Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Opetusjärjestelyjen muutokset Liperin koulussa lukuvuodelle 2020–21

Opetusjärjestelyjen muutokset Liperin koulussa lukuvuodelle 2020–21

Tulevan lukuvuoden valmistelut perustuvat sekä tavanomaisiin muutoksiin koulun opettaja- ja oppilaskunnassa että kunnan hyvinvointilautakunnan päätökseen § 47 14.5.2020 ja sen mukaisiin talouden tasapainottamistoimenpiteisiin.

Kuluva kevätlukukausi on ollut monien käänteiden sävyttämä. Vaikka tärkeitä kevään koulupäivä on vielä jäljellä, teemme suunnitelmia myös tulevaa lukuvuotta 2020-21 varten.

Tulevan lukuvuoden valmistelut perustuvat sekä tavanomaisiin muutoksiin koulun opettaja- ja oppilaskunnassa että kunnan hyvinvointilautakunnan päätökseen § 47 14.5.2020 ja sen mukaisiin talouden tasapainottamistoimenpiteisiin.

Tällä hetkellä tiedossa olevat muutokset esitetään seuraavassa tiivistetysti:

Alakoulu

Alakoulussa tehdään uudet luokkajärjestelyt niin, että nykyisestä 1A ja 1B -luokista sekä tulevasta esiopetuksen ikäluokasta muodostetaan luokat 1, 2 ja yhdysluokka 1-2. Ratkaisu perustuu näiden ikäluokkien oppilasmäärien pedagogisesti perusteltuun jakamiseen (tuleva 1. vuosiluokka yhteensä 25 oppilasta, tuleva toinen vuosiluokka yhteensä 23 oppilasta).

Seuraavissa alakoulun opetusryhmissä tapahtuu joko uuden luokanopettajan aloittaminen, opetusryhmän koostumuksen muutos tai luokanopettajan vaihdos:

  • 1. luokka Anna-Leena Lötjönen
  • 1.-2. luokka uusi luokanopetuksen viranhaltija Mari Pesonen
  • 2. luokka Maija Kazera
  • 4. luokka Lauri Volmanen

Nykyisten 1A - ja 1B -luokan oppilaille tiedotetaan uudesta ryhmäjaosta ennen lukuvuoden päättymistä oppilaan oman luokanopettajan toimesta. Ryhmäjakoja on valmisteltu yhdessä varhaiskasvatuksen henkilöstön ja koulun väen kanssa.

Yläkoulu

Tulevat seitsemännen vuosiluokan ryhmäjaot ja niiden luokanvalvojat tiedotetaan syksyllä lukuvuoden työn alkaessa. Hyvinvointilautakunnan päättämä kahden perusopetusryhmän vähentäminen kohdistetaan kahteen pienimmistä seitsemännen ja kahdeksannen luokan opetusryhmään 7G -(11 oppilasta) ja 8D -luokkaan (16 oppilasta).

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kyseisten opetusryhmien oppilaat sijoitetaan tasaisesti muihin saman luokka-asteen opetusryhmiin.

7G- ja 8D- luokkien oppilaille ja huoltajille tiedotetaan uudet ryhmäjaot ennen lukuvuoden päättymistä kyseisten luokkien luokanvalvojien toimesta. Ryhmäjakoja on valmisteltu yhteistyössä koulun oppilashuoltohenkilöstön kanssa.

Etualalla karttapallo, takana koulutarvikkeita.

Lisätietoja:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute