Teknologiaa ekosti-hanke alisivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Teknologiaa ekosti -hanke sisältö

Teknologiaa ekosti Liperissä

Teknologiaa ekosti -hanke käynnistettiin varhaiskasvatuksessa syksyllä 2017. Kaksivuotisen, Opetushallituksen rahoittaman hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka edistävät hyvinvointia ja lasten ekososiaalisen sivistyksen kehittymistä.

Luonto on täynnä ihmeellisiä asioita: puro saa vesirattaan pyörimään, linnunlaulun kuuntelu mättäällä saa hyvälle mielelle ja hippaleikki kaverien kanssa puiden lomassa… no, se vain on hauskaa! Mutta miten luonto, kasvit ja eläimet vaikuttavat lapseen ja hänen varhaiskasvatusympäristöönsä, miten teknologia liittyy asiaan ja miten lapsi voisi vaikuttaa omaan ympäristöönsä?

Toiminnan pohjana näkyy Green Care -ajattelu, jolla tarkoitetaan luontoon ja maaseutuun liittyvää ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

Green Care -ajattelun mukaisesti kehitetyissä oppimisympäristöissä korostuvat erilaiset luonnon elementit ja niissä huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma. Oppimisympäristöjen kehittäminen on osa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen luontoperustaiselle toiminnalle myönnetyn Green Care Luontovoimaa -laatumerkin mukaista toimintaa. Oppimisympäristöissä Green Care -toiminta näkyy muun muassa kasvien kasvatuksena ja kesäkanojen hoitona. Katso sivun alalaidasta päiväkotikohtaisia materiaaleja, mitä olemme toteuttaneet osana hanketta!

Teknologiaa ekosti -hankkeen piirretty logo.

Oppimisympäristöjen kehittämisessä hyödynnetään vahvasti teknologiaa. Teknologiaa käytetään työkaluna oppimisympäristöjen suunnittelussa sekä varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen pedagogiikan apuvälineenä. Teknologian monipuolistuessa lasten teknologia-ajattelu laajentuu. Tavoitteena on digitalisoitu oppimisympäristö, jossa teknologiaa käytetään entistä monipuolisempana työkaluna. Perhepäivähoidossa digitalisoitu oppimisympäristö näkyy muun muassa Digireppujen rikastamisena.

Oppimisympäristöjä kehitetään lasten mielenkiinnon kohteiden ja omien ideoiden pohjalta.

Teknologiaa ekosti -hankkeen lähtökohtana onkin, että lapset itse ovat tutkijoita, jotka selvittävät oman toimintansa vaikutuksia ympäristöönsä. Lapset pääsevät tuottamaan sähköä ja tarkkailemaan veden kulutusta sekä suunnittelemaan vaikkapa yrttien kastelujärjestelmää.

Hankkeen taustalla toimii vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluvat muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja erilaisia yrityksiä. Hankkeen aikaansaamista vaikutuksista kerätään tietoa tutkimuksilla, yhteistyökumppanit suunnittelevat teknologisia ratkaisuja yhdessä lasten kanssa ja koko varhaiskasvatuksen Green Care -osaamista kehitetään Karelia-ammattikorkeakoulun järjestämällä koulutuksella.

 

Teknologiaa ekosti -hankkeen logokuva, jossa piirretty hymyilevä hahmo puun vierellä.

 

Teknologiaa ekosti -hanke meillä ja muualla

Tutustu näistä linkeistä hankkeen toimintaan!

Koskinen, Taru: Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä, blogikirjoitus. (2018)

Yritystä oppimisympäristöihin! -hanke, yhteistyötahojen esittely: Puolivälin päiväkoti, Lautasuon päiväkoti, Liperin päiväkoti.

Palpatzis, Katri & Pukki, Anu: Green Care -koulutuksesta laatua Liperin varhaiskasvatukselle. (2019)

Nuutinen, Salla: Lapset oman oppimisympäristön suunnittelijoina päiväkodissa, pro gradu -tutkielma. (2019)

 

Toiminta päiväkodeissa sisältö

Toiminta päiväkodeissa

Tutustu alasvetovalikoissa päiväkotien Teknologiaa ekosti -hankkeen toimintaan. Löydät valikoista päiväkotien esittelyt sekä päivittyvää materiaalia hankkeen pohjalta toteutetusta toiminnasta. Hankkeisiin liittyviä videoita lataamme Liperin kunnan YouTube-kanavalle ja linkitämme tänne.

 

Asiakirja- ja mediatiedostot

Videoita hankkeen toiminnasta päiväkodeissa

Tutustu Teknologiaa ekosti -hankkeeseen näiden videoiden välityksellä!

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Koulukuljetustiedote lukuvuodelle 2020–2021

Koulukuljetustiedote lukuvuodelle 2020–2021

Koulukuljetusten aikataulut julkaistaan Wilmassa kuljetusoppilaille viimeistään maanantaina 10. elokuuta 2020. Syksyn aikana on tarkoitus ottaa käyttöön myös sähköinen järjestelmä koulukuljetuksiin.

Lukuvuoden 20202021 koulukuljetusten suunnittelu ja viimeiset tarkennukset oppilaslistoihin ja kuljetusaikatauluihin ovat parhaillaan työn alla.

Liikennöitsijät ja kuljettajat ovat tuttuja edelliseltä lukuvuodelta. Myös reitit ovat pääsääntöisesti samoja kuin viime lukuvuonna.

Aikataulut ja kuljettajien yhteystiedot julkaistaan Wilmassa kuljetusoppilaille viimeistään maanantaina 10.8.2020.

Oppilaan koulukuljetustiedot näkyvät Wilmassa kohdasta lomakkeet -> koulukuljetustiedot. Huomioithan kuitenkin, ettäkuljetustiedot eivät näy Wilma-sovelluksen kautta, vain laajemmassa verkkoversiossa. Ensimmäisinä koulupäivinä kuljetusten aikataulut ja reitit saattavat tarkentuessaan hieman muuttua.

Täydennys 6.8.2020: Esiopetuksen oppilaiden huoltajille ilmoitamme kuljetustiedot puhelimitse!

Julkaisemme myöhemmin myös koulukuljetusten reittitiedotteen kunnan sivuilla www.liperi.fi. Tästä tiedotteesta ei löydy tarkkoja aikatauluja, vaan ne on haettava Wilmasta.

Joensuun seudun tai Elyn Waltti-busseilla kulkevilla oppilailla Wilmassa näkyy vain bussin numero, ei kuljetuksen aikataulua. Aikataulutiedot löytyvät nettisivuilta https://joensuu.digitransit.fi/

Syksyn mittaan kuljetusten osalta siirrytään käyttämään sähköistä järjestelmää, joka toimii kouluun.fi-sivustossa selaimen kautta. Sivustolla näkyvät muun muassa kuljetusten aikataulu- ja kuljettajatiedot. Järjestelmän kautta huoltaja voi myös perua kuljetuksia esimerkiksi sairastapauksissa. Sähköisen järjestelmän kautta kuljetusten hallinnointi on helpompaa ja tietoturvallista. Tiedotamme lisää sähköisen järjestelmän käytöstä myöhemmin.

Liperissä on tulevana lukuvuonna kuljetuksen piirissä enemmän oppilaita kuin aiemmin. Tästä syystä koulubussit ovat melko täynnä. Maksulliseen kuljetukseen oppilaita voidaan ottaa vain hyvin rajallisesti. Maksullista koulukuljetusta haetaan heti tarpeen ilmetessä hyvinvointipalveluista tällä lomakkeella.

//Uutiseen täydennetty esiopetuksen oppilaita koskeva tieto 6.8.2020.//

Koululaisia istumassa bussin kyydissä

Lisätietoja:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute