Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Lasten kausi-influenssarokotuksia annetaan myös päiväkodeissa

Lasten kausi-influenssarokotuksia annetaan myös päiväkodeissa

Siun sote tiedottaa, että lasten influenssarokotuksia toteutetaan marraskuun aikana päiväkodeissa. Ilmoita rokotustarpeet päiväkodillesi 27.10.2021 mennessä.

Siun sotessa osa lasten influenssarokotuksista annetaan päiväkodeissa. Lapset rokotetaan samalla, kun vanhemmat hakevat lapsensa päiväkodista.

Vanhempien läsnäolo lapsen rokotuksessa on välttämätön.

Kausi-influenssarokotus päiväkodeissa koskee pääosin vain 2–6-vuotiaille annettavia nenäsumuterokotuksia. Mahdollisuuksien mukaan tarjotaan myös pistosrokotteita.

Lasten rokotukset ovat ensisijaisia, mutta mikäli aika ja olosuhteet sallivat, voidaan rokottaa myös erittäin vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiriä.

Pikkulapset sairastavat influenssaa enemmän kuin muut ikäryhmät. Jopa joka viides lapsi saa vuosittain influenssan. Influenssan seurauksena lapsi voi sairastua jälkitautiin, joista yleisimpiä ovat bakteerin aiheuttamat korvatulehdukset ja keuhkokuume. Rokotetuilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla.

Lapsen rokottaminen auttaa ehkäisemään myös perheenjäsenten sairastumista. Tämä on erityisen merkittävää, jos perheessä on alle kuuden kuukauden ikäinen vauva. Alle puolen vuoden ikäiset ovat kaikkein altteimpia sairastumaan, mutta liian nuoria rokotettaviksi.

Muita riskiryhmiin kuuluvia ovat mm. raskaana olevat sekä yli 65-vuotiaat. Pikkulapsen rokottaminen auttaa suojaamaan influenssalta muita hänen lähipiiriinsä kuuluvia, esimerkiksi isovanhempia, joilla oma rokotesuoja voi jäädä heikommaksi.

Alle kouluikäisten lisäksi sairautensa tai hoitonsa vuoksi vakavalle influenssalle alttiit saavat maksuttoman rokotuksen. Myös riskiryhmien lähipiiri on oikeutettu saamaan maksuttoman influenssa rokotuksen osana kansallista rokotusohjelmaa.

Rokotusohjelma koskee influenssan osalta kaikkia 6 kk - 6 v vuotiaita lapsia. 2–6-vuotialle on pistosrokotteen vaihtoehtona tarjolla nenäsumutteena annettava Fluenz Tetra -rokote osana kansallista rokoteohjelmaa. Muun ikäisille annetaan perinteinen pistorokote. 7–18-vuotiaille voi hankkia nenäsumuterokotteen reseptillä apteekista.

Pohjois-Karjalassa lasten rokotuskattavuus on ollut hieman koko maata parempi, mutta parannettavaa on edelleen.

Rokotuksia toteutetaan lastenneuvoloissa määräaikaistarkastusten yhteydessä, jolloin myös perheenjäsenet voidaan rokottaa. Neuvoloihin voi varata netistä rokotusajan. Jokaiselle perheenjäsenelle on varattava oma aika.

Mikäli haluat lapsellesi ja itsellesi kausi-influenssarokotteen päiväkodissa ilmoita rokotustarpeet päiväkodillesi 27.10.2021 mennessä.

Päiväkotien rokotuspäivät ja -ajat:

Päiväkodin työntekijät saavat rokotukset työterveyshuollon kautta.

Rokoteruisku hoitajan kädessä