Navigaatiovalikko

Sidonnaisuusilmoitukset sisältö

Sidonnaisuusilmoitukset

Keskeisten päättäjien ja viranhaltijoiden sidonnaisuudet ovat kaikkien luettavissa.

Keskeisissä tehtävissä Liperissä toimivat luottamushenkilöt sekä viranhaltijat ilmoittavat julkisesti, missä kaikissa johtotehtävissä tai luottamustoimissa he toimivat Liperin kunnan lisäksi.

Kun sidonnaisuudet ovat kaikkien nähtävillä, päätöksenteko ja hallinto toimivat avoimesti ja liperiläiset pystyvät itse arvioimaan vaikuttavatko sidonnaisuudet päätöksiin.

Sidonnaisuusilmoitukset tehdään, että päätöksenteko olisi mahdollisimman avointa.

Sidonnaisuusilmoituksissa kerrotaan johtotehtävistä tai luottamustoimista elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä, merkittävästä varallisuudestaan (liittyy elinkeinotoimintaan tai sijoitustoimintaan) sekä muistakin sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoitamisessa.

Ilmoitusvelvollisia luottamushenkilöitä ovat:

  • valtuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat
  • kunnanhallituksen puheenjohtajat, jäsenet ja varajäsenet
  • lautakunnan puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat (myös keskusvaalilautakunta)
  • maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamia tehtäviä hoitavan toimielimen jäsenet (elinympäristölautakunta ja sen lupajaos) - velvollisuus koskee myös toimielinten varajäseniä

Viranhaltijoista ilmoitusvelvollisia ovat:

  • kunnanjohtaja
  • kunnanhallituksen ja lautakunnan esittelijät

Ilmoitukset ja muutokset

Ilmoitus sidonnaisuuksista täytyy tehdä kahden kuukauden kuluessa tehtävään valitsemisesta. Sidonnaisuusilmoitusta ei tarvitse tehdä vuosittain, mutta mahdolliset muutokset sidonnaisuuksissa on ilmoitettava heti.

Sidonnaisuusilmoituksen tai muutoksen aiemmin ilmoitettuun voit tehdä tästä

Sidonnaisuusilmoitusten rekisteriseloste 

Liperin kunnan sidonnaisuusilmoitukset voit katsoa tästä:

Sidonnaisuusilmoitukset_upote

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left 10 asiaa, jotka kannattaa tietää aluevaaleista

10 asiaa, jotka kannattaa tietää aluevaaleista

Aluevaaleissa pohjoiskarjalainen voi äänestää ehdokasta mistä tahansa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen kunnasta eli myös kotikunnan rajojen yli.

Aluevaaleissa valitaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle 59-jäseninen aluevaltuusto, jonka tehtäviin kuuluu jatkossa sosiaali- ja terveyshuollon sekä pelastustoimen palveluiden järjestäminen. Niihin sisältyy laaja kirjo jokaisen kansalaisen arkeen vaikuttavista palveluista. Neuvola, lastensuojelu, mielenterveyspalvelut, vanhustenhoiva ja väestönsuojelu ovat esimerkkejä siitä, millaisten asioiden rahoituksesta aluevaltuusto tulee päättämään.

Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialueet on perustettu valtion soteuudistuksessa turvaamaan yhdenvertaiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut myös tuleville sukupolville. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueeseen kuuluvat Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi.

Aluevaalien ennakkoäänestysaika alkaa keskiviikkona 12.1. Kotimaassa ennakkoäänestysaika päättyy 18.1. ja ulkomailla 15.1. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.2022.

Ennakkoäänestysaikana voi äänestää vapaasti missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa, kotimaassa tai ulkomailla. Vaalipäivänä 23.1. kukin äänestää äänioikeusilmoituksessa mainitussa äänestyspaikassa.

Aluevaaleissa pohjoiskarjalainen voi äänestää ehdokasta mistä tahansa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen kunnasta eli myös kotikunnan rajojen yli.

Tiedot ennakkoäänestyspaikoista ja aluevaaliehdokkaista löytyvät kootusti sivustolta www.siunsote.fi/aluevaalit Tietoa hyvinvointialueesta on saatavilla www.siunsote.fi/hyvinvointialue

Omaa aluevaaliehdokasta voi kartoittaa muun muassa vaalikoneista, joita on useiden eri medioiden verkkosivuilla.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue on haastanut Etelä- ja Pohjois-Savon ja Etelä-Karjalan äänestyskilpailuun, jossa mitellään korkeimmasta äänestysprosentista aluevaaleissa. Häviäjä tarjoaa torikahvit siinä voittaja-alueen kunnassa, jossa on äänestetty kaikkein vilkkaimmin.

Vaalit.fi-sivustolla voi seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta. Ennakkoäänestysaikana verkkoon päivitetään tunnin välein tietoja ennakkoon äänestäneiden määrästä hyvinvointialueilla ja koko maassa.

Aluevaalit toimitetaan epidemiatilanteen edellyttämillä järjestelyillä. Oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ottavat aluevaalien järjestelyissä huomioon epidemiatilanteen. THL:n näkemyksen mukaan äänestäminen on vähäisen riskin tilanne.

Katso myös:

 

Äänestyslipuketta laitetaan puiseen vaaliuurnaan

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute