Vasu pääkuva

Navigaatiovalikko

Vasu sisältö

Varhaiskasvatussuunnitelma eli vasu

Liperin varhaiskasvatussuunnitelmassa kerromme meidän toiminnasta, arvoista ja linjauksista.

 

Meidän kuntavasumme kuvaa liperiläistä varhaiskasvatusta, sen omaleimaisuutta, juurevuutta ja rakkautta lapsiin!

Varhaiskasvatussuunnitelman valtakunnalliset perusteet ohjaavat kunnissa järjestettävää palvelua. Lain mukaan kunnan on laadittava oma varhaiskasvatussuunnitelma eli vasu, joka pohjautuu valtakunnallisiin perusteisiin.

Valtakunnallisen vasun perusteiden pohjalta painotamme leikkiä, liikuntaa ja aktiivista, positiiviseen pedagogiikkaan pohjautuvaa oppimista!

Aiemmin julkaistusta kuntavasusta on tehty myös Vasu-kirjanen, jota on mukava lukea yhdessä lapsen kanssa.
 

Lapsen oma varhaiskasvatussuunnitelma

Jokaiselle lapselle tehdään henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma. eli ytimekkäämmin vasu. Lapsen vasuun kirjataan lapsen kehitystä, oppimista ja kasvua edistäviä asioita kotoa ja varhaiskasvatuksesta.

Lapsi, vanhemmat ja varhaiskasvatuksen henkilökunta käyvät vuosittain useita vasukeskusteluja. Vasukeskustelussa voi olla mukana myös muita perheen kanssa toimivia tahoja.

  • Lapsen vasu kuvaa vahvuuksia ja osaamista.
  • Vasun laativat varhaiskasvatuksen opettaja tai perhepäivähoitaja, lapsi ja huoltaja yhdessä.
  • Kasvattajat kirjaavat lapsesta havaintoja ja kuvia vasuun.
  • Varhaiskasvatuksen opettaja kokoaa lapsesta tehdyt havainnot ennen vasukeskustelua.
  • Suunnitelmia tehdessään aikuiset kuulevat lasta ja ottavat huomioon hänen mielipiteensä ja toiveensa.
  • Päiväkodin ja perhepäivähoidon ryhmävasu muodostuu kaikkien lasten vasuista.

Vasu katso myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Aluehallintoviraston päätös Liperin kunnan varhaiskasvatuksesta 10.9.2019

Aluehallintoviraston päätös Liperin kunnan varhaiskasvatuksesta 10.9.2019

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki päätöksen Liperin varhaiskasvatuksen toiminnasta 10. syyskuuta 2019. Toimintaa tarkasteltiin kaikissa päiväkodeissa maaliskuusta toukokuuhun 2018. Katso tarkkailuajankohdan päiväkotikohtaiset toimintatilastot uutisen lopusta.

Liperin kunnan varhaiskasvatuksesta on tehty vanhempien ja kuntalaisten toimesta ilmoitus Itä-Suomen aluehallintovirastoon kesällä 2018. Ilmoitus koski henkilöstömitoituksen riittävyyttä, lasten turvallisuutta sekä toiminnan organisointia. Varhaiskasvatus on antanut aluehallintovirastolle sen pyytämät selvitykset lasten ja henkilökunnan määristä tunneittain.

Itä-Suomen Aluehallintovirasto on antanut asiasta 10.9.2019 päätöksen. Päätöksessä todetaan, että kunnan varhaiskasvatuksen järjestämisessä tulee jatkossakin kiinnittää huomiota henkilöstömitoituksen toteutumiseen.

Päiväkotien ja vuoropäiväkodin henkilöstömitoitukseen kiinnitetään huomiota etenkin ryhmissä, joissa on alle ja yli 3-vuotiaita lapsia. Huomiota tulee kiinnittää erityisesti, kun ryhmissä on erilainen henkilöstömitoitus alle ja yli 3-vuotiaille lapsille. Jo selvityksen aikaan muutoksia on tehty ja samalla tarkennettu ryhmiin sijoitettavien lapsien ikäjakautumaa ja hoitoaikoja. Näillä ennakoivilla toimenpiteillä henkilöstömitoitus on helpommin hallittavissa.

Varhaiskasvatukseen on lisätty resurssihenkilöstöä sijaistamaan vakituista henkilöstöä esimerkiksi sairauspoissaolojen ajaksi. Järjestelyllä turvataan sijaisten saanti, eikä kunnan varhaiskasvatus ole riippuvainen ulkopuolisista sijaisista.

Aluehallintovirasto esittää myös, että varhaiskasvatuksen järjestäjä kiinnittää huomiota lapsiryhmien omiin toimitiloihin. Jokaisella lapsiryhmällä on lähtökohtaisesti omat toimitilat, kun on päätetty toimia yhdelle, kahdelle tai kolmelle kasvattajalle mitoitetussa lapsiryhmässä.

Aluehallintovirasto on ottanut kantaa lasten varhaiskasvatuspäätöksen sisältöön ja esittänyt korjattavaksi sanamuodon vastaamaan lainsäädäntöä. Päätöksissä on lukenut ”lapsen oikeus varhaiskasvatukseen enintään 20 tuntia viikossa”, kun se tulee olla muodossa ”lapsen oikeus varhaiskasvatukseen 20 tuntia viikossa”. Päätöstekstit on korjattu ohjeen mukaisiksi.

Allaolevasta linkistä on nähtävissä tarkkailuajanjakson päiväkotikohtaiset toimintatilastot, joiden perusteella on laskettu Liperin päiväkotien lapsi- ja henkilöstömäärät vuoden 2018 maalis-, huhti- ja toukokuun jokaiselle päivälle. Tilastoissa on merkitty punaisilla kehyksillä päivät, joiden aikana ylitystä on tapahtunut tai voinut leimausten mukaan tapahtua. Keltaisella merkitty miinusmerkkinen luku kertoo, minkä verran henkilöstövajausta on ollut minäkin päivänä. Jos luku on positiivinen, päiväkodeissa on ollut väljyyttä.

Hyvinvointilautakunta käsittelee aluehallintoviraston päätöksen lokakuun kokouksessaan ja antaa selvityksen aluehallintovirastolle tehdyistä toimenpiteistä.

Mikäli kysyttävää herää, voit olla yhteydessä suoraan oman lapsesi päiväkodin esimieheen, joka voi tarvittaessa näyttää lasten läsnäoloajat, henkilöstömäärät, sekä kertoa tilanteista, joissa poikkeamia on voinut syntyä.

Uutista täydennetty 12. syyskuuta 2019.

Puinen puheenjohtajan nuija pöydällä.

Yhteystiedot

Annina Hirvonen

Päiväkodin johtaja
 040 740 1878
annina.hirvonen@edu.liperi.fi
Koulukuja 1, 83100 Liperi

Sanna Partanen

Päiväkodin johtaja
 040 766 0950
sanna.partanen@edu.liperi.fi
Ylämyllyntie 52, 80400 Ylämylly

Henkilökuva

Taina Kuivalainen

Päiväkodin johtaja
 050 410 7639
taina.kuivalainen@edu.liperi.fi
Viljatie 1, 80400 Ylämylly

Henkilökuva.

Jenni Nissinen

Päiväkodin johtaja
 050 308 6216
jenni.nissinen@edu.liperi.fi
Patteristontie 12 d, 80400 Ylämylly

Tiina Korhonen

Varhaiskasvatuksen johtaja
 040 766 0940
tiina.korhonen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute