Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Työvoimapalvelut saat ensi vuonna omasta kunnasta

Työvoimapalvelut saat ensi vuonna omasta kunnasta

Työnhakijat ja työnantajat saavat työvoimapalvelut ensi vuoden alusta lähtien omasta kotikunnasta. Liperissä palvelupisteenä jatkaa edelleen Ylämyllyllä sijaitseva Duunitalo Linkki, Ylämyllyntie 62b. 

Työvoima- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtion TE-toimistoista kuntien järjestettäväksi. Tämä tarkoittaa sitä, että Pohjois-Karjalan TE-toimisto ja Joensuun seudun työllisyyden kuntakokeilu lopettavat toimintansa 31.12.2024.

Työvoimapalveluista vastaa 1.1.2025 lähtien Pohjois-Karjalan kuntien muodostama Pohjois-Karjalan työllisyysalue. Työllisyysalueen vastuukuntana toimii Joensuun kaupunki. Työllisyysalueen lakisääteisiä palveluja täydentävät kuntien omat työllisyys- ja yrityspalvelut.

Työvoimapalvelut järjestetään ensi vuonna lähipalveluina ja lisäksi käytössäsi ovat digi- ja puhelinpalvelut. Työllisyyden asioissa sinua auttaa Luotsi-palvelupiste, josta saat tietoa, neuvontaa ja ohjausta työhön ja koulutukseen liittyen.

Ajankohtaiset yhteystiedot ja palvelupisteen aukioloajat löytyvät jatkossa kunnan verkkosivuilta www.liperi.fi/tyollisyyspalvelut ja osoitteessa tyomarkkinatori.fi.

Joensuun työllisyyspalvelut löydät ensi vuonna Carelicumista, osoitteesta Koskikatu 5. Nykyinen Pohjois-Karjalan TE-toimiston asiointipaikka Kauppakatu 40:ssä ei enää ensi vuonna palvele työvoima- ja elinkeinoasioissa.

Liperissä palvelupisteenä jatkaa edelleen Ylämyllyllä sijaitseva Duunitalo Linkki, Ylämyllyntie 62b. 

Mitä muutos tarkoittaa TE-palvelujen asiakkaille

Jos olet jo työnhakijana TE-toimistossa, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Palvelut työnhakijalle jatkuvat ennallaan, vaikka järjestävä taho vaihtuu. Työnhakusi pysyy voimassa ja työttömyysetuutesi maksetaan normaalisti. Asiakkuutesi TE-toimistossa tai kuntakokeilussa siirtyy automaattisesti Pohjois-Karjalan työllisyysalueelle.

TE-palveluiden nykyinen henkilökunta jatkaa työskentelyä työllisyysalueen kunnissa. Tämän takia vastuuvirkailijasi ja asiointipisteesi voi muuttua. Neuvontaa ja ohjausta saat aina omasta kunnastasi. Tarvittaessa olemme yhteydessä sinuun henkilökohtaisesti.

Työmarkkinatori toimii tietopankkina ja asiointikanavana

Työmarkkinatorilta osoitteesta tyomarkkinatori.fi löydät avoimia työpaikkoja ja tietoja palveluista.

Oma asiointi -palvelussa voit ilmoittautua työnhakijaksi ja luoda työnhakuprofiilin tai ilmoittaa muutoksista työnhaussasi.

Työnantajana ja yrittäjänä löydät Työmarkkinatorilta tietoa palveluista ja voit esimerkiksi etsiä työntekijöitä selaamalla työnhakuprofiileja tai julkaisemalla työpaikkailmoituksen.

Duunitalo Linkin logo valkoisella taustalla

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute