Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Viinijärven koulun väistötilat kunnanvaltuuston käsittelyssä maanantaina 30.5.

Viinijärven koulun väistötilat kunnanvaltuuston käsittelyssä maanantaina 30.5.

Kunnanvaltuuston koko esityslista on julkaistu Dynastyssa.

Liperin kunnanvaltuusto kokoontuu maanantaina 30.5.2022. Esityslista on julkaistu Dynasty-palvelussa.

Valtuusto käsittelee kokouksessaan muun muassa Viinijärven koulun väistötiloja ja uuden koulun hankesuunnitelmaa. Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 23.5. esittää valtuustolle, että Viinijärven koulun väliaikainen toiminta järjestetään koulun läheisyyteen toteutettavalla siirtokoulumallilla ja että Viinijärven koulun pysyvän rakennuksen hankesuunnittelutyö voidaan käynnistää.

Väistötilaratkaisun vaihtoehtoina ovat olleet siirtokoulutilat Viinijärvelle, väistötilat pitkäaikaisella vuokrasopimuksella Luovin alueella ylhäällä harjun päällä tai uimahallirakennuksessa ja perusopetustoiminnan siirtäminen väliaikaisesti kirkonkylän siirtokoulutiloihin. Eri väistötilaratkaisujen vertailua on tehty talouden, pedagogiikan ja toiminnan näkökulmista laajasti arvioiden. Lisäksi on pohdittu lapsivaikutuksia ja lapsen etua.

Jos väistötilat sijaitsevat muualla kuin Viinijärven nykyisen koulun läheisyydessä, tulee isoimmaksi haasteeksi koulukuljetusten uudelleen organisointi. Väistötiloissa nykyisen koulun läheisyydessä opetustoiminta voisi jatkua monilta osin normaalisti, eikä lasten koulumatkaan tai koulupäivän kestoon tulisi muutoksia.

Katso koko kunnanvaltuuston esityslista Dynastysta.

Puheenjohtajan nuija.

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute