Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left LiperiOppaan kokoaminen on käynnissä

LiperiOppaan kokoaminen on käynnissä

Liperin kunta julkaisee joka toinen vuosi LiperiOppaan. Opas ilmestyy seuraavan kerran loppukeväällä 2021.

Liperin kunnan LiperiOpas on joka toinen vuosi ilmestyvä opas, johon on koottu alueen yrittäjien, yhdistysten, seurojen ja järjestöjen palveluita ja toimintaa, kesän tapahtumakalenteri sekä tietoa muun muassa kunnan ja Siun soten palveluista.

Kevään 2021 oppaan aineistojen kokoaminen käynnistyi joulukuussa 2020 ja jatkuu alkuvuoden ajan.

LiperiOppaassa ilmoittaminen on yrityksille ja muille toimijoille maksutonta.

Opas julkaistaan loppukeväästä 2021 ja se jaellaan tuttuun tapaan Liperin kunnan alueella oleviin kotitalouksiin. Lisäksi oppaita on jaossa useissa toimipisteissä ympäri kuntaa.

Olemme lähiviikkoina yhteyksissä alueen yrittäjiin, yhdistyksiin, seuroihin, järjestöihin ja muihin toimijoihin. Käymme läpi viime oppaassa olleita palveluntarjoajia sekä viime vuoden aikana kuntaan rekisteröityjä uusia yrityksiä.

Jos et ole aiemmin ollut palveluntarjoajana LiperiOppaassa, mutta haluat mukaan, voit lähettää tiedot sähköpostitse toimistosihteeri Heikki Soiniselle, heikki.soininen@liperi.fi.

Ilmoita palvelustasi

  • nimi
  • yhteystiedot, esimerkiksi osoite, puhelinnumero, verkkosivu ja/tai sähköpostiosoite
  • palveluajat
  • tarjoamasi palvelut lyhyesti.

Aineiston tulee olla perillä viimeistään 28. helmikuuta 2021!

Mato-ongen koho veden pinnalla

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute