Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Siun sote tiedottaa - terveysasemille ei pidä saapua soittamatta

Siun sote tiedottaa - terveysasemille ei pidä saapua soittamatta

Siun sote muuttaa terveysasemiensa toimintaa koronavirusepidemian ajaksi siten, että terveysasemille tulee soittaa ennen paikan päälle saapumista ja infektioita potevien potilaiden vastaanottokäynnit keskitetään kahdeksalle terveysasemalle. Yhä useampi asia pyritään myös hoitamaan puhelimitse.

Osalla Siun soten terveysasemista ei koronavirusepidemian aikana hoideta lainkaan infektiopotilaita, vaan terveysaseman palvelunumerosta nämä potilaat ohjataan lähimmälle asemalle, jossa on infektiovastaanotto. Muu toiminta jatkuu entiseen tapaan kaikilla terveysasemilla.

Tarkoitus on suojella potilaita ja henkilökuntaa sairastumisilta sekä turvata asioiden sujuva hoito ilman puhelimien tai terveysasemien ruuhkautumista.

Terveysasemille ei pidä saapua soittamatta etukäteen tai ilman varattua aikaa. Jatkossa kaikilta terveysasemille tulevilta myös tarkastetaan infektio-oireet ennen sisäänpääsyä. Lieväoireiset ohjataan kotiin ottamaan yhteyttä puhelimitse. Hankalammissa oireissa asiakas ohjataan arvioon joko samalle tai toiselle terveysasemalle.

Kaikkien terveysasemien asiakkaat saavat edelleen hoidon ensisijaisesti omilta terveysasemiltaan koko maakunnassa. Soittamalla omalle terveysasemalle hoito aloitetaan puhelimessa välittömästi, tarvittaessa lääkäriä konsultoiden. Jos asiakkaan vaiva vaatii arviota paikan päällä, ohjataan potilaat puhelimessa oikeaan paikkaan.

Terveysasemien puhelinpalveluihin on lisätty henkilökuntaa, ja suurimmassa osassa terveyshuolista asiakkaan asia voidaan ratkaista alusta loppuun puhelimitse. Terveysaseman hoitajat antavat puhelimessa hoito-ohjeita, tarvittaessa kysyvät neuvoa lääkäriltä ja ottavat asiakkaan herkästi seurantaan, jolloin hoitaja soittaa asiakkaalle, kunnes oireet ovat lievittyneet.

Nettiä käyttävät voivat hyödyntää Omaolo-palvelua, jossa voi tehdä itse oirearvion koronaviruksesta, mutta myös monista muista tavallisista vaivoista. Terveysasemille soittajien kannattaa jättää takaisinsoittopyyntö. Takaisinsoittopyynnön jättäneille soitetaan mahdollisimman pian, ja kaikille saman päivän aikana.

Koronavirusepidemian aikana terveysasemien toimintaan voi tulla muutoksia, Siun sote tiedottaa niistä ajallaan. Ajankohtainen tieto koronaviruksesta, toimintaohjeet ja muutokset Siun soten palveluissa on koottu verkkosivulle www.siunsote.fi/korona.

Infektiovastaanotot kahdeksalle terveysasemalle

Erilliset infektiovastaanotot avataan kahdeksalle Siun soten terveysasemalle. Liperissä ja Kiteellä infektiovastaanotot ovat jo toiminnassa. Outokummun, Kontiolahden, Nurmeksen, Lieksan, Ilomantsin sekä Joensuussa Siilaisen terveysasemille vastaanotot avataan vaiheittain pääsiäiseen mennessä.

Muilta terveysasemilta potilaat ohjataan puhelimessa infektiovastaanotoille seuraavan työnjaon mukaisesti:

  • Heinävedeltä Liperiin
  • Polvijärveltä Outokumpuun
  • Enosta ja Lehmosta Kontiolahteen
  • Juuasta ja Valtimolta Nurmekseen
  • Niinivaaralta, Rantakylästä, Pyhäselästä, Kiihtelysvaarasta ja Tuupovaarasta Siilaiselle
  • Tohmajärveltä, Kesälahdesta ja Rääkkylästä Kiteelle

 

Lääkeruisku hoitajan kädessä

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute