Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Toimenpiteet koronaviruksen suhteen

Toimenpiteet koronaviruksen suhteen

Liperin kunnassa noudatetaan valtioneuvoston 12.3.2020 julkaisemaan ohjeistukseen perustuvia käytäntöjä. Tiedotamme lisää, kun saamme päivitettyjä ohjeita valtakunnallisesti tai Siun sotelta.

Liperin kunnan johtoryhmä on seurannut koronavirukseen liittyvää tilannetta jo pidempään ja viikosta kymmenen alkaen käytännössä päivittäin.

Yhteyttä on pidetty säännöllisesti myös Siun soten tartuntataudeista vastaavaan lääkäriin. Sekä valtakunnallisen että maakunnallisen ohjeistuksen pohjalta on päätetty toimista kussakin vaiheessa ja tiedotettu niin sisäisesti kuin ulkoisesti.

Kunnan henkilöstöä on ohjeistettu maaliskuun alussa muun muassa korostetusta käsihygieniasta, toiminnasta tilanteissa, joissa työntekijä tai palvelujen piirissä oleva saa flunssan oireita sekä muistutettu siitä, ettei sairaana saa tulla töihin. Samoin on ohjeistettu miten toimia, jos epidemiaalueilta palannut saa oireita.

Esimiehiä on tiedotettu tiiviimmin, jolloin esimiehet ovat voineet poimia omia yksiköitään koskevan ajankohtaisen tiedon.

Valtioneuvosto piti 12.3.2020 klo 14 alkaen valtakunnallisen tiedotustilaisuuden, jossa tiedotettiin ohjeista koronaviruksen laajenemisen estämiseksi. Uutta suosituksessa on sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen ja koulutuksen työntekijöiden itsekaranteeni myös oireettomana.

Uusimpaan valtakunnalliseen ohjeistukseen perustuen Liperin kunnassa noudatetaan aiemman sisäisen ohjeistuksen lisäksi seuraavaa periaatetta:

  • Jos työntekijä on palannut ulkomailta, työnantaja kehottaa työntekijää jäämään kotiin. Itsekaranteenin pituudesta ja sen aikana tehtävästä etätyöstä sovitaan oman esimiehen kanssa. Esimiehiä ohjeistetaan keskitetysti itsekaranteenin pituudesta pohjautuen uusimpaan asiantuntijatietoon riittävästä ajasta koronavirusepäilyn poissulkemisesta. Tällä hetkellä itsekaranteenin pituudeksi suositellaan kahta viikkoa.
  • Mikäli perheenjäsenellä on vahva koronavirusepäily, työntekijää kehotetaan olemaan yhteydessä esimieheen ja käymään läpi esimerkiksi mahdollisuutta etätyöhön.
  • Ohjeistus koskee koko Liperin kunnan henkilöstöä ja on voimassa toistaiseksi.

Valtakunnallinen suositus (12.3.2020) on, etteivät myöskään ulkomailla olleet lapset tulisi kouluun tai varhaiskasvatukseen. Myös heillä itsekaranteenin pituudeksi suositellaan kahta viikkoa.

Liperin kunta suosittaa että, mikäli perheenjäsenellä on vahva koronavirusepäily, myös lapsia ja nuoria suositellaan varotoimena jäämään pois koulusta ja varhaiskasvatuksesta. Liperin kunnan koulut ja varhaiskasvatus ohjeistavat lasten ja nuorten huoltajia tarvittaessa lisää.

Edelleen korostetaan jo aiemmin annettua ohjeistusta, ettei flunssan oireissa tai muutoin sairaana tulla töihin, kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Ohjeistukset tulevat päivittymään tiheästi ja valtakunnallisen tiedotustilaisuuden 12.3.2020 mukainen ohjeistus saataneen kuntiin vasta 13.3. Johtoryhmä seuraa tilannetta ja tiedottaa tarvittaessa.

Liperin kunnan johtoryhmä

Liperin logo harmaalla pohjalla

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute