Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjois-Karjalan maatalousyrittäjien lomituspalvelut keskitetään

Pohjois-Karjalan maatalousyrittäjien lomituspalvelut keskitetään

Tohmajärven kunta saa vuoden 2023 alusta vastuulleen koko Pohjois-Karjalan lomituspalvelujen järjestämisen. Vuoden 2022 alussa testataan uutta toimintamallia yhteistyössä yrittäjien ja lomittajien kanssa.

Tohmajärven, Liperin ja Nurmeksen nykyiset paikallisyksiköt yhdistyvät vuoden 2023 alusta, jolloin niiden hallinnosta vastaa Tohmajärven kunta. Tohmajärven kunta saa vuoden 2023 alusta vastuulleen koko Pohjois-Karjalan lomituspalvelujen järjestämisen.

Päätöksen asiasta teki Maatalousyrittäjien Eläkelaitos (Mela) sosiaali- ja terveysministeriön edellyttämän kokonaisarvion pohjalta, missä ratkaisevia kriteerejä olivat asiakastyytyväisyys, tehokkuus ja johtaminen.

Nykyisellään Pohjois-Karjalassa lomituspalvelujen isäntäkuntina toimivat Tohmajärvi, Liperi ja Nurmes. Tohmajärvi vastaa Keski-Karjalan, Liperi maakunnan keskiosien ja Nurmes pohjoisosien lomituspalveluista.

Lomituspalveluiden tehtävänä on järjestää lomituspalvelulain mukaiset palvelut niin, että alueen lomituspalveluihin oikeutetut maatalousyrittäjät pystyvät irrottautumaan turvallisin mielin päivittäisistä välttämättömistä karjanhoitoon kuuluvista töistä.

Maatilojen määrä on vähenevä ja lomitustilojen vaatimukset lomitustoiminnalle ovat kasvavia. Lomituspalvelujen on pystyttävä vastaamaan tilojen kasvaviin vaatimuksiin, sekä palvelemaan maatalousyrittäjiä mahdollisimman joustavasti sekä ammattitaitoisesti.

Alueellisten lomituspalveluiden kehittäminen

Haluamme tuottaa jatkossakin laadukkaita sekä joustavia lomituspalveluita ja siksi toiminnan kehittäminen on tärkeää. Vuoden 2022 alussa testaamme uutta toimintamallia yhteistyössä yrittäjien ja lomittajien kanssa.

Toimintamalli on rakennettu perustuen kyselyn vastauksiin, joka yrittäjille tehtiin syksyllä 2021. Kyselyllä selvitettiin lomituspalveluiden nykytilaa ja kehittämiskohteita. Olemme satunnaisotannalla valinneet tilat ja lomittajat mukaan toimintamallin kehittämiseen. Toimintamallilla pyrimme kehittämään lomituspalveluiden asiakaslähtöisyyttä ja pyrimme vastaamaan paremmin tilojen nykyisiin sekä muuttuviin tarpeisiin.

Kehittämisen aikana keräämme jatkuvaa palautetta, jolloin voimme reagoida välittömästi tarpeisiin ja pystymme tekemään korjaavat toimenpiteet. Tämä vaatii yrittäjien, lomittajien ja lomahallinnon hyvää yhteistyötä ja tiivistä vuorovaikutusta. Täten saamme rakennettua erinomaisen mallin alueellisten lomituspalveluiden järjestämiseksi.

Lomahallinto ottaa yhteyttä toimintamallin kehittämiseen valittuihin yrittäjiin ja lomittajiin. Projektin etenemisestä tullaan tiedottamaan säännöllisesti. Kehitetty toimintamalli tullaan ottamaan käyttöön tiloilla vuoden 2022 loppuun mennessä.

Keltainen leikkuupuimuri puimassa viljaa pellolla