Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperin kunnan yhteistyöavustusten hakuaika 1.–30. marraskuuta

Liperin kunnan yhteistyöavustusten hakuaika 1.–30. marraskuuta

Päätöksen yhteistyöavustuksista tekee kunnanhallitus vuoden 2022 alussa.

Haku yhteistyökumppaneiden avustuksiin aukeaa 1.11.2021 klo 9:00 osoitteeseen https://bit.ly/Yhteistyökumppaniksi2022 ja haku on avoinna 30.11.2021 klo 23:59 asti.

Liperin kunnanhallitus myöntää vuosittain yhteistyöavustuksia Liperissä toimiville yhdistyksille, järjestöille ja muille toimijoille. Haluamme siten tukea kunnalle tärkeää toimintaa ja tukea kuntalaisten osallisuutta elinympäristönsä asioihin.

Pitkän tauon jälkeen odotamme tapahtumia yhtä innolla kuin tekin!

Tapahtuma- ja näkyvyysyhteistyö

Etsimme yhteistyökumppaneita lukuisiin Liperin alueella järjestettäviin tapahtumiin, joista vastaamme joko kokonaan tai osittain. Toivomme yhteistyötä laajempien kokonaisuuksien, kuten järjestyksenvalvonnan, liikenteenohjauksen, ohjelmatuotannon tai toiminnanohjauksen, järjestämisessä.

Vuonna 2022 kaipaamme yhdistysten tuoretta näkemystä muun muassa Liperin vapaa-ajan asukkaiden Liplatus-tapahtuman konseptin uudistamiseen sekä koko perheen talviriehan järjestämiseen.

Toimijat voivat tuoda yhteistyön puitteissa kuntaa näkyväksi myös esimerkiksi kilpailu- tai edustusasuissa, mainosmateriaaleissa, kuten käsiohjelmissa ja ilmoituksissa, mainoskyltissä, kisaisännyyden muodossa tai yhdistyksen omissa viestintäkanavissa. Näkyvyyssopimuksen tiimoilta toivomme markkinointiyhteistyötä ja positiivista viestintää.

Vuoden 2022 tapahtumiamme ovat koronatilanteen niin salliessa muun muassa:

 • Koko perheen talvirieha Pärnävaaralla (helmi-maaliskuu)
 • Vapputapahtuma 1.5.
 • Liperin vapaa-ajan asukkaiden Liplatus-tapahtuma (kesä-/heinäkuu)
 • Paloaukeapäivä 2022
 • Liperin leipäpäivä syyskuun viimeisenä lauantaina
 • Vanhusten viikko (lokakuu)
 • Jouluateria kuntalaisille (joulukuu)

Kumppanuusyhteistyö

Voit ehdottaa hakemuslomakkeella myös kumppanuusyhteistyötä. Järjestöistä löytyy osaamista ja asiantuntemusta, joiden avulla voimme yhdessä luoda uusia hienoja tapoja parantaa kunnan elinvoimaa ja kuntalaisten viihtyvyyttä. Kunta voi antaa yhdistykselle avustusta palvelusta, jonka katsotaan olevan muuta kuin vapaaehtoistyötä.

Yhdistyksille kumppanuus mahdollistaa muun muassa oman toiminnan kehittämisen ja vaikuttamisen elinympäristöön. Kumppanuusavustuksilla voidaan esimerkiksi

 • edistää kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä järjestämällä tapahtumia, parantamalla luontopolkuja tai ylläpitämällä hyvinvointipalvelua
 • tukea harrastus- ja virkistystoimintaa
 • parantaa elinympäristön viihtyvyyttä ja turvallisuutta taajaman pääväylää piristämällä tai katu- tai rakennusmaalauksen toteuttamalla
 • helpottaa perheiden arkea pitämällä kerhoa tai järjestämällä perhetapahtumia
 • järjestää työyhteisön virkistäytymis- ja hyvinvointitapahtumia

Hakeminen

Yhteistyösopimuksia haetaan kunnanhallitukselta sähköisellä hakemuksella. Hakemuslomake aukeaa 1.11. klo 9:00 ja hakemus tulee lähettää 30. marraskuuta 2021 klo 23:59 mennessä.

Täytä hakemus tästä: https://bit.ly/Yhteistyökumppaniksi2022 

Huomaathan, että voit lähettää hakemuksen vain kerran. Jos sinulla on ongelmia hakemuksen kanssa tai tarvitset lisätietoja, ota yhteyttä viestinnän suunnittelijaan: maija.palojarvi@liperi.fi tai puh. 0400 957 619.

Yhteistyösopimushakemuksissa on tuotava ilmi, millaisesta näkyvyydestä tai tapahtumasta on kyse. Kumppanuusyhteistyötä haettaessa tulee selvittää, mitä osaamista yhdistyksestä löytyy, millaisia palveluita yhdistys kunnalle tarjoaa tai millaisista yhteistyömuodoista yhdistys on kiinnostunut. Hakemukseen on merkittävä haettava summa.

Tarvittaessa kutsumme yhdistyksen edustajat kanssamme kumppanuusneuvotteluihin, joissa sovimme tarkemmin yhteistyön muodoista. Kunnanhallitus tekee avustushakemuksista päätöksen alkuvuodesta 2022. Päätöksistä ilmoitetaan hakijoille kirjallisesti sähköpostilla.

Tule toteuttamaan kanssamme aktiivista ja yhteisöllistä vuotta 2022!

Paperista leikattuja ihmishahmoja kädet toisissaan kiinni

Lisätietoja:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute