Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperin kunta kehittää vanhoja ja opastaa uusia luontoliikuntareittejä

Liperin kunta kehittää vanhoja ja opastaa uusia luontoliikuntareittejä

Liperin kunta neuvottelee parhaillaan maanomistajien kanssa ulkoilureitin linjauksista. Toteuttamista varten kunta hakee Leader -hankeavustusta ja mahdollistuvat reitit toteutetaan syksyn 2020 aikana.

Liperin kunnalla on käynnissä Pyörällä Poluille -kehittämishanke 1.5.31.12.2020. Hanke on saanut tukea Joensuun seudun Leader ry:ltä ja sitä toteutetaan yhdessä maanomistajien ja Joensuun kaupungin kanssa.

Hankkeessa selvitetään Liperin kunnan mahdollisuuksia toteuttaa ja ylläpitää seuraavia kohteita:

  • Kaprakan Kinttupolkujen sopimusten ja opastuksen päivittäminen nykyisiä käyttäjäryhmiä vastaavaksi (kävely, polkujuoksu, maastopyöräily) ja tarvittavissa kohdissa reittilinjauksen tarkistaminen käyttötarkoituksen kannalta mielekkäämmäksi.
  • Uusia kävelyyn, juoksuun ja maastopyöräilyyn soveltuvia reittivaihtoehtoja Kinttupolutreitistöön Lykynlammen ja Pärnävaaran välille, Vaivion suunnalle.
  • Pärnävaaralla nykyisin olevien alamäkipyöräilyreittien kunnostaminen ja rakentaminen virallisesti ylläpidettäviksi ja kaikkien alueen ulkoilijoiden kannalta turvallisiksi yhteistyössä Joensuun pyöräilijät ry:n kanssa.
  • Pärnävaaran alueelle talviulkoilureitti; opastaminen ja kunnostaminen ympärivuotiseen reittikäyttöön (kävely, juoksu ja fat bike pyöräily).
  • Yhtenäinen opastuskokonaisuus kaikille edellä mainituille kohteille yhtenevällä tavalla Jaama Trailin ja Kontionpolkujen kanssa.

Mikäli suunniteltu reitistö toteutuu, Liperin ja Kontiolahden välille syntyy kansainvälisessäkin vertailussa ainutlaatuinen ja yhtenäisellä tavalla opastettu kokonaisuus, joka on pituudeltaan noin 160 kilometriä. Tästä Liperin kunnan ylläpitämää Kinttupolut-reitistöä olisi 65 kilometriä.

Liperin kunta neuvottelee parhaillaan maanomistajien kanssa reitin linjauksista. Ehdotettu reitti kulkee poluilla ja teillä, joita pitkin ihmiset liikkuvat joka tapauksessa paljon.

Reitin ylläpitovastuu olisi kunnalla ja huolellisella opastamisella, ohjeistuksella ja seurannalla reitin käyttö pidetään luontoa kunnioittavana ja hallittuna. Muilta reitistöiltä saadun kokemuksen mukaan kulkeminen myös rajoittuu opastamisella hyvin juuri näille merkityille urille.

Hanke on järjestänyt maanomistajille keskustelu- ja kuulemistilaisuuden tiistaina 9. kesäkuuta sekä toimittaa heille ehdotukset tutustuttavaksi ja kommentoitavaksi. Reittejä ja opastusta toteutetaan sopimuspohjaisesti niille poluille, teille ja metsäurille, joiden osalta maanomistajat ovat keskustelujen jälkeen halukkaita yhteistyöhön

Toteuttamista varten kunta hakee Leader -hankeavustusta ja mahdollistuvat reitit toteutetaan syksyn 2020 aikana.

Hankkeessa hyödynnetään Kontionpolut- ja Karelianpolut -reitistöiltä kertynyttä kokemusta. Hanketta vetää Vesa Turkia, joka on vastannut edellä mainittujen reitistöjen toteuttamisesta

Kolme ihmistä kävelemässä rinkat selässä metsäpolkua pitkin

Lisätietoja hankkeesta:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute