Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Maskisuositus laajenee koskemaan yli 12-vuotiaita

Maskisuositus laajenee koskemaan yli 12-vuotiaita

Pohjois-Karjala on korovirusepidemian kiihtymisvaiheessa, joten THL:n maskisuositus koskee myös Liperiä. Vaikka koronatilanne on Liperissä hyvin rauhallinen, mahdollistamme suosituksen noudattamisen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut uuden maskisuosituksen, lue tiedote tästä linkistä.

Tiedotteen mukaan epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä.

Pohjois-Karjala on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, joten THL:n maskisuositus koskee myös Liperiä. Vaikka koronatilanne on Liperissä hyvin rauhallinen, mahdollistamme suosituksen noudattamisen.

Yli 12-vuotiaille suositellaan maskien käyttöä koulukuljetuksissa ja koulussa. Maskien käyttöä suositellaan myös oppilaille, jotka opiskelevat samassa perusopetusryhmässä kuudennen luokan oppilaiden kanssa.

Koulun henkilöstö käyttää maskia tai visiiriä kaikilla luokka-asteilla. Kouluissa käyvien huoltajien tulee myös käyttää maskia.

Koululaisten maskit on tilattu ja koulut aloittavat niiden jakamisen maskit saatuaan. Maskit jaetaan koululla oppilaille 25 kappaleen paketeissa.

Kertakäyttömaskeja on koulutyössä käytössä 5 kpl/henkilö/koulupäivä. Kuljetusoppilaille jaetaan näiden lisäksi myös 2 kpl maskeja/kuljetuspäivä (meno- ja paluumaski).

Koulu ohjeistaa oppilaita maskien käytössä sekä hävittämisessä ja tiedottaa maskien jakamisen käytänteistä. Myös omien kangasmaskien käyttö on mahdollista.

Tiedotamme, jos saamme lisäohjeita tai tilanne muuttuu.

Katso allaolevasta videoupotuksesta ohjeet maskin oikeaoppiseen käyttöön:

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja pinossa pöydällä

Lisätietoja:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute