Navigaatiovalikko

Strategia ja talous sisältö

Strategia ja talous

Strategia on pitkäntähtäimen suunnitelma, jolla haetaan kaikkien yhteistä sitoutumista valittuihin asiakokonaisuuksiin, joilla lisätään kunnan elinvoimaa, kuntalaisten hyvinvointia ja osallisuutta.

Poikkihallinnolliset säännöt, suunnitelmat ja ohjelmat koskettavat kaikkia kunnan toimintoja.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tiedote koronapandemiaan liittyen

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tiedote koronapandemiaan liittyen

Siun sote tiedottaa riskiryhmään kuuluvien lasten rokottamisesta huoltajia TinyAppin välityksellä. Varhaiskasvatus järjestetään mahdollisuuksien mukaan niin, että ryhmiä ei sekoiteta tai yhdistetä keskenään.

Tämä tiedote perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) suositukseen varhaiskasvatuksen järjestäjille 22.12.2021. Suositukset on uusittu heikentyneen epidemiatilanteen ja tartuntatautilain väliaikaisten säännösten voimassaolon jatkamisen vuoksi.

Tämä ohjeistus korvaa 15.10.2021 Liperin kunnassa annetut ohjeet.

Tartuntatautilain väliaikaiset säännökset toimenpiteistä COVID19-epidemian ehkäisemiseksi ovat voimassa 30.06.2022 asti. Tartuntatautilain § 58 c velvoittaa varhaiskasvatuksen järjestäjiä.

Toimintaohjeet varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen

  • Varhaiskasvatukseen tai esiopetukseen ei pidä tulla, jos on sairastumiseen viittavia oireita, joita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Tällaisissa tilanteissa toimitaan THL:n ja Siun soten ohjeiden mukaisesti.
  • Ajantasainen ohjeistus löytyy osoitteista:
  • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
  • Jos lapsi sairastuu kesken päivän, hänet ohjataan erilliseen tilaan odottamaan hakemista kotiin aikuisen valvonnassa.

Riskiryhmään kuuluvat

Vaikea koronavirustauti on lapsilla harvinainen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on määrittänyt vaikean koronavirustaudin riskiryhmät.

Riskiryhmään kuuluvien 5 vuotta täyttäneiden lasten rokotussuojasta tulee huolehtia kansallisen ohjeistuksen mukaisesti. Siun sote tiedottaa lasten rokottamisesta huoltajia TinyAppin välityksellä. Rokotukset alkavat Siun soten alueella viikolla 2.

Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista - THL

Ryhmäkoot

Ryhmäkokoja ja henkilöstömitoitusta koskeva sääntely on voimassa päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja esiopetuksessa varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön mukaisesti.

Huolehditaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii ja aivastaa.

  • Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan varhaiskasvatukseen, sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan huolellisesti puhtaaseen, kuivaan pyyhkeeseen. Tämä voi olla joko kertakäyttöinen paperipyyhe tai ns. rullakäsipyyhe, jossa puhdas ja likainen osa eivät ole kosketuksissa toisiinsa. 
  • Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla ja lasten käsihuuhteen käyttö tapahtuu aina aikuisen valvonnassa.
  • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään roskiin heti käytön jälkeen. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

Yhteiskäytössä olevien lelujen, työvälineiden, kuten näppäimistöjen, tablettien, soittimien tai askartelutarvikkeiden puhdistamista suositellaan säännöllisesti.

Lapsi voi tuoda oman tärkeän lelun (esim. unikaveri) varhaiskasvatukseen ja viedä lelun kotiin päivän päätteeksi. Pyydämme huoltajia huolehtimaan lelun puhtaudesta. Käymme ryhmissä läpi hygieniaohjeita lasten kanssa ja positiivisuus edellä.

Fyysisten kontaktien pitäminen minimissä

Varhaiskasvatus järjestetään mahdollisuuksien mukaan niin, että ryhmiä ei sekoiteta tai yhdistetä keskenään. Myös varhaiskasvatuksen henkilöstön liikkuvuus ryhmien ja yksiköiden välillä minimoidaan.

Toimintaa tapahtuu pienryhmissä, jolloin pystytään rytmittämään ja porrastamaan ettei pienryhmät ole samoissa tiloissa yhtä aikaa. Toiminnassa hyödynnetään mahdollisimman paljon piha- ja ulkoalueita.

Ruokailu järjestetään pienryhmissä ryhmän omissa tiloissa, joissakin tapauksissa koulujen ruokasalissa porrastetusti.

Muiden kuin lasten ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatuksen alueella tulisi välttää. Opiskeluhuollon ja terveydenhuollon henkilöstö, kuten terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi sekä puhe- ja fysioterapeutit ja kuntouttavan toiminnan henkilöstö voivat tulla päiväkotien tiloihin hoitamaan työtehtäviään.

Lapsen ja perheen mahdollisuus tutustua varhaiskasvatuksen toimintaan järjestetään väljyys- ja hygieniatekijät huomioiden. Tutustumaan voi tulla vain täysin oireettomina. Myös harjoittelijoiden työskentely varhaiskasvatuksessa on mahdollista noudattaen työntekijöille annettuja koronaohjeita.

Tuonti- ja hakutilanteissa toimitaan yksikkökohtaisten ohjeiden mukaisesti. Huoltajat voivat saattaa ja noutaa lapsen päiväkodin sisältä, sisätiloihin mennessä käytetään kasvomaskia ja huolehditaan turvaväleistä.

  • Lapsen vasu- ja esiops -keskusteluissa hyödynnetään etäyhteyksiä. Muissa tapaamisissa huolehditaan turvaväleistä ja käytetään maskeja.
  • Työ- ja henkilöstökokoukset suositellaan pidettäväksi etäyhteydellä.
  • Hygienian tehostamisesta ja fyysisten kontaktien välttämisestä huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapsi saa tarvitsemansa läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen.
  • Retkiä ja vierailuja voidaan järjestää oman ryhmän kesken yleisiä hygieniaohjeita noudattaen.

Hampaiden harjauksen harjoittelu

Varhaiskasvatuksessa lapset voivat harjoitella päivittäin hampaiden harjaamista. Lapsille on varattu varhaiskasvatukseen harjat ja tahnat. Kasvattaja ohjaa aina harjaustilannetta ja huolehtii hygieniasta.

Jos varhaiskasvatuksessa todetaan koronavirustartunta

Siun sote vastaa altistumisten selvittämisestä, altistuneiden jäljittämisestä ja altistuneiden asettamisesta tartuntatautilain nojalla karanteeniin. Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois varhaiskasvatuksesta tartuntatautilääkärin antamien ohjeiden mukaisesti.

Koronakaranteeniin asetetuille esioppilaille järjestetään kouluruokailu opetushallituksen ohjeiden mukaisesti.

Kasvomaskien käyttö

Kansallinen maskisuositus ei koske varhaiskasvatusta, mutta alueellinen viranomainen voi antaa omia täydentäviä suosituksia.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan päiväkodin sisätiloissa lapsen tuonti- ja noutotilanteissa sekä lapsen palavereissa ja henkilöstökokouksissa.

Matkustaminen

Ulkomaille matkustaessa suositellaan noudattamaan Valtioneuvoston ja THL:n ohjeita:

Koronapandemiatilanteeseen liittyvät ohjeistukset päivittyvät tilanteen mukaisesti. Valtioneuvosto, Opetus- ja Kulttuuriministeriö, Opetushallitus, aluehallintovirastot sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivittävät ohjeistuksiaan tarvittaessa ja linjauksiin saattaa tulla muutoksia nopeallakin aikataululla.

Ajankohtaiset koronaohjeet löytyvät Terveyden ja hyvinvointilaitoksen, Opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen sekä Siun soten verkkosivuilta.

Lapsi osoittamassa sormella tablettitietokoneen näyttöä

Lisätietoja:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute