Teknologiaa ekosti-hanke alisivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Teknologiaa ekosti -hanke sisältö

Teknologiaa ekosti Liperissä

Teknologiaa ekosti -hanke käynnistettiin varhaiskasvatuksessa syksyllä 2017. Kaksivuotisen, Opetushallituksen rahoittaman hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka edistävät hyvinvointia ja lasten ekososiaalisen sivistyksen kehittymistä.

Luonto on täynnä ihmeellisiä asioita: puro saa vesirattaan pyörimään, linnunlaulun kuuntelu mättäällä saa hyvälle mielelle ja hippaleikki kaverien kanssa puiden lomassa… no, se vain on hauskaa! Mutta miten luonto, kasvit ja eläimet vaikuttavat lapseen ja hänen varhaiskasvatusympäristöönsä, miten teknologia liittyy asiaan ja miten lapsi voisi vaikuttaa omaan ympäristöönsä?

Toiminnan pohjana näkyy Green Care -ajattelu, jolla tarkoitetaan luontoon ja maaseutuun liittyvää ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

Green Care -ajattelun mukaisesti kehitetyissä oppimisympäristöissä korostuvat erilaiset luonnon elementit ja niissä huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma. Oppimisympäristöjen kehittäminen on osa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen luontoperustaiselle toiminnalle myönnetyn Green Care Luontovoimaa -laatumerkin mukaista toimintaa. Oppimisympäristöissä Green Care -toiminta näkyy muun muassa kasvien kasvatuksena ja kesäkanojen hoitona. Katso sivun alalaidasta päiväkotikohtaisia materiaaleja, mitä olemme toteuttaneet osana hanketta!

Teknologiaa ekosti -hankkeen piirretty logo.

Oppimisympäristöjen kehittämisessä hyödynnetään vahvasti teknologiaa. Teknologiaa käytetään työkaluna oppimisympäristöjen suunnittelussa sekä varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen pedagogiikan apuvälineenä. Teknologian monipuolistuessa lasten teknologia-ajattelu laajentuu. Tavoitteena on digitalisoitu oppimisympäristö, jossa teknologiaa käytetään entistä monipuolisempana työkaluna. Perhepäivähoidossa digitalisoitu oppimisympäristö näkyy muun muassa Digireppujen rikastamisena.

Oppimisympäristöjä kehitetään lasten mielenkiinnon kohteiden ja omien ideoiden pohjalta.

Teknologiaa ekosti -hankkeen lähtökohtana onkin, että lapset itse ovat tutkijoita, jotka selvittävät oman toimintansa vaikutuksia ympäristöönsä. Lapset pääsevät tuottamaan sähköä ja tarkkailemaan veden kulutusta sekä suunnittelemaan vaikkapa yrttien kastelujärjestelmää.

Hankkeen taustalla toimii vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluvat muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja erilaisia yrityksiä. Hankkeen aikaansaamista vaikutuksista kerätään tietoa tutkimuksilla, yhteistyökumppanit suunnittelevat teknologisia ratkaisuja yhdessä lasten kanssa ja koko varhaiskasvatuksen Green Care -osaamista kehitetään Karelia-ammattikorkeakoulun järjestämällä koulutuksella.

 

Teknologiaa ekosti -hankkeen logokuva, jossa piirretty hymyilevä hahmo puun vierellä.

 

Teknologiaa ekosti -hanke meillä ja muualla

Tutustu näistä linkeistä hankkeen toimintaan!

Koskinen, Taru: Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä, blogikirjoitus. (2018)

Yritystä oppimisympäristöihin! -hanke, yhteistyötahojen esittely: Puolivälin päiväkoti, Lautasuon päiväkoti, Liperin päiväkoti.

Palpatzis, Katri & Pukki, Anu: Green Care -koulutuksesta laatua Liperin varhaiskasvatukselle. (2019)

Nuutinen, Salla: Lapset oman oppimisympäristön suunnittelijoina päiväkodissa, pro gradu -tutkielma. (2019)

 

Toiminta päiväkodeissa sisältö

Toiminta päiväkodeissa

Tutustu alasvetovalikoissa päiväkotien Teknologiaa ekosti -hankkeen toimintaan. Löydät valikoista päiväkotien esittelyt sekä päivittyvää materiaalia hankkeen pohjalta toteutetusta toiminnasta. Hankkeisiin liittyviä videoita lataamme Liperin kunnan YouTube-kanavalle ja linkitämme tänne.

 

Asiakirja- ja mediatiedostot

Videoita hankkeen toiminnasta päiväkodeissa

Tutustu Teknologiaa ekosti -hankkeeseen näiden videoiden välityksellä!

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Koronarokotukset laajenevat 40-vuotiaisiin ja sitä vanhempiin – riskiryhmien ajanvaraukseen muutoksia

Koronarokotukset laajenevat 40-vuotiaisiin ja sitä vanhempiin – riskiryhmien ajanvaraukseen muutoksia

Siun soten koronarokotukset etenevät suunnitellusti ja rokotuksia laajennetaan uuteen ikäryhmään ensi viikolla, kun rokotusvuoroon tulevat tänä vuonna 40 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat henkilöt. Sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat yli 16-vuotiaat ovat yhä myös rokotusvuorossa.

Siun sote tiedottaa koronarokotusten edistymisestä Pohjois-Karjalan alueella. Koronarokotukset etenevät suunnitellusti ja rokotuksia laajennetaan uuteen ikäryhmään.

Koronarokotusten ajanvarausta joudutaan kuitenkin muuttamaan ajanvarauksessa ilmenneiden väärinkäytösten myötä. Siun sote on ohjeistanut ihmisiä varaamaan ajan vain, jos kuuluu juuri sillä hetkellä rokotusvuoroon. Tästä huolimatta väärin perustein varanneiden määrässä on tapahtunut kasvua.

Ajanvarausten oikeellisuuden tarkistaminen ja väärin perustein varattujen aikojen peruminen on erittäin työlästä ja hidastaa rokotuksia. Tämän vuoksi koronarokotusten ajanvarausta on muutettava niin, että aikaa ei ole mahdollisuutta varata väärin perustein. 

Iän perusteella rokotusvuorossa olevien ajanvaraus

Siun sote on päättänyt jatkaa ajanvarausta verkkoajanvarauksen kautta iän perusteella rokotusvuorossa olevien henkilöiden kohdalla. Verkkoajanvarausjärjestelmässä vain rokotusvuorossa olevien ikäluokkien on mahdollista varata aika, eikä väärinkäytöksiä voi tapahtua.

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat henkilöt voivat varata koronarokotusajan verkkoajanvarauksen kautta lauantaista 12.6. klo 12 alkaen, jolloin varattavaksi tulee uusia aikoja maanantaille ja tiistaille. Loppuviikon uudet ajat tulevat varattavaksi samalle ikäryhmälle maanantaina 14.6. klo 8.

Linkki ja ohjeet ajanvaraukseen löytyvät osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset.

Mikäli ajan varaaminen verkkoajanvarauksen kautta ei ole mahdollista, voi ajan varata myös puhelimitse maanantaisin klo 8–9 numerosta 013 330 2131. 

Riskiryhmään kuuluvien henkilöiden ajanvaraus

Sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien ajanvarausta muutetaan niin, että Siun sote on yhteydessä vielä rokottamattomiin riskiryhmään 1 ja 2 kuuluviin henkilöihin, jotka eivät ole tälle hetkellä ikänsä puolesta rokotusvuorossa. Siun sote lähettää henkilöille tekstiviestin, jossa kerrotaan ohjeet, kuinka toimia rokoteajan varaamiseksi puhelimitse. Tekstiviestit lähetetään viikon 24 aikana.

Tekstiviestin saaminen edellyttää, että henkilön yhteystiedot löytyvät Siun soten järjestelmästä ja että henkilö on antanut luvan tekstiviestin lähettämiseen.

Omat yhteystiedot ja tekstiviestiluvan voi tarkistaa Medinet-palvelusta osoitteesta http://medinet.pohjoiskarjala.net/index.html. Tarkempia ohjeita tietojen tarkistamiseen löytyy täältä: Tarkista tai anna tekstiviestilupa

Riskiryhmään kuuluvat voivat varata koronarokotusajan myös puhelinajanvarauksen kautta numerosta 013 330 2131 maanantaisin klo 8–9.

Riskiryhmään kuuluvien koronarokotusten ajanvarauksen muutos on mahdollinen tässä vaiheessa, koska riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvien rokotuskattavuudet ovat Pohjois-Karjalassa jo hyvällä tasolla. Riskiryhmään 1 kuuluvista alle 70-vuotiaista pohjoiskarjalaisista 1. rokoteannoksen on tähän mennessä saanut jo reilut 85 prosenttia ja riskiryhmään 2 kuuluvista liki 80 prosenttia. Riskiryhmään kuuluvien määrä vähenee sitä mukaan, kun rokotukset etenevät ja rokotuksissa päästään siirtymään nuorempiin ikäluokkiin. 

Muista ottaa myös tehosterokote

Koronarokotukseen kuuluu kaksi rokoteannosta. Molempien annosten ottaminen on tärkeää, jotta rokotteen suojateho vahvistuu. Toinen annos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään.

Toinen rokoteannos annetaan 12 viikon päästä ensimmäisestä rokotteesta. Aika tehosterokotteeseen annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä ja se annetaan samalle rokotuspisteelle kuin missä ensimmäinen rokote on annettu.

Rokotusaikaa ei voi siirtää kuin välttämättömän esteen vuoksi. Esimerkiksi kesälomamatka ei ole syy siirtää toisen rokotteen aikaa.

Jos toisen rokotteen rokotusaika on välttämätöntä siirtää esim. terveydellisistä syistä, soita maanantaina klo 9–11 koronarokotusten ajanvarausnumeroon 013 330 2131. Koronarokotuksen 2. rokotteen aikaa ei voi varata verkkoajanvarauksen kautta.

 
Rokoteruisku hoitajan kädessä

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute