Teknologiaa ekosti-hanke alisivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Teknologiaa ekosti -hanke sisältö

Teknologiaa ekosti Liperissä

Teknologiaa ekosti -hanke käynnistettiin varhaiskasvatuksessa syksyllä 2017. Kaksivuotisen, Opetushallituksen rahoittaman hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka edistävät hyvinvointia ja lasten ekososiaalisen sivistyksen kehittymistä.

Luonto on täynnä ihmeellisiä asioita: puro saa vesirattaan pyörimään, linnunlaulun kuuntelu mättäällä saa hyvälle mielelle ja hippaleikki kaverien kanssa puiden lomassa… no, se vain on hauskaa! Mutta miten luonto, kasvit ja eläimet vaikuttavat lapseen ja hänen varhaiskasvatusympäristöönsä, miten teknologia liittyy asiaan ja miten lapsi voisi vaikuttaa omaan ympäristöönsä?

Toiminnan pohjana näkyy Green Care -ajattelu, jolla tarkoitetaan luontoon ja maaseutuun liittyvää ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

Green Care -ajattelun mukaisesti kehitetyissä oppimisympäristöissä korostuvat erilaiset luonnon elementit ja niissä huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma. Oppimisympäristöjen kehittäminen on osa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen luontoperustaiselle toiminnalle myönnetyn Green Care Luontovoimaa -laatumerkin mukaista toimintaa. Oppimisympäristöissä Green Care -toiminta näkyy muun muassa kasvien kasvatuksena ja kesäkanojen hoitona. Katso sivun alalaidasta päiväkotikohtaisia materiaaleja, mitä olemme toteuttaneet osana hanketta!

Teknologiaa ekosti -hankkeen piirretty logo.

Oppimisympäristöjen kehittämisessä hyödynnetään vahvasti teknologiaa. Teknologiaa käytetään työkaluna oppimisympäristöjen suunnittelussa sekä varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen pedagogiikan apuvälineenä. Teknologian monipuolistuessa lasten teknologia-ajattelu laajentuu. Tavoitteena on digitalisoitu oppimisympäristö, jossa teknologiaa käytetään entistä monipuolisempana työkaluna. Perhepäivähoidossa digitalisoitu oppimisympäristö näkyy muun muassa Digireppujen rikastamisena.

Oppimisympäristöjä kehitetään lasten mielenkiinnon kohteiden ja omien ideoiden pohjalta.

Teknologiaa ekosti -hankkeen lähtökohtana onkin, että lapset itse ovat tutkijoita, jotka selvittävät oman toimintansa vaikutuksia ympäristöönsä. Lapset pääsevät tuottamaan sähköä ja tarkkailemaan veden kulutusta sekä suunnittelemaan vaikkapa yrttien kastelujärjestelmää.

Hankkeen taustalla toimii vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluvat muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja erilaisia yrityksiä. Hankkeen aikaansaamista vaikutuksista kerätään tietoa tutkimuksilla, yhteistyökumppanit suunnittelevat teknologisia ratkaisuja yhdessä lasten kanssa ja koko varhaiskasvatuksen Green Care -osaamista kehitetään Karelia-ammattikorkeakoulun järjestämällä koulutuksella.

 

Teknologiaa ekosti -hankkeen logokuva, jossa piirretty hymyilevä hahmo puun vierellä.

 

Teknologiaa ekosti -hanke meillä ja muualla

Tutustu näistä linkeistä hankkeen toimintaan!

Koskinen, Taru: Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä, blogikirjoitus. (2018)

Yritystä oppimisympäristöihin! -hanke, yhteistyötahojen esittely: Puolivälin päiväkoti, Lautasuon päiväkoti, Liperin päiväkoti.

Palpatzis, Katri & Pukki, Anu: Green Care -koulutuksesta laatua Liperin varhaiskasvatukselle. (2019)

Nuutinen, Salla: Lapset oman oppimisympäristön suunnittelijoina päiväkodissa, pro gradu -tutkielma. (2019)

 

Toiminta päiväkodeissa sisältö

Toiminta päiväkodeissa

Tutustu alasvetovalikoissa päiväkotien Teknologiaa ekosti -hankkeen toimintaan. Löydät valikoista päiväkotien esittelyt sekä päivittyvää materiaalia hankkeen pohjalta toteutetusta toiminnasta. Hankkeisiin liittyviä videoita lataamme Liperin kunnan YouTube-kanavalle ja linkitämme tänne.

 

Asiakirja- ja mediatiedostot

Videoita hankkeen toiminnasta päiväkodeissa

Tutustu Teknologiaa ekosti -hankkeeseen näiden videoiden välityksellä!

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Siun sote tiedottaa - terveysasemille ei pidä saapua soittamatta

Siun sote tiedottaa - terveysasemille ei pidä saapua soittamatta

Siun sote muuttaa terveysasemiensa toimintaa koronavirusepidemian ajaksi siten, että terveysasemille tulee soittaa ennen paikan päälle saapumista ja infektioita potevien potilaiden vastaanottokäynnit keskitetään kahdeksalle terveysasemalle. Yhä useampi asia pyritään myös hoitamaan puhelimitse.

Osalla Siun soten terveysasemista ei koronavirusepidemian aikana hoideta lainkaan infektiopotilaita, vaan terveysaseman palvelunumerosta nämä potilaat ohjataan lähimmälle asemalle, jossa on infektiovastaanotto. Muu toiminta jatkuu entiseen tapaan kaikilla terveysasemilla.

Tarkoitus on suojella potilaita ja henkilökuntaa sairastumisilta sekä turvata asioiden sujuva hoito ilman puhelimien tai terveysasemien ruuhkautumista.

Terveysasemille ei pidä saapua soittamatta etukäteen tai ilman varattua aikaa. Jatkossa kaikilta terveysasemille tulevilta myös tarkastetaan infektio-oireet ennen sisäänpääsyä. Lieväoireiset ohjataan kotiin ottamaan yhteyttä puhelimitse. Hankalammissa oireissa asiakas ohjataan arvioon joko samalle tai toiselle terveysasemalle.

Kaikkien terveysasemien asiakkaat saavat edelleen hoidon ensisijaisesti omilta terveysasemiltaan koko maakunnassa. Soittamalla omalle terveysasemalle hoito aloitetaan puhelimessa välittömästi, tarvittaessa lääkäriä konsultoiden. Jos asiakkaan vaiva vaatii arviota paikan päällä, ohjataan potilaat puhelimessa oikeaan paikkaan.

Terveysasemien puhelinpalveluihin on lisätty henkilökuntaa, ja suurimmassa osassa terveyshuolista asiakkaan asia voidaan ratkaista alusta loppuun puhelimitse. Terveysaseman hoitajat antavat puhelimessa hoito-ohjeita, tarvittaessa kysyvät neuvoa lääkäriltä ja ottavat asiakkaan herkästi seurantaan, jolloin hoitaja soittaa asiakkaalle, kunnes oireet ovat lievittyneet.

Nettiä käyttävät voivat hyödyntää Omaolo-palvelua, jossa voi tehdä itse oirearvion koronaviruksesta, mutta myös monista muista tavallisista vaivoista. Terveysasemille soittajien kannattaa jättää takaisinsoittopyyntö. Takaisinsoittopyynnön jättäneille soitetaan mahdollisimman pian, ja kaikille saman päivän aikana.

Koronavirusepidemian aikana terveysasemien toimintaan voi tulla muutoksia, Siun sote tiedottaa niistä ajallaan. Ajankohtainen tieto koronaviruksesta, toimintaohjeet ja muutokset Siun soten palveluissa on koottu verkkosivulle www.siunsote.fi/korona.

Infektiovastaanotot kahdeksalle terveysasemalle

Erilliset infektiovastaanotot avataan kahdeksalle Siun soten terveysasemalle. Liperissä ja Kiteellä infektiovastaanotot ovat jo toiminnassa. Outokummun, Kontiolahden, Nurmeksen, Lieksan, Ilomantsin sekä Joensuussa Siilaisen terveysasemille vastaanotot avataan vaiheittain pääsiäiseen mennessä.

Muilta terveysasemilta potilaat ohjataan puhelimessa infektiovastaanotoille seuraavan työnjaon mukaisesti:

  • Heinävedeltä Liperiin
  • Polvijärveltä Outokumpuun
  • Enosta ja Lehmosta Kontiolahteen
  • Juuasta ja Valtimolta Nurmekseen
  • Niinivaaralta, Rantakylästä, Pyhäselästä, Kiihtelysvaarasta ja Tuupovaarasta Siilaiselle
  • Tohmajärveltä, Kesälahdesta ja Rääkkylästä Kiteelle

 

Lääkeruisku hoitajan kädessä

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute