Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Ensilumen ladun pohjatyöt käynnissä Pärnävaaralla

Ensilumen ladun pohjatyöt käynnissä Pärnävaaralla

Syksyllä Pärnävaaralle on suunnitteilla noin parin kilometrin pituinen ensilumen latu, jota varten valmistetaan parhaillaan lunta. Kyseessä on yrittäjävetoinen projekti.

Liperin Pärnävaaralla on kuluvan talven aikana toiminnassa lumitykki, jolla valmistuu jo ensi syksyn lunta. Kyseessä on täysin yrittäjävetoinen projekti, johon kipinä lähti Pärnävaaran urheilukeskuksen alueen siirtymisestä Liperin kunnalle.

Suomen Biathlon Oy:n perustaja Ilmo Kurvinen ja muutama muu liperiläinen yrittäjä kaavailevat, että ensi syksynä Pärnävaaran alueelle tulisi noin parin kilometrin mittainen ensilumen latu. Vaadittavasta lumimäärästä on tykitetty jo noin kolmannes. Lumi säilötään kesäksi purukerroksen alle ja mikäli säät sallivat, ensilumen latua aletaan työstää lokakuussa 2022.

Kuluvan talven lumimäärien äärellä voi tuntua erikoiselta, että lunta valmistetaan erikseen sähköllä ja vedellä. Tykkilumen käytölle on kuitenkin selkeä syy: sen kiderakenne tekee siitä huomattavasti paremmin säilyvän kuin luonnonlumesta. Tykkilumessa on myös paljon vähemmän epäpuhtauksia ja se ei jäädy tai paakkuunnu samoin kuin luonnonlumi.

Kurvinen painottaa, että vuoden 2022 syksyllä pilottivaiheessa ensilumen ladun käyttö on maksutonta kaikille käyttäjille. Yrittäjät haluavat omalla panoksellaan antaa sysäystä Pärnävaaran alueen kehittämiselle.

Lumitykki, taustalla Pärnävaaran mäki ja kahvilarakennus

Lisätietoja: