ajalla 14.1.–30.1.2022. Harrastustiloissa ei saa olla ulkopuolisia henkilöitä. Harrastamisen Liperin mallin kerhojen aloitusta siirretään, jotta eri luokka-asteilla olevat oppilasryhmät sekoittuvat mahdollisimman vähän.

Kunnan järjestämien aikuisten ohjattujen liikuntaryhmien kevätkausi alkaa aikaisintaan 31.1.2022 alkavalla viikolla tai kunnes rajoitukset sen jälleen sallivat. Olemme yhteydessä ryhmiin ilmoittautuneisiin.

Uimahalli Liprakka sekä kunnan ylläpitämät kuntosalit ovat normaalisti avoinna. Näiden tilojen käyttäjien tulee noudattaa huolellisesti koronaturvallisuusohjeita. Uimahalli Liprakassa järjestetään lasten uimaopetus suunnitellusti. Uimahallin henkilökunta ohjeistaa koronaturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Joensuun seudun kansalaisopisto

Joensuun seudun kansalaisopiston lasten ja nuorten kurssit, vanhempi-lapsiryhmät, yksilöopetus, sekä maahanmuuttajien UMAKO-kurssit toimivat normaalisti lähiopetuksessa noudattaen terveysturvallisuusohjeita 17.1.2022 alkaen.

Aikuisten lähiopetuskurssit alkavat etäopetuksena 17.1.2022 niiden kurssien osalta, joissa etäopetus on mahdollista.  Niiden kurssien aloitusta, joihin etäopetus ei sovi, siirretään toistaiseksi viikolle 5.

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltäminen

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen kuntien alueilla kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Määräys tulee voimaan 17.1.2022 ja on voimassa 14.2.2022 asti.

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen kuntien alueilla kaikki ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Alueellisesti tai toiminnallisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 50 henkilöä edellyttäen, että osallistujien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Lähikontaktilla tarkoitetaan tässä päätöksessä ihmisten oleskelua samassa alueellisesti tai toiminnallisesti rajatussa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa. Määräys on voimassa 15.1.2022–14.2.2022.

Itä-Suomen aluehallintoviraston päätös yleisötilaisuuksista ja yleisistä kokouksista 14. tammikuuta 2022

Tilojen väliaikainen sulkeminen asiakkailta ja osallistujilta

Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueelle on lisäksi annettu tartuntalain pykälän 58 g mukainen määräys tiettyjen asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta.

Määräys tilojen sulkemisesta tarkoittaa sitä, että kaikki seuraavat julkisten ja yksityisten toimijoiden yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat pitää sulkea:

 • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat ja
 • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat.

Rajoitus ei kohdistu muihin tartuntatautilain 58 g § mukaisiin tiloihin.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Lisäksi tiloja voi käyttää lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen, kuten lääkinnälliseen kuntoutukseen. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Liperin kunnassa ryhmäliikuntatilat ovat vain lasten ja nuorten (2003 tai myöhemmin syntyneet) käytettävissä 30.1.2022 asti.

Itä-Suomen aluehallintoviraston päätös tilojen sulkemisesta 12. tammikuuta 2022

Myös tilojen terveysturvalliseen käyttöön liittyvät rajoitukset ovat edelleen voimassa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt myös päätöksen, jolla tilojen käyttöä koskevan tartuntatautilain 58 d §:n mukainen määräys on edelleen voimassa koko Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen kuntien alueilla.

Tilojen käyttöjä koskeva määräys edellyttää, että asiakas- ja yleisötilojen käyttö pitää järjestää siten, että tiloissa voidaan ehkäistä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä.

Määräys on Itä-Savossa Sosterin ja Pohjois-Karjalassa Siun soten kuntien alueilla voimassa 26.1.2022 saakka.

Määräys ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Itä-Suomen aluehallintoviraston päätös tilojen terveysturvallisesta käytöstä 30.12.2021

Liperin kunnan logo harmaalla taustalla

Yhteystiedot

Terttu Sarkkinen

Hallintopäällikkö
 040 761 1055
terttu.sarkkinen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute