Pärnävaaran urheilukeskus sisältö

Navigaatiovalikko

Pärnävaaran urheilukeskus, sisältö

Pärnävaaran urheilukeskus

Pärnävaaran urheilukeskus sijaitsee Ylämyllyllä, osoitteessa Pärnävaarantie 32. Talvisin Pärnävaaralla on hoidettuja latuja kymmeniä kilometrejä, kesäisin asfaltoitu kuntorata palvelee monenlaisia liikkujia. Urheilukeskukselta pääset helposti myös Kinttupolkujen luontoliikuntareitistölle.

Lumeton kausi

Asfalttirata

Asfaltoitu kuntorata on metsässä ja Pärnävaaran urheilukeskuksen alueella kulkeva 5 km:n pituinen pinnanmuodoiltaan vaihteleva liikuntareitti. Radalla saa liikkua lihasvoimin rullasuksilla, rullaluistimilla, rullalaudalla, potkulaudalla, kävellen ja juosten sekä potku- ja polkupyörällä.

Radan kiertosuunta on vastapäivään ja se on merkitty sallittua kulkusuuntaa osoittavilla nuolilla ja kieltomerkeillä väärään suuntaan pyrkiville. Kaksisuuntainen osuus on erotettu kaistaviivalla ja siinä kulkusuunnat on osoitettu nuolilla. Metsäosuudella asfaltoidun osan vieressä kulkee myös maapohjainen juoksuväylä. Vauhdikkaat alamäet, tiukat mutkat ja väistämisvelvollisuudet on osoitettu varoitusmerkeillä.

Jarruttomilla välineillä liikkuminen radalla edellyttää hyvää välineiden hallintaa ja mäenlaskukokemusta. Reitillä on muutamia vauhdikkaita alamäkiä, joissa vauhti voi nousta hetkellisesti rullillakin yli 60 km/h.

The asphalt track is a five kilometers long fitness track with varying topography, located in the Pärnävaara sports center and the forest next to it. Its use is allowed for different kinds of muscle powered sports: roller skiing, roller skating, walking and running, as well as bikes, kickbikes, skateboards and kick scooters.

Always move counterclockwise on the track. There are arrows and wrong way signs to indicate the correct direction. On the two-way section of the track, the lanes going to different directions have been separated with a centre line and the correct directions are marked with arrows. In the forest, there is an unpaved running trail going alongside the paved track. There are warning signs for steep downhills, tight bends and for pointing out obligation to give way. Using the track with equipment without brakes will require good control and experience going downhill. In certain parts of the track the speed going downhill, even on roller skis, can be as much as 60 km/h.

Saapuminen ja lähtöpisteet / Starting points:

Pärnävaaran kota, Urheilutie 5A, 80400 Ylämylly: Pysäköinti, tulipaikka, huussi, infotaulu, radan lähtöpiste. Parking, campfire site, dry toilet, info, starting point of track.

Pärnävaaran Urheilukeskus, Pärnävaarantie 32, 80400 Ylämylly: Pysäköinti, WC, vesipiste, suihku, infotaulu, radan lähtöpiste. Parking, toilet, shower, drinking water, info, starting point of track.

Radan huolto / Track maintenance

Rata tarkastetaan joka arkiaamu radan käyttökaudella ja huolletaan koneellisesti harjaamalla tai puhaltamalla silloin, kun tarvetta ilmenee. Huolto tehdään arkisin aamulla klo 7-11 välisenä aikana. Kun huolto on käynnissä, se osoitetaan sulkuaidoilla ja kylteillä. Kun rataa huolletaan, siellä liikkuminen on kielletty.

The track is inspected every morning (Mon-Fri) during the summer time and maintained by brushing or blowing when needed. During maintenance days (Mon-Fri) the work is done between 7 and 11 am. On going maintenance work is indicated with fences and signs, and during this time moving on the track is prohibited.

Asfalttiradan ohjeet ja säännöt

Ohjeet ja säännöt / Rules and guidelines

Ulkoilu ja retkeily Pärnävaaralla sivunsisältö

Ulkoilu ja retkeily Pärnävaaralla

Kuntolatujen varrelta löytyy laavuja ja stadionalueelta nuotiokota, joten alue sopii mainiosti perheiden ja ryhmien retkeilyyn ja ulkoiluun. Pärnävaaralta voit aloittaa Kinttupolkujen vaelluksen ja sieltä on yhteys Lykynlammelle ympäri vuoden.

Myös Heinälammen talvipolulle (noin 6,5 km) ja Pärnä Bike Park -alamäkipyöräilyreiteille pääset lähtemään Pärnävaaran kodalta (Urheilutie 5).

Pärnävaaralta on merkitty yhteys Jaama trail -reitille. Pärnävaaralla on lukittu kota, jonka voi varata kunnan sähköisen tilavarausjärjestelmän kautta osoitteesta kunta.asio.fi/liperi. Pärnävaaralla on myös avoin kota, joka on kaikkien kävijöiden vapaassa käytössä.

Pärnävaaralta on patikointiyhteys Kinttupolkujen varrella oleville Harijärven kodalle (N62 37.797 E29 31.715), Sompalammen laavulle (N62 37.097 E29 31.503), Vaaralammen kodalle (N62 38.028 E29 37.129) ja Huttulammen kodalle (N62 38.260 E29 22.877) sekä Pienen Heinälammen laavulle (N62 39.038 E29 32.335) ja Surmilammin laavulle (N62 39.666 E29 33.588).

Talvikausi

Talvikausi

Urheilukeskukselta pääset helposti kattavalle latuverkostolle sekä retkeilijöille ja fatbike-ajajille suunnatulle talvipolulle. Urheilijoiden ja liikkujien tarpeita palvelevat pukuhuone- ja voitelutilat, jotka ovat avoinna joka päivä klo 6–22.

 • Valaistus Pärnävaaralla sammuu klo 21.
 • Pärnävaaran alueen latujen kunnossapito päättyy urakkasopimuksen mukaisesti huhtikuun puolessa välissä.
 • Pärnävaaran ampumarata on tällä hetkellä suljettu yleiseltä käytöltä. Radan toimintalupaa uusitaan ja rataluvan käsittelyaikana alueella saa ampua erityisluvalla vain Suomen Biathlon Oy testiammunnoin. Muilta radan käyttö on kielletty, kunnes uusi ratalupa on saatu. Radan avaamisesta yleiseen käyttöön ilmoitetaan erikseen myöhemmin.
 • Pärnävaaran puusilta on toistaiseksi käyttökiellossa. Sillalla ja sen alla kulkeminen estetään puomein ja kyltein. Sillan alta kulkevaa latua ei toistaiseksi ylläpidetä. Pulkkamäkeen on mahdollista kulkea kiertoreittiä sillan Pärnävaarantien puolelta.

Latujen, talvipolkujen ja luistelualueiden kunnossapitoa voit seurata reaaliaikaisesta seurantajärjestelmästä. Huom! Ensilumenlatu ei ole mukana seurantajärjestelmässä, mutta sitä kunnostetaan säännöllisesti.

Klikkaamalla kartalla valitsemaasi ladun kohtaa näet reaaliajassa, milloin latu on viimeksi kunnostettu latukoneella.

Koirahiihtäjät

Pärnävaaran valaistulla 5 km ladulla koirahiihto on sallittua maanantaina ja keskiviikkona klo 20.00–21.00. Huomaathan, että koiravaljakkohiihto ei ole sallittu ensilumenladulla.

Katso kunnan hiihtolatujen verkkosivulta lisätietoja koirahiihtäjille tarkoitutuista laduista ja tutustu koirahiihtäjän etikettiin.

Koirat on pidettävä sallituilla laduilla kytkettyinä lyhyessä hihnassa niin, että niistä ei ole haittaa muille hiihtäjille ja ulosteita ei saa laduille ilmestyä.

Tapahtumat ja tilavaraukset

Jos haluat järjestää Pärnävaaralla tapahtumia, tarkista varaustilanne ja tee varauspyyntö sähköisessä tilavarausjärjestelmässämme.

Lisätietoja varauksista ja tilojen hinnastot sekä tapahtumajärjestäjän vastuut löydät alempaa tältä sivulta.

Alueen palvelut

Pärnävaaran urheilukeskuksella ja sen lähialueella on palveluita hiihtäjille, retkeilijöille ja majoittujille.

Voit pysäköidä joko yläparkkiin Pärnävaaran päärakennusten tuntumaan tai alaparkkiin (Urheilutie 5). Laduille ja reitistöille pääset opastetusti molemmista paikoista.

Tarkemmat tiedot lähialueen palveluista löydät Visit Liperi -sivustolta sekä Pärnävaaralla toimivien yritysten sivuilta

Piirretty kartta Pärnävaaran alueen toiminnoista

Pärnävaaran alue uudistuu ja kehittyy parhaillaan! Pärnävaaran master plan eli laaja aluesuunnitelma on valmistunut tammikuussa 2023. Tutustu aineistoon alla olevasta linkistä (pdf-tiedosto aukeaa uuteen välilehteen).

MOBO-mobiilisuunnistusreitit

MOBO on kiintorastien nykyaikainen versio ja se toimii Android, iPhone sekä Windows Phone-puhelimilla. Liperissä on kolme MOBO-suunnistukseen tehtyä rataa, joista yksi sijaitsee Pärnävaaralla.

Pärnävaaran tilojen varaushinnasto, sisältö

Pärnävaaran tilojen varaushinnasto ja ohjeet

Pärnävaaran urheilukeskus katso myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Vanhusten viikon ohjelma Liperissä

Vanhusten viikon ohjelma Liperissä

Vanhusten viikkoa vietetään 2.-8.10.2023.

Liperin Vanhusten viikon tapahtumiin on vapaa pääsy. Tervetuloa mukaan!

Huomaa myös Ikäihmisten terveyspäivä Joensuussa 14.10.2023.

Muistelupäivä

Ma 2.10. klo 12-13.30 Liperin kirjastossa (Keskustie 12, Liperi)

Järj. Liperin kirjasto.

”Mummonuokkarit”

 • Ma 2.10. klo 14-17 Viinijärven nuorisotalolla (Joensuuntie 1, Viinijärvi)

Keitellään kahvit, jutellaan mukavia ja pelataan pelejä. Vaaritkin ovat tervetulleita!

 • Ma 2.10. klo 15-18 Ylämyllyn nuorisotilassa (Laavupolku 2, Ylämylly)

Tule tutustumaan nuorisotilaan ja nuorisotyön toimintoihin! Klo 16.30 bingo, voittajat palkitaan.

Järj. Liperin kunta/nuorisopalvelut.

Ulkoilupäivä

Ti 3.10. klo 10 Huttulammen kodalla (Silmutie 3, Käsämä)

Halukkaat voivat patikoida Huttulammen ympäri, n. 1,5 km. Kodalla on tulet, tarjolla nokipannukahvit ja nuotiomakkarat. Liikuntaesteiset pääsevät kodan pihaan autolla. Kodalla mahdollisuus pelata myös frisbeegolfia. Ennakkoilmoittautumiset: Riitta Linkola, p. 0400 585 539. Järj. Ikäihmisten neuvosto.

Vanhusten viikon viikkomessu ”Hengen ravintoa”

Ke 4.10. klo 10-12 Ylämyllyn seurakuntatalolla (Katajakuja 1, Ylämylly)

Messun jälkeen kirkkokahvit. Järj. Liperin seurakunta.

Matalan kynnyksen ohjattu sauvakävely

To 5.10. klo 14-15.30, lähtö Liprakan pääoven edestä (Silmutie 11, Käsämä)

Ohjattu sauvakävely alku- ja loppuverryttelyineen, sopii kaikille kuntotasosta riippumatta. Lenkin pituus päätetään yhdessä. Säänmukainen varustus ja mahdolliset omat sauvat mukaan. Ei ilmoittautumista! Ohjaajana Anne-Mari Lyhykäinen, järj. Liperin kunta / liikuntapalvelut.

Vanhusten viikon pääjuhla

Pe 6.10. Penttilä-salissa (Koulukuja 1, Liperi)

 • Jukka Romun ja Arto Tarkkosen konsertti
 • Kahvitarjoilu klo 11
 • Juhla klo 12
 • Tervetulotoivotus ja päätössanat: ikäihmisten neuvoston puheenjohtaja Tuula Laeslehto
 • Kunnan tervehdys: kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eero Reijonen
Ikäihmisiä tuolijumpassa.

Lisätietoja

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute