Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Viinijärven koulun hankesuunnittelu on käynnistynyt

Viinijärven koulun hankesuunnittelu on käynnistynyt

Päätökset mahdollisen peruskorjauksen laajuudesta tai uudisrakentamisesta tehdään hankesuunnittelun valmistuttua vuoden 2022 lopulla. Väistötilojen hankinnan kilpailutus on käynnistetty uudelleen tarkennetuilla suunnitelmilla.

Viinijärven koulukeskuksen väistötilojen hankinta etenee. Pohjois-Karjalan hankintatoimi kilpailutti kesän aikana suunnitelmien mukaiset väistötilat. Hankintaprosessi jouduttiin kuitenkin keskeyttämään liian korkeiksi nousseiden kustannusten takia.

Väistötilojen hankinnan kilpailutus on nyt käynnistetty uudelleen tarkennetuilla suunnitelmilla. Tavoitteena on, että väistötilat valmistuisivat mahdollisimman pian vuoden vaihteen jälkeen, kuitenkin viimeistään 31.3.2023 mennessä. Esi- ja alkuopetuksen sekä päiväkodin siivessä toimintaa voidaan toistaiseksi jatkaa normaalisti.

Viinijärven koulun hankesuunnittelu on käynnistynyt elokuun aikana. Päätökset mahdollisen peruskorjauksen laajuudesta tai uudisrakentamisesta tehdään hankesuunnittelun valmistuttua vuoden 2022 lopulla. Tarkemmat suunnitelmat uusista tiloista laaditaan hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Käyttäjien kuulemiset toteutetaan tuolloin työpajoissa arkkitehti- ja urakkasuunnittelun pohjaksi.

Koulun opetustiloihin ja päiväkodin tiloihin on tuotu Uniqair-ilmanpuhdistimia. Ilmanpuhdistimet on asennettu kaikkiin niihin tiloihin, joissa käyttäjät ovat kokeneet sisäilmahaasteita. Koululla ilmanpuhdistimien käyttö on todettu ilmanlaatua parantavaksi ja niitä hankitaan muutamia lisää.

Aiemmin tehtyinä toimenpiteinä kellaritilat on alipaineistettu ja niiden tilojen käyttöä on vähennetty. Kuntosali on toistaiseksi suljettu. Myös merkittävimmin vaurioituneen koulun vanhan osan alakäytävän käyttöä on vähennetty ja toimintoja on siirretty muihin osiin rakennusta.

Koulun liikuntasali on käytettävissä normaalisti ainakin vuoden vaihteeseen saakka. Liikuntatilojen käyttäjien on edelleen muistettava, että liikuntatilojen pukuhuonetiloissa kellarissa voi lyhytaikaisesti käydä, mutta siellä oleskelua ei suositella.

Viinijärven koulun kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä seuraa siirtotilojen toteutuksen sekä hankesuunnittelun etenemistä säännöllisesti. Koululle tehtyjen välittömien hallintatoimenpiteiden riittävyyttä seurataan valvontasuunnitelman mukaisella terveystarkastajan tarkastuksella marras-/joulukuussa. Sisäilmatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 10.10.2023.

Riitta Lappalainen
Hyvinvointijohtaja

Jouni Pekonen
Tekninen johtaja

Viinijärven koulun julkisivu sisäpihalta

Lisätietoja sähköpostilla:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute