Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Virallinen kaksivuotinen esiopetuskokeilu syksylle 2021

Virallinen kaksivuotinen esiopetuskokeilu syksylle 2021

Liperissä vanhemmilla on ollut mahdollisuus varata jo tulevana syksynä neljään esiopetusryhmään paikka myös 5-vuotiaille. Kokeilutoiminta käynnistyy virallisesti syksyllä 2021.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi kunnille aiemmin tänä vuonna avustusta 5-vuotiaiden maksuttomaan 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeiluun kaudelle 2020–2021. Avustuksia koskevassa tiedotteessa kerrottiin myös, että hallitus aikoo pilotoida kaksivuotista esiopetusta.

Saimme tiedon, että kaksivuotisen esiopetuksen pilotointi siirtyy vuodella. Haku kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun avautuu vasta vuonna 2021 ja kokeilut eri pilottikunnissa voivat alkaa syksyllä 2021, kun 5-vuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilukausi 2020–2021 on päättynyt.

Toiminta syksyllä 2020

Liperissä vanhemmilla on ollut mahdollisuus varata tulevana syksynä neljään esiopetusryhmään paikka myös 5-vuotiaille. Lisäksi vuoropäiväkodissa 5- ja 6-vuotiaat toimivat samassa ryhmässä.

Elokuusta 2020 lähtien 5- ja 6-vuotiaat ovat yhdessä Taikametsän päiväkodissa ja Liperin Penttilässä. Lisäksi Puolivälin vuoropäiväkodissa heillä on yhteiset toiminta-alueet sisällä ja uudessa ulkotoiminnassa.

Liperin varhaiskasvatus ei siis hae nyt lupaa kaksivuotiseen esiopetukseen, vaan vasta vuoden päästä, kun kokeilutoiminta virallisesti käynnistyy. Toimintaa ei tästä syystä vielä tulevana toimintakautena virallisesti kutsuta kaksivuotiseksi esiopetukseksi.

Lainsäädännöllisesti estettä 5- ja 6-vuotiaiden ryhmille ei ole. 5-vuotiaiden kohdalla toteutetaan varhaiskasvatussuunnitelmaa ja 6-vuotiaiden kohdalla esiopetussuunnitelmaa.

Virallinen esiopetusaika on neljä tuntia päivässä ja 700 tuntia vuodessa. Viisivuotiaat kulkevat perheen ilmoittaman läsnäolon mukaisesti.

Kunnassa jatkuu Jyrin- ja Viinijärven esiopetuksessa joustava esi- alkuopetus, jossa toteutetaan esiopetussuunnitelmaa ja perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Joustavassa esi- ja alkuopetuksessa on taustalla erilliset opetussuunnitelmat, joiden tavoitteiden toteutumisesta pidetään kiinni, mutta lapsi voi edetä tavoitteissa yksilöllisesti.

Maksuton 5-vuotiaiden varhaiskasvatus jatkuu

Kokemuksia 5–6-vuotiaiden yhdessä toimimisesta voidaan verrata joustavaan esi- ja alkuopetukseen. Lapset ovat yksilöitä, he etenevät ja oppivat hyvin eri tavalla ja eriaikaisesti, joten tästä syystä joustoja suuntaan ja toiseen tarvitaan.

Palvelurakenteeseen tarvitaan vaihtoehtoja. Joustava esi- ja alkuopetus jatkuu ja lisäksi keräämme kokemuksia myös 5–6-vuotiaiden lasten ryhmistä.

Liperissä maksuton 5-vuotiaiden varhaiskasvatus aloittaa elokuussa jo neljännen toimintakauden.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteen mukaisesti selvitämme ja arvioimme varhaiskasvatuksen ja nykyisen esiopetuksen toimintamalleja 5-vuotiaiden näkökulmasta ja pohdimme pedagogisia ratkaisuja maksuttoman varhaiskasvatuksen tai mahdollisen kaksivuotisen esiopetuksen järjestämisestä tulevaisuudessa.

 
Kolme esiopetuksen lasta leikkimässä luokassa

Lisätietoja antaa:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute