Teknologiaa ekosti-hanke alisivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Teknologiaa ekosti -hanke sisältö

Teknologiaa ekosti Liperissä

Teknologiaa ekosti -hanke käynnistettiin varhaiskasvatuksessa syksyllä 2017. Kaksivuotisen, Opetushallituksen rahoittaman hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka edistävät hyvinvointia ja lasten ekososiaalisen sivistyksen kehittymistä.

Luonto on täynnä ihmeellisiä asioita: puro saa vesirattaan pyörimään, linnunlaulun kuuntelu mättäällä saa hyvälle mielelle ja hippaleikki kaverien kanssa puiden lomassa… no, se vain on hauskaa! Mutta miten luonto, kasvit ja eläimet vaikuttavat lapseen ja hänen varhaiskasvatusympäristöönsä, miten teknologia liittyy asiaan ja miten lapsi voisi vaikuttaa omaan ympäristöönsä?

Toiminnan pohjana näkyy Green Care -ajattelu, jolla tarkoitetaan luontoon ja maaseutuun liittyvää ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

Green Care -ajattelun mukaisesti kehitetyissä oppimisympäristöissä korostuvat erilaiset luonnon elementit ja niissä huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma. Oppimisympäristöjen kehittäminen on osa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen luontoperustaiselle toiminnalle myönnetyn Green Care Luontovoimaa -laatumerkin mukaista toimintaa. Oppimisympäristöissä Green Care -toiminta näkyy muun muassa kasvien kasvatuksena ja kesäkanojen hoitona. Katso sivun alalaidasta päiväkotikohtaisia materiaaleja, mitä olemme toteuttaneet osana hanketta!

Teknologiaa ekosti -hankkeen piirretty logo.

Oppimisympäristöjen kehittämisessä hyödynnetään vahvasti teknologiaa. Teknologiaa käytetään työkaluna oppimisympäristöjen suunnittelussa sekä varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen pedagogiikan apuvälineenä. Teknologian monipuolistuessa lasten teknologia-ajattelu laajentuu. Tavoitteena on digitalisoitu oppimisympäristö, jossa teknologiaa käytetään entistä monipuolisempana työkaluna. Perhepäivähoidossa digitalisoitu oppimisympäristö näkyy muun muassa Digireppujen rikastamisena.

Oppimisympäristöjä kehitetään lasten mielenkiinnon kohteiden ja omien ideoiden pohjalta.

Teknologiaa ekosti -hankkeen lähtökohtana onkin, että lapset itse ovat tutkijoita, jotka selvittävät oman toimintansa vaikutuksia ympäristöönsä. Lapset pääsevät tuottamaan sähköä ja tarkkailemaan veden kulutusta sekä suunnittelemaan vaikkapa yrttien kastelujärjestelmää.

Hankkeen taustalla toimii vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluvat muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja erilaisia yrityksiä. Hankkeen aikaansaamista vaikutuksista kerätään tietoa tutkimuksilla, yhteistyökumppanit suunnittelevat teknologisia ratkaisuja yhdessä lasten kanssa ja koko varhaiskasvatuksen Green Care -osaamista kehitetään Karelia-ammattikorkeakoulun järjestämällä koulutuksella.

 

Teknologiaa ekosti -hankkeen logokuva, jossa piirretty hymyilevä hahmo puun vierellä.

 

Teknologiaa ekosti -hanke meillä ja muualla

Tutustu näistä linkeistä hankkeen toimintaan!

Koskinen, Taru: Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä, blogikirjoitus. (2018)

Yritystä oppimisympäristöihin! -hanke, yhteistyötahojen esittely: Puolivälin päiväkoti, Lautasuon päiväkoti, Liperin päiväkoti.

Palpatzis, Katri & Pukki, Anu: Green Care -koulutuksesta laatua Liperin varhaiskasvatukselle. (2019)

Nuutinen, Salla: Lapset oman oppimisympäristön suunnittelijoina päiväkodissa, pro gradu -tutkielma. (2019)

 

Toiminta päiväkodeissa sisältö

Toiminta päiväkodeissa

Tutustu alasvetovalikoissa päiväkotien Teknologiaa ekosti -hankkeen toimintaan. Löydät valikoista päiväkotien esittelyt sekä päivittyvää materiaalia hankkeen pohjalta toteutetusta toiminnasta. Hankkeisiin liittyviä videoita lataamme Liperin kunnan YouTube-kanavalle ja linkitämme tänne.

 

Asiakirja- ja mediatiedostot

Videoita hankkeen toiminnasta päiväkodeissa

Tutustu Teknologiaa ekosti -hankkeeseen näiden videoiden välityksellä!

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperin Leipäpäivää vietetään Liperin Yhteisötalolla 24.9.2022

Liperin Leipäpäivää vietetään Liperin Yhteisötalolla 24.9.2022

Perinteisessä syystapahtumassa on tarjolla muun muassa sadonkorjuun tuotteita, leipää ja käsitöitä. Liperin kunta on mukana tapahtumassa esittelypisteillä.

Liperin Leipäpäivää vietetään jälleen lauantaina 24. syyskuuta 2022 kello 10-14. Tapahtumapaikkana on tällä kertaa Liperin Yhteisötalo (Opintie 2).

Yleisöpysäköinti sijaitsee kirkonkylän hiekkakentällä, invapaikat Yhteisötalon lähettyvillä. Seuraa tapahtumajärjestäjän ohjeistusta paikan päällä.

Teemana "Yhteisöstä voimaa"

Leipäpäivän teema on tänä vuonna "Yhteisöstä voimaa!". Tapahtumassa on tarjolla sadonkorjuun tuotteita, leipää, leivonnaisia, käsitöitä ja muuta paikallista. Mukana on myös järjestöjen toiminnan esittelyä.

Liperin kunnan edustajat ovat mukana tapahtumassa esittelypisteillä:

  • Vapaa-aikapalvelut pitää tulia Nopsakin laavulla tapahtuman ajan (säävarauksella). Tule paahtamaan vaahtokarkkeja ja nuotiopoppareita! Ulkona on mahdollisuus kokeilla kunnan lainavälineistöön kuuluvia fatbikeja. Sisätiloissa pääset osallistumaan mosaiikkityönä tehtävään kylttiin nuorisotalon ikkunaan. Vastaamalla lomakyselyyn voit osallistua uimahallin kertakäyntien arvontaan.
  • Liperin kunnan elinkeinoyhtiö Lipertek esittelee toimintaansa yhteisellä teltalla Business Joensuun kanssa.
  • Työllisyyspalveluilta saat neuvontaa yhdistystyöllistämisestä sekä muista palveluista ja hankkeista. Käy myös ihailemassa työpajojen tilataideteosta tai osta kotiinvietävää pajojen myyntipisteeltä (käteisellä).
  • Vastaa Visit Liperi -sivuston palautekyselyyn ja tutustu kunnan matkailussa nyt menossa oleviin hankkeisiin.
  • Ikäihmisten neuvosto jakaa tietoa lokakuussa tulossa olevista ikäihmisten liikenneturvallisuustapahtumista ja Vanhusten viikosta.
  • Varhaiskasvatuksen pisteellä lapset ja vanhemmat pääsevät taituroimaan tasapainoradalle ja testaamaan pallonheittotaitoja. Ajankohtaista tietoa muun muassa perheliikuntavuoroista.

Näytteilleasettajaksi, yhteismyyntipöytään tai talkoolaiseksi?

Haluaisitko näytteilleasettajaksi tapahtumaan? Paikkamaksu on 30 euroa (+sähköstä veloitetaan 5 €). Ilmoittautuessasi kerro, haluatko sisä- vai ulkopaikan. Oma pöytä mukaan!

Tänäkin vuonna jokainen kotileipoja voi tuoda leipää myyntiin Liperin Leipäpäivän yhteismyyntipöytään. Myymme ne edelleen Leipäpäivän kävijöille. Yhteismyyntipöydän avulla haluamme taata, että leipää riittää kaikille halukkaille. Voit tuoda mukanasi vaikka vain muutaman leivän tai hieman enemmänkin… Leipien vastaanotto tapahtuu Leipäpäivän infopisteen lähellä heti pääovella. Leivät tulee olla pakattu ja niissä tulee olla asianmukaiset elintarvikeasetuksen mukaiset pakkausmerkinnät (tuotenimi, leivontapäivä, aineosaluettelo, leipojan nimi ja osoite).

Tapahtuma ei onnistuisi ilman talkoolaisten apua. Kiinnostaisiko sinua tai sinun yhdistystäsi lähteä talkooavuksi? Talkoolaisia tarvitaan perjantaille 23.9. ja myös itse tapahtumapäivälle 24.9. Työstä maksetaan talkootyökorvaus.

Ilmoittautumiset näytteilleasettajaksi, talkoolaiseksi tai leipien yhteismyyntipöytään:

Johanna Rinnekari: liperinleipapaiva@gmail.com, p. 0500 985 610.

Tervetuloa!

Yhteistyössä mukana mm. Liperin kunta, Liperin yhteisötalon yhdistykset, Lilat ry, Liperin Martat, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, Liperin Matkailu ry.

Muokattu 15.9.2022 klo 15: Lisätty kunnan esittelypisteiden tarjonta ja tietoa pysäköinnistä. Muokattu 23.9. klo 12.45: Poistettu tieto ruisleipäkilpailusta, kilpailua ei tänä vuonna järjestetä.
Ruisleipää, perunoita ja mustikoita asetelmassa.

Lisätietoa

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute