Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperin Korpivaaran tuulipuistohanke etenee - rakentamisesta vastaa OX2

Liperin Korpivaaran tuulipuistohanke etenee - rakentamisesta vastaa OX2

Tuulivoimapuiston rakentaminen Liperin Korpivaaraan etenee. Tuulipuistoon tulee neljä tuulivoimalaa. Hanke siirtyi lokakuussa Tuulialfalta uusiutuvan energian yhtiö OX2:lle, joka vastaa myös hankkeen rakentamisesta.

Tuulipuiston toteuttaminen on aloitettu lokakuussa tuulihavaintomaston pystytyksellä. Ennen lopullisen voimalamallin valintaa halutaan alueelta vielä tarkempia tuulisuustietoja. Tämänhetkisen aikataulun mukaan tuulipuiston pohjustus- ja rakennustyöt alkavat vuoden 2020 aikana. Tuulivoimapuiston on määrä valmistua kaupalliseen käyttöön vuosien 2021-2022 aikana.

Suunnittelutarveratkaisu tuulivoimapuistolle ja rakennusluvat voimaloille on hyväksytty vuonna 2016. Rakennusluvan mukaan Korpivaaran tuulivoimapuistoon suunnitteilla olevien voimaloiden enimmäiskorkeus tulee olemaan 236 metriä ja enimmäislähtömelutaso 106 desibeliä. Korkeudella tarkoitetaan voimalan lavan pyyhkäisykorkeutta.

Liperin Korpivaaran tuulivoimapuisto tullaan liittämään Fingridin 110 kilovoltin Kontiolahti-Huutokoski-voimalinjaan.

Liperi on mukana hiilineutraalien kuntien HINKU-verkostossa, joka pyrkii pienentämään kuntien hiilijalanjälkeä. Hiilineutraaliustavoitetta edistää myös Korpivaaran tuulipuistohanke. Tuulivoima on kotimaista, päästötöntä ja uusiutuvaa energiaa.

Tällä hetkellä OX2:lla on Suomessa rakenteilla kuusi tuulipuistoa.

OX2 viestii hankkeen etenemisestä, ja tulossa on muun muassa avoin keskustelutilaisuus kuntalaisille.

Lisätietoja antavat OX2:n Niklas Hokka (yhteystiedot alla), sekä maanantaista 28. lokakuuta alkaen Liperin kunnan rakennusvalvonta, rakennustarkastaja Raimo Ponkilainen, raimo.ponkilainen@liperi.fi.

Alla videoupotuksena koostevideo Lapuan Jouttikallion tuulipuiston rakentamisesta:

Kolme tuulivoimalaa Jouttikallion tuulipuistossa.

Lisätietoja hankkeesta:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute