Museot pääkuva

Navigaatiovalikko

Museot, sisältö

Museot Liperissä

Museoiden kautta löydät linkin menneisyydestä tähän päivään. Liperin kunnan alueella olevat museot kertovat alueen kehittymisestä ja maailman muutoksista.

Liperi-seuran museot

Liperi-Seura ylläpitää laajaa maaseutumuseota Liperin kirkonkylällä, Koulukuja 1. Museokokonaisuuteen kuuluvat Tähkä-halli, Tuomelan tupa, vanha kuntatupa, tuulimylly, riihi, apteekkimuseo, Enwald-kotimuseo ja maatalousmuseo. Museot ovat avoinna kesäisin.

Komperon museo

Liperi-Seuran Komperon alaosasto ylläpitää omaa museokokonaisuutta Viinijärven Siikakoskella, osoitteessa Kontkalantie 33. Museokokonaisuuteen kuuluvat muun muassa asuintupa, sepän paja, aitta, navetta, nuottakota ja savusauna. Museo on avoinna kesäisin.

Automuseo Myllyn Vanhat Autot

Automuseo Myllyn Vanhat Autot valittiin Suomen vuoden automuseoksi vuonna 2017. Museossa on esillä yli 200 ajoneuvoa, joista suurin osa on henkilö-autoja. Lisäksi on yli sata erilaista moottoripyörää sekä mopoja, traktoreita ja kuorma-autoja. Myös museon mittava pienoismallikokoelma on näkemisen arvoinen. Museo on avoinna vain kesäisin osoitteessa Ylämyllyntie 87 b, Ylämylly.

Ylämyllyn Wanha Automuseo

Ylämyllyn Wanha Automuseo sijaitsee Välikankaalla Automuseonpolulla. Pohjois-Karjalan Automobiilikerho ry:n ylläpitämän museon kalusto koostuu pääosin paikallisten harrastajien omistamista ajoneuvoista.

Mummon MaalaisMuseo ja Parren Paronin PienoisRautatie

Lammun pihapiiristä löydät useammankin vierailukohteen, sekä mahdollisuuden majoittua! Mummon MaalaisMuseossa on kattava kokoelma koti-, maa- ja metsätalouteen liittyviä tavaroita menneiltä vuosilta. Samassa pihapiirissä sijaitsee myös pitkän keräilyharrastuksen tuloksena koottu Parren Paronin PienoisRautatie. Mummon MaalaisMuseo ja Parren Paronin PienoisRautatie sijaitsevat osoitteessa Parrenmäentie 17.

Parviaisen kotimuseo

Museoon on koottu Parviaisen suvun, lähinnä kotitalouden, esineistöä vuosien varrelta. Kotimuseo sijaitsee Viinijärvellä, osoitteessa Kontkalantie 20 A (katso sijainti). Tarkemmat tiedustelut numerosta 040 707 4803.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperin ilmekilpailun äänestyksessä annettiin 376 ääntä

Liperin ilmekilpailun äänestyksessä annettiin 376 ääntä

Kunnan juhlavuoden työryhmä jatkaa äänestyksen voittajan kanssa työn jalostamista juhlavuoden ilmeeksi. Katso finalistityöt uutisesta!

Liperin juhlavuoden ilmekilpailussa yleisö sai äänestää suosikkiaan viidestä finalistiehdokkaasta. Äänestyksessä annettiin yhteensä 376 ääntä ja kilpailu oli tiukka: voittajan ja toiseksi tulleen työn välillä oli vain kahden äänen ero.

Lapsille ja nuorille suunnatun ilmekilpailun töitä kerättiin alkukesästä ja osallistujia oli 29.

Äänestyksen voitti Aino Kuittisen, 15, työ, josta löytyy niin leipäpitäjään liittyviä asioita kuin Liperin vaakunan tyyliä. Voittaja palkitaan 500 euron rahapalkinnolla ja muille finalisteille osoitetaan 150 euron rahapalkinto.

Aino Kuittisen työ alla:

Piirroskuvana punaisella iso L-kirjain ja luku 150, mukana myös Liperin vaakunaristi ja viljantähkiä sekä leipää.

Muut äänestyksessä olleet työt ja tekijät aakkosjärjestyksessä.

A.N., 16:

Piirroskuvana teksti Liperi ja luku 150, numeroissa kuvattuna liperiläisiä paikkoja ja asioita.


Minnea Häkkinen, 16:

Keltaisella taustalla luku 150, jokaisessa numerossa on erilaisia asioita luontoon ja Liperin ympäristöön liittyen.

 


Sofie Zenelaj, 13:

Lyijykynäpiirros traktorista, jossa koko traktori ja luku 150 on tehty yhden viivan tekniikalla.


Veera Vuori, 16:

Piirroskuva viljantähkistä ja -varsista, jotka taipuvat muodostamaan luvun 150.


Kunnan juhlavuoden työryhmä jatkaa Kuittisen kanssa työn jalostamista juhlavuoden ilmeeksi, ja lopullinen materiaali julkaistaan vuodenvaihteessa.

Kiitämme kaikkia töiden lähettäjiä osallistumisesta! Olemme vielä henkilökohtaisesti yhteyksissä muihin kilpailuun osallistuneihin.

Noudatamme kilpailuun osallistuneiden suostumusta oman nimen julkaisun suhteen.

Lapsi maalaamassa seinään keltaisella värillä, keltaisella alueella teksti Liperi 150 vuotta.

Lisätietoja:

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute