Teknologiaa ekosti-hanke alisivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Teknologiaa ekosti -hanke sisältö

Teknologiaa ekosti Liperissä

Teknologiaa ekosti -hanke käynnistettiin varhaiskasvatuksessa syksyllä 2017. Kaksivuotisen, Opetushallituksen rahoittaman hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka edistävät hyvinvointia ja lasten ekososiaalisen sivistyksen kehittymistä.

Luonto on täynnä ihmeellisiä asioita: puro saa vesirattaan pyörimään, linnunlaulun kuuntelu mättäällä saa hyvälle mielelle ja hippaleikki kaverien kanssa puiden lomassa… no, se vain on hauskaa! Mutta miten luonto, kasvit ja eläimet vaikuttavat lapseen ja hänen varhaiskasvatusympäristöönsä, miten teknologia liittyy asiaan ja miten lapsi voisi vaikuttaa omaan ympäristöönsä?

Toiminnan pohjana näkyy Green Care -ajattelu, jolla tarkoitetaan luontoon ja maaseutuun liittyvää ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

Green Care -ajattelun mukaisesti kehitetyissä oppimisympäristöissä korostuvat erilaiset luonnon elementit ja niissä huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma. Oppimisympäristöjen kehittäminen on osa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen luontoperustaiselle toiminnalle myönnetyn Green Care Luontovoimaa -laatumerkin mukaista toimintaa. Oppimisympäristöissä Green Care -toiminta näkyy muun muassa kasvien kasvatuksena ja kesäkanojen hoitona. Katso sivun alalaidasta päiväkotikohtaisia materiaaleja, mitä olemme toteuttaneet osana hanketta!

Teknologiaa ekosti -hankkeen piirretty logo.

Oppimisympäristöjen kehittämisessä hyödynnetään vahvasti teknologiaa. Teknologiaa käytetään työkaluna oppimisympäristöjen suunnittelussa sekä varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen pedagogiikan apuvälineenä. Teknologian monipuolistuessa lasten teknologia-ajattelu laajentuu. Tavoitteena on digitalisoitu oppimisympäristö, jossa teknologiaa käytetään entistä monipuolisempana työkaluna. Perhepäivähoidossa digitalisoitu oppimisympäristö näkyy muun muassa Digireppujen rikastamisena.

Oppimisympäristöjä kehitetään lasten mielenkiinnon kohteiden ja omien ideoiden pohjalta.

Teknologiaa ekosti -hankkeen lähtökohtana onkin, että lapset itse ovat tutkijoita, jotka selvittävät oman toimintansa vaikutuksia ympäristöönsä. Lapset pääsevät tuottamaan sähköä ja tarkkailemaan veden kulutusta sekä suunnittelemaan vaikkapa yrttien kastelujärjestelmää.

Hankkeen taustalla toimii vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluvat muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja erilaisia yrityksiä. Hankkeen aikaansaamista vaikutuksista kerätään tietoa tutkimuksilla, yhteistyökumppanit suunnittelevat teknologisia ratkaisuja yhdessä lasten kanssa ja koko varhaiskasvatuksen Green Care -osaamista kehitetään Karelia-ammattikorkeakoulun järjestämällä koulutuksella.

 

Teknologiaa ekosti -hankkeen logokuva, jossa piirretty hymyilevä hahmo puun vierellä.

 

Teknologiaa ekosti -hanke meillä ja muualla

Tutustu näistä linkeistä hankkeen toimintaan!

Koskinen, Taru: Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä, blogikirjoitus. (2018)

Yritystä oppimisympäristöihin! -hanke, yhteistyötahojen esittely: Puolivälin päiväkoti, Lautasuon päiväkoti, Liperin päiväkoti.

Palpatzis, Katri & Pukki, Anu: Green Care -koulutuksesta laatua Liperin varhaiskasvatukselle. (2019)

Nuutinen, Salla: Lapset oman oppimisympäristön suunnittelijoina päiväkodissa, pro gradu -tutkielma. (2019)

 

Toiminta päiväkodeissa sisältö

Toiminta päiväkodeissa

Tutustu alasvetovalikoissa päiväkotien Teknologiaa ekosti -hankkeen toimintaan. Löydät valikoista päiväkotien esittelyt sekä päivittyvää materiaalia hankkeen pohjalta toteutetusta toiminnasta. Hankkeisiin liittyviä videoita lataamme Liperin kunnan YouTube-kanavalle ja linkitämme tänne.

 

Asiakirja- ja mediatiedostot

Videoita hankkeen toiminnasta päiväkodeissa

Tutustu Teknologiaa ekosti -hankkeeseen näiden videoiden välityksellä!

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on rauhallinen

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on rauhallinen

Tartuntoja todetaan edelleen päivittäin, mutta tartunnat ovat hyvin jäljitettävissä. 80 % rokotuskattavuus maakunnassa saavutetaan arvioiden mukaan lokakuun lopulla.

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on pysynyt rauhallisena. Tartuntoja todetaan edelleen päivittäin, mutta tartunnat ovat hyvin jäljitettävissä.

– Rokotteiden ottaminen on nyt keskeinen keino hillitä epidemiaa ja saada yhteiskuntaa avattua, toteaa ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

Yli 12-vuotiaista pohjoiskarjalaisista 66 % on saanut koronarokotteen molemmat annokset. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 83 % yli 12-vuotiaista.

– Koska rokoteväliä on lyhennetty, saavutettaneen tavoitteena oleva vähintään 80 % rokotuskattavuus maakunnassa lokakuun lopulla, arvioi Heikkinen.

Viikolla 37 uusia tartuntoja todettiin yhteensä 17 tapausta, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 13. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 11. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu 16 ja karanteenissa oli torstaiaamuna yhteensä 55 henkilöä.

Tartunnoista suurin osa todettiin alle 30-vuotiailla. Eniten tartuntoja oli alle 12-vuotiailla sekä 20–30-vuotiailla. Tartunnan saaneista valtaosa ei ole saanut rokotetta lainkaan tai he ovat saaneet vasta rokotteen ensimmäisen annoksen.

Tartuntoja todettiin viikolla 37 Joensuussa, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä ja Nurmeksessa. Tartuntojen alkuperä saatiin selville 94 prosentissa todetuista tapauksista. Kuusi tartunnoista todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä.

Suositukset

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä kokoontui torstaina 23.9. arvioimaan tilannetta sekä toimenpiteitä koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Pohjois-Karjalassa suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Maskin käyttö on suositeltavaa myös työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, kun samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.

Myös etätyösuositus on voimassa, silloin kun se on mahdollista.

Yleisötilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on edelleen tärkeää huolehtia hygieniaohjeistusten noudattamisesta

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

 

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja pöydällä pinossa

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute