Teknologiaa ekosti-hanke alisivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Teknologiaa ekosti -hanke sisältö

Teknologiaa ekosti Liperissä

Teknologiaa ekosti -hanke käynnistettiin varhaiskasvatuksessa syksyllä 2017. Kaksivuotisen, Opetushallituksen rahoittaman hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka edistävät hyvinvointia ja lasten ekososiaalisen sivistyksen kehittymistä.

Luonto on täynnä ihmeellisiä asioita: puro saa vesirattaan pyörimään, linnunlaulun kuuntelu mättäällä saa hyvälle mielelle ja hippaleikki kaverien kanssa puiden lomassa… no, se vain on hauskaa! Mutta miten luonto, kasvit ja eläimet vaikuttavat lapseen ja hänen varhaiskasvatusympäristöönsä, miten teknologia liittyy asiaan ja miten lapsi voisi vaikuttaa omaan ympäristöönsä?

Toiminnan pohjana näkyy Green Care -ajattelu, jolla tarkoitetaan luontoon ja maaseutuun liittyvää ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

Green Care -ajattelun mukaisesti kehitetyissä oppimisympäristöissä korostuvat erilaiset luonnon elementit ja niissä huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma. Oppimisympäristöjen kehittäminen on osa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen luontoperustaiselle toiminnalle myönnetyn Green Care Luontovoimaa -laatumerkin mukaista toimintaa. Oppimisympäristöissä Green Care -toiminta näkyy muun muassa kasvien kasvatuksena ja kesäkanojen hoitona. Katso sivun alalaidasta päiväkotikohtaisia materiaaleja, mitä olemme toteuttaneet osana hanketta!

Teknologiaa ekosti -hankkeen piirretty logo.

Oppimisympäristöjen kehittämisessä hyödynnetään vahvasti teknologiaa. Teknologiaa käytetään työkaluna oppimisympäristöjen suunnittelussa sekä varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen pedagogiikan apuvälineenä. Teknologian monipuolistuessa lasten teknologia-ajattelu laajentuu. Tavoitteena on digitalisoitu oppimisympäristö, jossa teknologiaa käytetään entistä monipuolisempana työkaluna. Perhepäivähoidossa digitalisoitu oppimisympäristö näkyy muun muassa Digireppujen rikastamisena.

Oppimisympäristöjä kehitetään lasten mielenkiinnon kohteiden ja omien ideoiden pohjalta.

Teknologiaa ekosti -hankkeen lähtökohtana onkin, että lapset itse ovat tutkijoita, jotka selvittävät oman toimintansa vaikutuksia ympäristöönsä. Lapset pääsevät tuottamaan sähköä ja tarkkailemaan veden kulutusta sekä suunnittelemaan vaikkapa yrttien kastelujärjestelmää.

Hankkeen taustalla toimii vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluvat muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja erilaisia yrityksiä. Hankkeen aikaansaamista vaikutuksista kerätään tietoa tutkimuksilla, yhteistyökumppanit suunnittelevat teknologisia ratkaisuja yhdessä lasten kanssa ja koko varhaiskasvatuksen Green Care -osaamista kehitetään Karelia-ammattikorkeakoulun järjestämällä koulutuksella.

 

Teknologiaa ekosti -hankkeen logokuva, jossa piirretty hymyilevä hahmo puun vierellä.

 

Teknologiaa ekosti -hanke meillä ja muualla

Tutustu näistä linkeistä hankkeen toimintaan!

Koskinen, Taru: Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä, blogikirjoitus. (2018)

Yritystä oppimisympäristöihin! -hanke, yhteistyötahojen esittely: Puolivälin päiväkoti, Lautasuon päiväkoti, Liperin päiväkoti.

Palpatzis, Katri & Pukki, Anu: Green Care -koulutuksesta laatua Liperin varhaiskasvatukselle. (2019)

Nuutinen, Salla: Lapset oman oppimisympäristön suunnittelijoina päiväkodissa, pro gradu -tutkielma. (2019)

 

Toiminta päiväkodeissa sisältö

Toiminta päiväkodeissa

Tutustu alasvetovalikoissa päiväkotien Teknologiaa ekosti -hankkeen toimintaan. Löydät valikoista päiväkotien esittelyt sekä päivittyvää materiaalia hankkeen pohjalta toteutetusta toiminnasta. Hankkeisiin liittyviä videoita lataamme Liperin kunnan YouTube-kanavalle ja linkitämme tänne.

 

Asiakirja- ja mediatiedostot

Videoita hankkeen toiminnasta päiväkodeissa

Tutustu Teknologiaa ekosti -hankkeeseen näiden videoiden välityksellä!

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Koronavirustautiin sairastuneiden eristyskäytännöt muuttuvat

Koronavirustautiin sairastuneiden eristyskäytännöt muuttuvat

Siun sote tiedottaa päivittyneistä eristyskäytännöistä koronavirustautiin sairastuneille. Tartuntatautilain mukaisia eristyspäätöksiä ei pääsääntöisesti enää jatkossa laadita.

Koronavirustautiin sairastuneet ohjataan jatkossa eristäytymään omaehtoisesti vähintään viiden vuorokauden ajaksi ja ilmoittamaan itse altistumisesta niille henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Tartuntatautilain mukaisia eristyspäätöksiä ei pääsääntöisesti enää jatkossa laadita.

Koronavirustartuntojen suuri määrä on ruuhkauttanut Siun soten tartunnanjäljityksen eikä tartuntatautilain mukaisia erityspäätöksiä yleensä ehditä laatia ennen kuin koronaan sairastuneiden oireet ovat jo päättyneet. Virallinen eristyspäätös ei enää tässä vaiheessa vastaa tarkoitustaan, sillä jälkikäteen tehdyllä erityspäätöksellä ei voida ehkäistä tartuntojen leviämistä.

Tartuntatautilain mukainen eristyspäätös on yksilön perusoikeuksia rajoittava päätös, jonka tulisi olla viimesijainen keino epidemian rajaamiseksi.

Tartunnan saaneille annetaan jo tällä hetkellä ohjeet muulla tavoin kuin erityspäätöksen yhteydessä ja nämä ohjeet on koottu Siun soten verkkosivuille.

Tartunnan saaneiden tulee välttää kontakteja, kotitestit valtavirtaa

Koronavirustautiin sopivia oireita potevien tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Jos yleisvointi säilyy hyvänä, ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Kotitestin voi tehdä halutessaan.

Terveydenhuollon testaus kohdennetaan jatkossa riskiryhmiin, raskaana oleviin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä työskenteleviin henkilöihin. Laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneille lähetetään ohjeet tekstiviestillä. Iäkkäisiin ja muihin kuin suomea äidinkielenään puhuviin ollaan yhteydessä puhelimitse.

Normaalit sairauspoissaolokäytännöt käyttöön

On tärkeää, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset voivat jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksistä. Tarve korvata ansionmenetys ei ole peruste tartuntatautilain mukaiselle eristyspäätökselle. Sairaana ollaan poissa töistä normaalien sairauspoissaolokäytäntöjen mukaisesti.

Kuntalaisten vastuullinen toiminta on välttämätöntä oman lähipiirin suojaamiseksi, epidemian hidastamiseksi sekä sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi.

Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien nopea informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan.

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja.

Altistuneet oireseurantaan viiden vuorokauden ajaksi

Koronavirukselle altistuneiden ohjeet ovat niin ikään muuttuneet. Koronavirukselle altistuneita kehotetaan seuraamaan oireitaan viiden vuorokauden ajan (aiemmin 10 vuorokautta) ja välttämään mahdollisuuksien mukaan kontakteja muihin ihmisiin.

Etätyötä suositellaan, samoin kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten seurassa.

Jos perheessä on todettu koronavirustartunta, suositellaan erityisesti rokottamattomille perheenjäsenille kaikkien perheen ulkopuolisten kontaktien välttämistä viiden vuorokauden ajan.

Katso ohjeet: www.siunsote.fi/ohjeita-tartunnan-saaneelle-ja-altistuneelle

Henkilö pesemässä käsiään lavuaarin äärellä, käsissä saippuavaahtoa

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute