Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Valtakunnalliset sähkökatkot mahdollisia – näin varaudut

Valtakunnalliset sähkökatkot mahdollisia – näin varaudut

Sähköpulaan liittyvät katkot saattavat tulla lyhyellä varoitusajalla. Tämän vuoksi sähkökatkoihin kannattaa varautua jo etukäteen.

Valtakunnallisesta ja Euroopan laajuisesta energiapulasta johtuen tämän talven aikana sähkönjakeluun saattaa tulla valtakunnallisia katkoja.

Pohjois-Karjalan Sähkö (PKS) tiedottaa suunnitelluista sähkökatkoksista ennakkoon, mutta sähköpulaan liittyvät katkot saattavat tulla lyhyellä varoitusajalla. Tämän vuoksi sähkökatkoihin kannattaa varautua jo etukäteen.

Sähkönjakelun katkoista tiedotetaan muun muassa Sähkökatkokartalla sekä PKS:n Häiriökartalla. Kunta jakaa tiedotteita myös verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavilla.

Sähköt saattavat katketa erityisesti kylminä, tuulettomina päivinä aamuisin kello 8–10 ja alkuiltaisin kello 16–20. Katkojen on arvioitu kestävän pari tuntia kerrallaan. Vähentämällä yleisesti sähkönkulutusta on mahdollista välttää tai ainakin minimoida tulevan talven sähkökatkokset.

Varautuminen kotitalouksissa

Kotoa tulisi löytyä lämmintä vaatetusta, taskulamppu, paristokäyttöinen radio ja paristoja sekä kotivara, eli hyvin säilyvää ruokaa ja pullovettä, myös lemmikeille. Vältä turhaa tuuletusta, ettei lämpö karkaa.

Kattavia ohjeita varautumiseen löytyy muun muassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ylläpitämältä 72tuntia-sivustolta. Ohjeita kotivaran koostamiseen ja muuhun varautumiseen löytyy myös esimerkiksi Marttojen verkkosivuilta.

Puhelin ja varavirtalähde kannattaa pitää ladattuina. Huolehdi myös, että välttämättömiä lääkkeitä on tarpeeksi. Matkapuhelinliikenteen pitäisi pääsääntöisesti toimia ainakin lyhyiden sähkökatkojen ajan.

Vesi- ja viemäriverkoston pitäisi toimia lyhyiden, parin tunnin sähkökatkojen aikana. Näin ollen juomaveden saannissa ei pitäisi olla käyttökatkoksia. Runsasta vedenkulutusta kannattaa kuitenkin välttää ja kotiin kannattaakin varata juomavettä myös pulloissa tai kannellisessa astiassa. WC-istuimen voi huuhdella sähkökatkon aikana kerran. Jatkossa pöntön voi huuhdella varavedellä.

Pidempien sähkökatkojen aikana seuraa vesihuoltolaitoksen ja muiden viranomaisten ohjeistusta.

Valot ja sähkölaitteet on hyvä laittaa pois päältä sähkökatkon alettua. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Ne voivat aiheuttaa tulipalon, kun sähköt palaavat. Myös pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen vesihanat on syytä laittaa kiinni. Jääkaapin ja pakastimen ovia ei tule availla tarpeettomasti, etteivät elintarvikkeet lämpene/sula.

Jos kotona on toimiva tulisija, sitä kannattaa hyödyntää niin lämmöntuotossa kuin ruuanvalmistuksessa.

Katkon aikana olisi hyvä huolehtia, että naapurissa asuvat vanhukset ja yksinasuvat pärjäävät sähkökatkon yli. Naapureita tulee auttaa mahdollisuuksien mukaan ja kutsua tarvittaessa lisäapua paikalle. Muista ulkona liikkuessa heijastimet ja tarpeen mukaan otsa- tai taskulamppu.

Vaikutukset Liperin kunnan vapaa-aikapalveluissa

Liperin vapaa-aikapalveluissa varaudutaan sekä lyhytkestoisiin ja hallittuihin että äkillisiin sähkökatkoihin.

Uimahalli Liprakka sekä Liprakan kuntosali suljetaan sähkökatkojen ajaksi ja avataan, kun se on turvallista tehdä sähköjen palauduttua. Asiasta tiedotetaan Liprakan ja kunnan some-kanavilla sekä kunnan verkkosivuilla.

Kunnan järjestämistä ohjatun liikunnan ryhmien kokoontumisista sovitaan tapauskohtaisesti. Ohjaaja tiedottaa toimintojen järjestämisestä ryhmäläisiä.

Kunnan kautta varattavien ja vuokrattavien tilojen ilta- ja viikonloppukäytön osalta toimintaa ei käynnistetä, mikäli sähkökatko on tiedossa ja alkamassa. Mikäli toiminta on käynnissä katkon alkaessa, osallistujia pyydetään siirtymään koteihinsa.

Sähkökatkot vaikuttavat myös ulkoliikunta-alueiden valaistukseen. Seuraa ajankohtaista tiedotusta mahdollisista katkoista ja varaa ulkoliikuntapaikalle mukaan esimerkiksi otsalamppu.

Nuorisotilat pyritään pitämään auki etenkin lyhyissä sähkökatkoissa. Asiasta tiedotetaan nuorisopalveluiden some-kanavilla sekä nuortenliperi.fi -sivustolla. 

Harrastamisen Suomen mallin kerhot pyritään järjestämään, mutta niiden sisällöt voivat poiketa suunnitellusta.

Liperin kunnan varhaiskasvatus ja perusopetus tiedottavat huoltajia erikseen.

Takkatulen ääressä istuva henkilö, kuvaan rajattu villasukkien peittämät jalat