Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen yksiköiden toiminta 18.3.2020 alkaen

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen yksiköiden toiminta 18.3.2020 alkaen

Valtioneuvosto on linjannut koulujen sulkemisesta 18.3.2020 alkaen. Liperin kunnassa järjestetään perusopetuksen lähiopetusta ajalla 18.3 –13.4. vain niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Opetustoimintaa on hyvin pienimuotoisesti Liperin, Viinijärven, Salokylän ja Ylämyllyn kouluissa. Mattisenlahden koulu on kokonaan suljettu. Opetuksen järjestämisestä voit olla yhteydessä suoraan koulujen johtajiin/rehtoreihin.

Liperin kunnassa on linjattu, että esioppilailla on mahdollisuus tulla esiopetukseen ja sitä täydentävään varhaiskasvatukseen, mikäli huoltajien työ sitä edellyttää. Valtioneuvoston linjauksen mukaan ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

Linjaus astuu voimaan 18.3.2020 alkaen. Tilannetta seurataan koko ajan ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan heti huoltajille.

Esiopetusta ja sitä täydentävää varhaiskasvatusta järjestetään

  • Jyrin koululla
  • Viinijärven koululla
  • Liperin päiväkodilla 19.3. alkaen (18.3. Liperin Penttilässä)
  • Salokylän koululla, johon yhdistetään Mattisenlahden esioppilaat

Lapsen esiopetuksen ja sitä täydentävän varhaiskasvatuksen tarpeesta tulee ilmoittaa sähköpostilla mari.naumanen@liperi.fi.

 Lisätietoja antaa varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Helisten, p. 040 766 0940.

Lähiopetukseen osallistuvien oppilaiden koulukyydit järjestetään ja aikatauluista tiedotetaan huoltajia.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen sekä ip-toiminnan ja maksullisten koulukuljetuksen maksujen perimisestä ajalta 18.3.–13.4. valmistellaan pykälä hyvinvointilautakunnan kokoukseen 19.3.2020. Päätöksistä tiedotetaan perjantaina 20.3.2020.

Kolme alakoulun oppilasta piirtämässä pöydän ääressä

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute