Navigaatiovalikko

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Siun sote ohjeistaa koronaviruksen suhteen

Siun sote ohjeistaa koronaviruksen suhteen

Ajantasaiset tiedotteet löydät Siun soten ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta. Tätä julkaisua on päivitetty 15.3.2020.

Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä pyritään edelleen hidastamaan koronavirustartuntojen leviämistä testaamalla terveydenhuollon harkinnan mukaan myös lieväoireisia henkilöitä, jotka ovat matkailleet 14 vuorokauden sisällä ulkomailla tai olleet lähikontaktissa henkilöön, jolla on varmistettu koronavirustartunta.

  • Jos epäily koronavirustartunnasta herää, tulee aina soittaa ensin Päivystysapuun 116 117 tai omalle terveysasemalle. Liperin terveysaseman puhelinnumero on 013 330 2251, ma–pe klo 8–16.
  • Hengitystieoireita potevien ei pidä hakeutua hoitoon terveysasemille tai yhteispäivystykseen ennen soittamista.

Jos ei ole matkaillut ulkomailla tai ollut kontaktissa koronapotilaaseen ja hengitystieoireet ovat vain lieviä, ei terveydenhuoltoon tarvitse olla yhteyksissä, vaan normaali kotihoito riittää. Terveydenhuoltoon tulee olla puhelimitse yhteydessä, jos hengitystieoireet muuttuvat vakaviksi tai yleiskunto laskee. Omaolo-nettipalvelussa voi myös itse arvioida oireiden vakavuutta ja saada omaan tilanteeseen sopivia kotihoito-ohjeita.

Ajankohtainen tieto ja Siun soten toimintaohjeet on koottu verkkosivulle www.siunsote.fi/korona.

Samaan aikaan on liikkeellä tavanomaista flunssaa sekä kausi-influenssaa ja suurin osa koronavirukseenkin sairastuneista saa vain lieviä oireita.

Mikäli olet ollut edellä mainituin perustein yhteydessä Päivystysapuun, mutta sinulla herää kysymyksiä lapsen varhaiskasvatuksen järjestelyistä, voit olla yhteydessä päivystävään varhaiskasvatuksen vastaavaan p. 0400 152 880.

Jos lapsesi on perusopetuksessa, ole yhteydessä lapsesi koulun rehtoriin. Koulujen yhteystiedot löydät täältä.

Tiedotamme koronavirukseen liittyvistä yleisistä ohjeista varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lasten huoltajia TinyApp-sovelluksen, kasvunkansion ja Wilman kautta.

Päivystysapu

Päivystysapu 116 117 on kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvonta- ja ohjauspalvelu, jossa tehtävään koulutetut terveydenhuollon ammattilaiset vastaavat puheluusi vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Päivystysavun maksuttomasta numerosta saat neuvoja äkillisiin terveysongelmiin.

Toimintaohje kuulovammaisille: Kuinka otetaan yhteys Päivystysapuun

Mikäli puhelimessa asiointi on sinulle mahdotonta, voit laittaa Päivystysapuun tekstiviestin numeroon 050 364 3980. Viestiisi vastataan mahdollisimman pian. Tekstiviestipalvelu toimii vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.

Tietoa ja keskusteluapua koronavirukseen liittyen

Yleistietoa koronaviruksesta löytyy kootusti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi. Henkilöt, jotka eivät voi käyttää verkkosivuja tiedonhakuun, voivat soittaa valtakunnalliseen koronaneuvontapuhelimeen 0295 535 535.

Koronavirus pelottaa ja ahdistaa monia. Jos kokee tarvitsevansa keskusteluapua ammattilaisen kanssa voi Siun soten alueella olla yhteydessä joko sosiaalipäivystykseen 013 330 9002 (ympäri vuorokauden) tai aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon 013 330 2132 (klo 8–21). Myös valtakunnalliset kriisipuhelimet tarjoavat keskusteluapua.

 

Tätä uutista on päivitetty 15.3.2020 Siun soten 14.3.2020 julkaiseman tiedotteen pohjalta.

Lääkeruisku hoitajan kädessä

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute