Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left 116 117 -päivystysapunumero on ruuhkautunut

116 117 -päivystysapunumero on ruuhkautunut

Siun sote tiedottaa, että tällä hetkellä päivystysapunumero 116 117 on ruuhkautunut. Takaisinsoittoa voi joutua odottamaan useita tunteja. Kaikkiin takaisinsoittoihin kuitenkin reagoidaan eikä uutta takaisinsoittoa tarvitse tehdä

Siun soten yhteispäivystykseen saavutaan lähetteellä, ambulanssilla tai omatoimisesti. Ennen saapumista on varmistettava hoidollinen tarve soittamalla 116 117 -päivystysapunumeroon tai tekemällä netissä omaolo.fi -osoitteessa oirearvio. Päivystysavun hoitajat antavat ohjausta ja neuvontaa puhelimitse sekä arvioivat hoidon tarvetta ympäri vuorokauden. Myös nettipalvelu on auki ympäri vuorokauden. Henkeä uhkaavassa tilanteessa pitää soittaa yleiseen hätänumeroon 112.

Päivystysavun 116 117 -numero on maksuton ja siihen voi jättää takaisinsoittopyynnön. Päivystysapuun soittaminen nopeuttaa palvelua yhteispäivystyksessä, koska osa perustiedoista kirjataan jo puhelun aikana.

- Päivystysapunumero on ollut ruuhkainen koronasta johtuen jo pitkään. Koronaan liittyviä puheluita tulee päivittäin 100-200 ja se tietenkin vaikuttaa niin sanottujen ’normaalien’ päivystysasioiden hoitamista puhelinpalvelussa. Pahimmillaan takaisinsoittoa joutuu odottamaan useita tunteja. Kaikkiin takaisinsoittoihin reagoidaan eikä uutta takaisinsoittoa tarvitse tehdä. Se itseasiassa vain pahentaa ruuhkiamme, toteaa ensiavun klinikkaryhmän sähköisten 24/7-palveluiden osastonhoitaja Riikka Tirronen.

116 117 -päivystysavun kokonaispuhelumäärät määrät ovat tällä hetkellä noin 400-600 puhelua/vrk. Ennen koronaa puhelumäärät olivat noin 150-250 vuorokaudessa.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystys on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille ja loukkaantuneille, joiden tulee saada hoito viimeistään vuorokauden kuluessa sairastumisesta ja hoidon viivästyminen voi aiheuttaa pysyvää terveydellistä haittaa tai henki on uhattuna. Yöaikaan tulee ottaa yhteyttä vain sellaisissa päivystyksellisissä terveysongelmissa, jotka eivät voi odottaa aamuun.

Koronaan liittyvää tietoa löytyy kattavasti Siun soten nettisivuilta https://www.siunsote.fi/korona.

Karanteeniohjeet löytyvät Siun soten nettisivuilta osoitteesta www.siunsote.fi/karanteeniohjeet-altistuneelle suomeksi ja www.siunsote.fi/en/web/english/quarantine-instructions englanniksi. 

Lisäksi oireseurantaohje pienen riskin altistukselle löytyy osoitteesta https://www.siunsote.fi/oireseurantaohje-pienen-riskin-altistuneelle.

Lääkäri tai hoitaja mittaamassa potilaalta sykettä ja verenpainetta