Psykologit ja kuraattorit pääkuva

Navigaatiovalikko

Psykologit ja kuraattorit sisältö

Psykologit ja kuraattorit

Koulukuraattori on apuna koulunkäyntiin tai ihmissuhteisiin liittyvissä vaikeuksissa ja pulmissa.

Koulukuraattori tukee koulunkäyntiä, kasvua ja kehitystä, ennaltaehkäisee koulunkäyntiin liittyvien vaikeuksien syntyä ja ratkoo jo syntyneitä pulmia. Kuraattori tekee yhteistyötä oppilaiden, vanhempien, opettajien, koko kouluyhteisön ja koulun ulkopuolisten viranomaisten sekä muiden asiantuntijoiden kanssa. Hän on myös koulun oppilashuoltotyöryhmän jäsen.

Yhteistyö kuraattorin kanssa perustuu luottamuksellisuuteen.

Kuraattorin työmenetelmiä ovat muun muassa keskustelut, haastattelut ja ohjaus. Oppilas voi hakeutua koulukuraattorin luo keskustelemaan oma-aloitteisesti.

Myös esimerkiksi opettaja tai terveydenhoitaja voi ohjata oppilaan koulukuraattorin luo. Kuraattori voi ohjata oppilasta ja perhettä myös eteenpäin koulun ulkopuolisen asiantuntijan vastaanotolle.

Kuraattori auttaa esimerkiksi näissä tilanteissa

  • koulunkäynnissä on haasteita, kuten runsaasti poissaoloja tai motivaation puutetta
  • koulunkäynti käy muulla tavalla raskaaksi
  • oppilasta kiusataan koulussa, kavereiden kanssa on pulmia tai hän on yksinäinen
  • perheessä tai vapaa-aikana on ongelmia
  • oppilaalla on käyttäytymisen haasteita tai hän käyttää päihteitä.

Täältä tavoitat koulukuraattorit

Sivuston tietoja päivitetään!

Psykologit ja kuraattorit katso myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kevätlukukauden ensimmäisellä viikolla useita altistumisia eri kouluissa

Kevätlukukauden ensimmäisellä viikolla useita altistumisia eri kouluissa

Koska sairastumisten ja altistumisten määrä on suuresti kasvanut, Liperin kunnan perusopetus ei enää tiedota jokaisesta altistumismahdollisuudesta kuntatasoisesti.

Liperin perusopetuksessa ja esiopetuksessa on kevätlukukauden ensimmäisen kouluviikon aikana tullut ilmi useita korona-altistumisia.

Mahdollisuus altistumiseen on ollut ainakin Ylämyllyn koulun kaikissa yksikössä ja esiopetuksessa, Viinijärven koululla sekä Liperin koululla. Osa altistumisista on tullut tietoon Siun soten kautta ja osa huoltajan ilmoituksen perusteella.

Koska sairastumisten ja altistumisten määrä on suuresti kasvanut, Liperin kunnan perusopetus ei enää tiedota jokaisesta altistumismahdollisuudesta kuntatasoisesti. Tiedottaminen kohdennetaan altistuneiden oppilaiden huoltajille sekä henkilökunnalle.

THL on linjannut, että oleskelu koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa katsotaan pienen riskin altistumiseksi.

THL suosittelee, että sairastuneen kanssa samassa tilassa oleskelleille tiedotetaan mahdollisesta altistumisesta ja annetaan ohjeet seurata oireita. Jos oireita myöhemmin ilmenee, tulee jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta ja vapaaehtoisesti välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Koronavirukselle mahdollisesti altistuneet oppilaat voivat jatkaa koulunkäyntiä normaalisti, mutta jos lapselle ilmaantuu koronaviruksen oireita, täytyy jäädä sairastamaan kotiin ja hakeutua koronanäytteeseen. Oireita tulee seurata 10 vuorokauden ajan. Altistuksen jälkeen mahdolliset oireet alkavat 1–10 vuorokauden sisällä, tavallisesti 5–6 päivää altistumisesta.

Koronaviruksen oireita ovat yskä, kuume, hengenahdistus, päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha, nenän tukkoisuus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kurkkukipu, kurkun karheus, pahoinvointi, oksentelu tai ripuli.

Näytteeseen tulee hakeutua koronarokotteiden saannista huolimatta. Ajan voi varata Omaolo-palvelusta tai päivystysavusta p. 116 117.

Lisätietoja löytyy Siun soten ja THL:n verkkosivuilta:

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja pöydällä pinossa

Lisätietoja:

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute