Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Perusopetuksen koronatiedote 1.2.2022

Perusopetuksen koronatiedote 1.2.2022

Siun soten toiminta-alueen koronaohjeistukset sekä testaus- ja karanteenikäytänteet ovat viime päivinä muuttuneet. Muutokset vaikuttavat myös Liperin perusopetuksen koronakäytänteisiin.

Omaehtoinen eristäytyminen tartunnan saaneelle

Liperin kaikissa kouluissa on viime aikoina ollut runsaasti koronatatartuntoja ja -altistumisia. Hyvin suuri osa oppilaista on viime päivinä altistunut ja altistumisten määrä on edelleen kasvussa. Koska altistumismahdollisuuksia kouluissa useammassa ryhmässä on lähes päivittäin, suositellaan seuraamaan lasten vointia ja mahdollisia oireita säännöllisesti.

Liperin kunnan perusopetus ei enää tiedota jokaisesta altistumismahdollisuudesta. Tiedottaminen kohdennetaan luokkiin, joissa aikaisempia tapauksia ei ole ilmennyt. Uusien ohjeiden mukaisesti oireita kehotetaan altistumisen jälkeen seuraamaan viiden vuorokauden ajan ja lievästikin oireisena jäämään pois koulusta.

Siun sote ohjaa koronavirustautiin sairastuneet eristäytymään omaehtoisesti vähintään viiden vuorokauden ajaksi ja ilmoittamaan itse altistumisesta niille henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Oppilaan sairastumisesta pyydetään edelleen ilmoittamaan koululle.

Erityisjärjestelyjen purkaminen

Tartuntatautilain mukaisia eristyspäätöksiä ei terveydenhuollossa pääsääntöisesti enää laadita.  Altistuneiden karanteenipäätöksistä on jo luovuttu aiemmin.  Koska virallisia karanteeni- ja eristyspäätöksiä ei terveysviranomaisen puolesta tehdä, emme myöskään koulussa tee POL 18 a pykälän mukaisia erityiset opetusjärjestelyt -päätöksiä. Poikkeuksena tästä ovat oppilaat, jotka jäävät riskiryhmään kuulumisen tai perheenjäsenen riskiryhmän vuoksi pois koulusta. Riskiryhmäarvion tekee hoitava lääkäri.

Koronatartunnan saaneen tulee jäädä kotiin sairastamaan. Tämä hetkisen ohjeen mukaan oireisen tulee välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan. Jos yleisvointi säilyy hyvänä, ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Kotitestin voi tehdä halutessaan. Ajankohtaiset Siun soten ohjeet kannattaa aina tarkistaa internet-sivuilta: www.siunsote.fi/ohjeita-tartunnan-saaneelle-ja-altistuneelle

Koska virallisia päätöksiä lasten poissaoloista ei enää tehdä, poistuu opetuksen järjestäjän velvoite tarjota koronaan sairastuneille ja altistuneille kouluruokaa ja opetusta. Koronatapausta käsitellään normaalina sairaspoissaolona.

Tilanteessa, jossa luokissa on päivittäin paljon poissaolevia oppilaita, opetuksen järjestäjänä Liperin kunta haluaa suhtautua joustavasti opetuksen järjestämiseen. Oppilaiden yhdenvertaiset oikeudet saada opetusta turvataan niin pitkälle kuin mahdollista. Oppimista ja oppilaiden hyvinvointia tuetaan kaikin käytettävissä olevin resurssein.

Poissaoleva oppilas voi vointinsa salliessa osallistua Teams -välitteisesti opetukseen, jos sellainen on järjestetty. Opettajat ilmoittavat ryhmälle mahdollisesta Teams -yhteydestä Wilman välityksellä. Oppituntien tehtävistä ja läksyistä ilmoitetaan Wilmassa ja oppilaita kontaktoidaan tarpeen mukaan resurssien puitteissa.

Iltapäivätoimintaa, valinnaisaineita sekä joitakin oppiaineita koskevat erityisjärjestelyt puretaan vähitellen ja koulujen kerhotoiminta käynnistyy viikolla 5. Saattoavustus oli käytössä tammikuun ajan koulukuljetuksessa, mutta tällä ei juurikaan ollut vaikutusta kuljetuksissa kulkeneiden oppilaiden määrään. Tästä syystä saattoavustuksen käytöstä luovutaan. Mahdollisista koululaisille jaettavista kotitesteistä ilmoitetaan, kun saamme lisää tietoja. Maskien käyttöä suositellaan edelleen yli 12-vuotiaille.

Kertakäyttöisiä maskeja pöydällä pinossa

Lisätietoja: