Ukraina pääkuva

Navigaatiovalikko

Ukraina, sisältö

Tietoa Ukrainasta saapuville

Tällä sivulla kerrotaan Liperin kunnan palveluista Ukrainasta saapuville. Päivitetty 5.9.2022.

Jos olet lähtenyt pakoon Ukrainan alueelta Venäjän hyökkäyksen takia, voit tällä hetkellä oleskella Suomessa viisumivapaasti, hakea tilapäistä suojelua tai jättää turvapaikkahakemuksen

Tällä sivulla kerrotaan Liperin kunnan palveluista. Osa palveluista järjestetään läheisessä Joensuun kaupungissa. Muiden Pohjois-Karjalan kuntien palveluista tarkemmat tiedot löytyvät kuntien omilta sivuilta.

Maahantulo

Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että heille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua.

Tilapäisen suojelun tai turvapaikan hakeminen

Sinun tulee ilmoittautua poliisille tai rajaviranomaiselle, jos haet turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua.

Itä-Suomen poliisi pyytää sinua tai sinua auttavaa henkilöä ottamaan yhteyttä palvelunumeroon 0295 455 380 arkisin klo 9–15 tai sähköpostiosoitteeseen kv-suojelu.ita-suomi@poliisi.fi ennen hakemuksen jättämistä poliisiasemalle. Asiointikielenä on suomi ja englanti.

Palvelunumeron ja -sähköpostin kautta poliisi kirjaa ylös tietosi ja ohjaa hakemuksesi lähimmälle hakemuksia käsittelevälle poliisiasemalle. Ennakkoyhteydenotto nopeuttaa hakemusprosessia.

Voit myös asioida suoraan poliisilaitoksella. Joensuun poliisiaseman osoite on Pykäläkuja 1, 80110 Joensuu, avoinna arkisin klo 9–16.

Kun olet rekisteröitynyt tilapäisen suojelun tai turvapaikan hakijaksi saat tilapäisen oleskeluluvan ja sinulla on oikeus vastaanottopalveluihin.

Lisätietoja:

Itä-Suomen poliisi avaa palvelunumeron ja sähköpostin kansainvälistä suojelua hakeville (poliisi.fi)

Migrin tiedotussivu tilapäisestä suojelusta Ukrainasta tulleille

Päätös tilapäisestä suojelusta tulee maahanmuuttovirastosta.

 • Maahanmuuttovirasto lähettää sinulle päätöksen tiedoksi postitse. Päätös lähetetään siihen vastaanottokeskukseen, jossa majoitut. Jos asut yksityismajoituksessa, päätös lähetetään siihen osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut osoitteeksesi Suomessa. Siksi on tärkeää, että jos osoitteesi Suomessa muuttuu, ilmoitat uuden osoitteen heti vastaanottokeskukseen, jonka kirjoilla Suomessa olet.
 • Jos et saa päätöstä tiedoksi postitse, saat päätöksen tiedoksi Maahanmuuttovirastossa tai poliisissa.
 • Jos saat tilapäistä suojelua
  • Saat oleskelulupakortin. Oleskelulupakortti lähetetään sinulle postitse, kun se on valmistunut.
  • Saat henkilötunnuksen. Jos rekisteröinti väestötietojärjestelmään ei myönteisen päätöksen yhteydessä onnistu, voit pyytää rekisteröintiä Digi- ja väestötietovirastolta. Lue lisää: www.migri.fi/henkilotunnus.
  • Jos olet hakenut myös turvapaikkaa, Maahanmuuttovirasto keskeyttää turvapaikkahakemuksesi käsittelyn siksi aikaa, kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on voimassa.

Lisätietoja Maahanmuuttoviraston sivuilla:

Majoitus

Hätämajoitus

Siun soten sosiaalipalveluiden neuvonta ja palveluohjaus: p. 013 330 2810.

 • maanantai–torstai klo 10–12 ja 13–15
 • perjantai klo 10–12 ja 13–14

Muuna aikana Sosiaalipäivystys auttaa sosiaalihuollon kriisitilanteissa pääasiassa iltaisin ja viikonloppuisin Pohjois-Karjalan alueella, p. 013 330 9002.

Vastaanottokeskus

Suomen Punainen Risti on avannut Joensuun keskustaan vastaanottokeskuksen palvelupisteen. Kun olet hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, sinulle järjestetään majoitus vuokra-asuntoon sekä vastaanottopalvelut.

Vastaanottokeskuksen kautta saat vastaanottorahan, sosiaali- ja terveyspalvelut, tulkkipalvelut sekä ohjausta ja neuvontaa.

Joensuun vastaanottokeskus, palvelupiste

 • Torikatu 17, Joensuu
 • palvelunumero: 040 182 2286
 • sähköposti: joensuuvok@vokki.fi
 • Aukioloajat ma-pe klo 8–16

Palvelukielinä suomi, englanti ja venäjä/ukraina.

Asiakkaita pyydetään varaamaan aika etukäteen palvelunumerosta ruuhkien välttämiseksi!

Yksityinen majoitus

Voit myös majoittua tuttavien tai sukulaisten luokse tai järjestää majoituksen itse. Sinun tulee kuitenkin hakea kansainvälistä suojelua (turvapaikka tai tilapäinen suojelu), jotta saat vastaanottokeskuksen palvelut.

Työnteko-oikeus

Sinulla on oikeus työntekoon ja opiskeluun, kun saat tilapäistä suojelua.

Voit tehdä töitä ja opiskella heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.

 • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Todistus on nimeltään todistus vireilläolosta. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.
 • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, Migri lähettää vireilläolotodistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi. Jos sinulla ei ole vielä työpaikkaa ja et tarvitse todistusta, voit odottaa päätöstä.

Tilapäisen suojelun päätöksessä kerrotaan, että voit työskennellä ilman rajoituksia. Saat myös oleskelulupakortin, johon on merkitty tieto rajoittamattomasta työnteko-oikeudesta. Päätös pyritään tekemään nopeasti.

Työnhaku ja työllistymispalvelut

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan voit halutessasi ilmoittautua TE-toimistoon työnhakijaksi ja saada työllistymistä tukevia palveluita. Lue työ- ja elinkeinoministeriön ohje, jossa kerrotaan tarkemmin työnteko-oikeudesta ja työllistymispalveluista. Ohjeessa myös muistutetaan, että palkka- ja työehdot koskevat Suomessa kaikkia ja työpaikasta tai sen välittämisestä ei saa periä työntekijältä maksua. Ohje neuvoo, mistä voit pyytää apua, jos kohtaat asiatonta kohtelua.

Lisätietoja Maahanmuuttoviraston sivuilla: migri.fi/-/toimintaohjeita-jos-saavut-ukrainasta-suomeen

Katso myös: https://toimistot.te-palvelut.fi/ukraina

Ukrainaksi: Реєстрація шукача роботи та пошук роботи в Фінляндії

Ilmoittaudu työnhakijaksi asioimalla henkilökohtaisesti Pohjois-Karjalan TE-toimistossa Joensuussa:

 • Torikatu 36 A 4 krs., Joensuu
 • Avoinna ma–pe klo 9–16

Liperin Duunitalo Linkistä saat tietoa avoimista työpaikoista ja koulutuksista. Autamme myös Kelaan ja TE-toimistoon liittyvissä asioissa.

 • Ylämyllyntie 62b
 • Avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–11 ja 12–15
 • Päivystysnumero: 050 528 3554 (ma–pe kello 9–15), sähköpostitse duunitalo@liperi.fi

Terveydenhuolto

Kun olet vastaanottokeskuksen asiakas, saat sosiaali- ja terveyspalvelut vastaanottokeskuksen kautta.

Liperissä kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Siun sote. Sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa sekä välttämättömiin sosiaalihuollon palveluihin.

Lisätietoja:
Ohjeita Ukrainasta saapuville (siunsote.fi)
Englanniksi: Instructions when arriving from Ukraine (siunsote.fi)
Ukrainaksi: Інструкції для прибуваючих осіб з України (siunsote.fi)
Venäjäksi: Инструкции для прибывающих из Украины (siunsote.fi)

Vakavissa, henkeä uhkaavissa sairaskohtauksissa ja onnettomuuksissa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112.

Hätäpuhelun soittaminen ei maksa mitään. Älypuhelimiin on saatavilla myös 112-sovellus (Android, iOS), jonka kautta hätäpuhelun voi soittaa. Tällöin soittajan sijaintitiedot menevät tiedoksi hätäkeskukseen automaattisesti. Hätäpuhelua ei saa koskaan katkaista ennen kuin siihen saa luvan hätäkeskuksesta. Hätänumeroon ei saa soittaa kiireettömissä asioissa.

Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilla on tietoa eri kielillä hätänumeroon soittamisesta.

Toimeentulo

Suomessa perustoimeentulon myöntämisestä vastaa Kela eli Kansaneläkelaitos. Kelan sivuilta löydät tarkemmat tiedot:

Englanniksi: How the war in Ukraine affects the benefits available from Kela (kela.fi)
Englanniksi: Social security rights of persons arriving in Finland in the wake of the situation in Ukraine (kela.fi)
Ukrainaksi: Права на соціальне забезпечення осіб, які прибувають до Фінляндії у зв'язку з поточною ситуацією в Україні
Venäjäksi: Права на социальное обеспечение лиц, прибывающих в Финляндию в связи с текущей ситуацией в Украине

Varhaiskasvatus

Jos käyt töissä tai opiskelet, voit hakea lapsellesi varhaiskasvatuspaikkaa ja paikan järjestelyaika on kaksi viikkoa. Muussa kuin kiireellisissä tapauksissa varhaiskasvatuspaikan järjestelyaika on neljä kuukautta.

Voit hakea varhaiskasvatuspaikkaa kunnan verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella.

Hae varhaiskasvatuspaikkaa (suomeksi)

Lomake on suomeksi, mutta sen täyttämiseen saat apua ja lisätietoa varhaiskasvatuksen palvelusuunnittelijalta, p. 0400 428 397 (suomeksi ja englanniksi).

Liperin Ylämyllyn taajamassa sijaitsee perheiden kohtaamispaikka Kota. Voit tulla sinne lasten kanssa leikkimään ja tapaamaan muita vanhempia. Kohtaamispaikka Kodan osoite on Viljatie 1, 80400 Ylämylly. Voit ottaa yhteyttä ohjaajaan, p. 050 307 4625 ja sopia tapaamisesta.

Perusopetus

Voit ilmoittaa lapsesi kouluun heti maahantulon jälkeen, jos olet hakenut turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua. Liperissä järjestetään perusopetusta 6–17- vuotiaille lapsille ja nuorille. Perusopetuksen lisäksi kouluissamme järjestetään valmistavaa opetusta vasta maahan muuttaneille lapsille ja nuorille. Valmistavassa opetuksessa keskeinen asia on suomen kielen oppiminen. Opetukseen osallistuminen ei edellytä oleskelulupaa.

Jos tarvitset palvelua ja neuvontaa venäjän/ukrainan kielellä, pystymme olemaan sinuun yhteydessä 1–3 työpäivän kuluessa.

Koulupaikkahakemukset (suomeksi)

Lähetä valmis hakemus koulutuspalveluiden sähköpostiosoitteeseen: hyvinvointipalvelut@liperi.fi.

Suomalaisissa kouluissa ei käytetä koulupukuja.

Lisätietoja suomeksi ja englanniksi:

Maija Niemeläinen
hallintosihteeri
p. 050 4079575

maija.niemelainen@liperi.fi

Tietoa perusopetuksesta: https://www.liperi.fi/fi/opetussuunnitelma1

Maahanmuuttajapalvelut

Maahanmuuttajapalvelut tarjoavat sinulle neuvontaa oleskelulupiin liittyen (ensimmäiset oleskeluluvat, jatkoluvat, pysyvät oleskeluluvat), perheenyhdistämisen ja kansalaisuuden hakemisen osalta sekä EU-rekisteröinneissä.

Jos olet kunnan asukas, eli sinulla on oleskelulupa turvapaikan tai jonkun muun syyn takia (työ, perhesyy), saat myös neuvontaa viranomaisasioissa, kuten kuntaan rekisteröitymisessä sekä esimerkiksi pankkitilin avaamisessa tai asunnon hakemisessa.

Liperin alueelle muuttaneita asukkaita palvelee Maahanmuuttajapalveluiden yhteydessä toimiva Joensuun seudun kotoutumiskeskus.

Yhteydenotot: kotoutumiskeskus@joensuu.fi

Lisätietoa palveluista:

Joukkoliikenne

Joensuun seudun joukkoliikenteen (JOJO) linja-autoilla pääsee liikkumaan Joensuun kantakaupungin alueella sekä Hammaslahteen, Liperiin ja Kontiolahdelle.

JOJO-liikenteen linja-autoissa voi matkustaa 1.9.2022 alkaen maksutta Joensuun vastaanottokeskuksesta saatavalla matkakortilla. Matkakortin saa, jos on hakenut kansainvälistä suojelua ja ei ole vielä saanut ensimmäistä vastaanottorahaa. Etu on kertaluontoinen ja voimassa enintään kuukauden. Matkakortteja jaetaan enintään 4.3.2023 saakka.

Ukrainan passi, Ukrainan kansallinen passi tai poliisin, rajatarkastusviranomaisen tai Maahanmuuttoviraston myöntämä passin haltuunottotodistus eivät enää oikeuta enää ilmaiseen matkustamiseen 1.9.2022 alkaen. 

JOJO-liikenteen linja-autot tunnistaa linjanumerosta (1–215). 

JOJO Reittiopas on digitaalinen palvelu, jossa voit etsiä lähimmän bussipysäkin ja seurata bussien aikatauluja reaaliajassa.

Avaa Reittiopas tästä https://joensuu.digitransit.fi/

Tukea ja apua

Liperin seurakunta ja Taipaleen ortodoksinen seurakunta tarjoavat henkistä ja hengellistä tukea. Liperin seurakunnassa voit asioida suomeksi, englanniksi, venäjäksi ja ranskaksi. Taipaleen ortodoksisessa seurakunnassa voit asioida suomeksi, kreikaksi, venäjäksi ja serbiaksi.

Yhteystiedot:

Liperin seurakunta, www.liperinseurakunta.fi/, p. 0400 167 400, liperi.kirkkoherranvirasto@evl.fi

Taipaleen ortodoksinen seurakunta, https://ort.fi/taipale/, p. 050 471 8130, taipale@ort.fi

Hyvä tietää:

Suomessa testataan yleisiä hälyttimiä joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 12. Ääni on tasaisesti nouseva ja laskeva minuutin mittainen testiääni. Se ei edellytä asukkailta mitään toimia.

Joensuussa sijaitseva Karelia-ammattikorkeakoulu tarjoaa ohjausta, neuvontaa ja opiskelumahdollisuuksia Ukrainan sotaa pakoon lähteneille

Karelia-ammattikorkeakoulu tarjoaa palveluja ja ylimääräisiä opiskelumahdollisuuksia Ukrainan sotaa pakoon lähteneille. Palvelut ja opiskelumahdollisuudet ovat tarkoitettu Suomessa tilapäistä suojelua saaneille sekä niille, jotka odottavat päätöstä tilapäisen suojelun hakemukseensa.

Karelia-ammattikorkeakoulussa on tarjolla englanninkielisiä avoimen ammattikorkeakoulun opintojaksoja maksutta. Kesäkurssit järjestetään pääsääntöisesti lähiopetuksena ammattikorkeakoulun kampuksella. Tarjolla on esimerkiksi Welcome to Finland! - Tervetuloa Suomeen! -opintojakso sekä suomen kielen alkeita. Avoimen ammattikorkeakoulun syksyn 2023 tarjonta julkaistaan 23. kesäkuuta 2022 mennessä. Lisätietoja https://karelia.fi/en/ukraine/.

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperin Leipäpäivää vietetään Liperin Yhteisötalolla 24.9.2022

Liperin Leipäpäivää vietetään Liperin Yhteisötalolla 24.9.2022

Perinteisessä syystapahtumassa on tarjolla muun muassa sadonkorjuun tuotteita, leipää ja käsitöitä. Liperin kunta on mukana tapahtumassa esittelypisteillä.

Liperin Leipäpäivää vietetään jälleen lauantaina 24. syyskuuta 2022 kello 10-14. Tapahtumapaikkana on tällä kertaa Liperin Yhteisötalo (Opintie 2).

Yleisöpysäköinti sijaitsee kirkonkylän hiekkakentällä, invapaikat Yhteisötalon lähettyvillä. Seuraa tapahtumajärjestäjän ohjeistusta paikan päällä.

Teemana "Yhteisöstä voimaa"

Leipäpäivän teema on tänä vuonna "Yhteisöstä voimaa!". Tapahtumassa on tarjolla sadonkorjuun tuotteita, leipää, leivonnaisia, käsitöitä ja muuta paikallista. Mukana on myös järjestöjen toiminnan esittelyä.

Liperin kunnan edustajat ovat mukana tapahtumassa esittelypisteillä:

 • Vapaa-aikapalvelut pitää tulia Nopsakin laavulla tapahtuman ajan (säävarauksella). Tule paahtamaan vaahtokarkkeja ja nuotiopoppareita! Ulkona on mahdollisuus kokeilla kunnan lainavälineistöön kuuluvia fatbikeja. Sisätiloissa pääset osallistumaan mosaiikkityönä tehtävään kylttiin nuorisotalon ikkunaan. Vastaamalla lomakyselyyn voit osallistua uimahallin kertakäyntien arvontaan.
 • Liperin kunnan elinkeinoyhtiö Lipertek esittelee toimintaansa yhteisellä teltalla Business Joensuun kanssa.
 • Työllisyyspalveluilta saat neuvontaa yhdistystyöllistämisestä sekä muista palveluista ja hankkeista. Käy myös ihailemassa työpajojen tilataideteosta tai osta kotiinvietävää pajojen myyntipisteeltä (käteisellä).
 • Vastaa Visit Liperi -sivuston palautekyselyyn ja tutustu kunnan matkailussa nyt menossa oleviin hankkeisiin.
 • Ikäihmisten neuvosto jakaa tietoa lokakuussa tulossa olevista ikäihmisten liikenneturvallisuustapahtumista ja Vanhusten viikosta.
 • Varhaiskasvatuksen pisteellä lapset ja vanhemmat pääsevät taituroimaan tasapainoradalle ja testaamaan pallonheittotaitoja. Ajankohtaista tietoa muun muassa perheliikuntavuoroista.

Näytteilleasettajaksi, yhteismyyntipöytään tai talkoolaiseksi?

Haluaisitko näytteilleasettajaksi tapahtumaan? Paikkamaksu on 30 euroa (+sähköstä veloitetaan 5 €). Ilmoittautuessasi kerro, haluatko sisä- vai ulkopaikan. Oma pöytä mukaan!

Tänäkin vuonna jokainen kotileipoja voi tuoda leipää myyntiin Liperin Leipäpäivän yhteismyyntipöytään. Myymme ne edelleen Leipäpäivän kävijöille. Yhteismyyntipöydän avulla haluamme taata, että leipää riittää kaikille halukkaille. Voit tuoda mukanasi vaikka vain muutaman leivän tai hieman enemmänkin… Leipien vastaanotto tapahtuu Leipäpäivän infopisteen lähellä heti pääovella. Leivät tulee olla pakattu ja niissä tulee olla asianmukaiset elintarvikeasetuksen mukaiset pakkausmerkinnät (tuotenimi, leivontapäivä, aineosaluettelo, leipojan nimi ja osoite).

Tapahtuma ei onnistuisi ilman talkoolaisten apua. Kiinnostaisiko sinua tai sinun yhdistystäsi lähteä talkooavuksi? Talkoolaisia tarvitaan perjantaille 23.9. ja myös itse tapahtumapäivälle 24.9. Työstä maksetaan talkootyökorvaus.

Ilmoittautumiset näytteilleasettajaksi, talkoolaiseksi tai leipien yhteismyyntipöytään:

Johanna Rinnekari: liperinleipapaiva@gmail.com, p. 0500 985 610.

Tervetuloa!

Yhteistyössä mukana mm. Liperin kunta, Liperin yhteisötalon yhdistykset, Lilat ry, Liperin Martat, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, Liperin Matkailu ry.

Muokattu 15.9.2022 klo 15: Lisätty kunnan esittelypisteiden tarjonta ja tietoa pysäköinnistä. Muokattu 23.9. klo 12.45: Poistettu tieto ruisleipäkilpailusta, kilpailua ei tänä vuonna järjestetä.
Ruisleipää, perunoita ja mustikoita asetelmassa.

Lisätietoa

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute