Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperin etäopetuksen järjestelyistä pääosin hyvää tai kiitettävää palautetta

Liperin etäopetuksen järjestelyistä pääosin hyvää tai kiitettävää palautetta

Järjestimme huhtikuun lopulla etäopetuksen järjestelyistä verkkokyselyn, joka oli avoinna Webropol-palvelussa 22.–29. huhtikuuta. Kiitos kaikille poikkeusolojen etäopetusta koskevaan kyselyyn vastanneille!

Järjestimme huhtikuun lopulla etäopetuksen järjestelyistä verkkokyselyn, joka oli avoinna Webropol-palvelussa 22.–29. huhtikuuta. Saimme viikon aikana paljon arvokasta palautetta etäopetuksesta. Oppilailta saimme 518 vastausta ja vanhemmilta 468 vastausta. Opetushenkilöstöltä saimme 89 vastausta.

Lasten vanhemmilta saatujen vastausten perusteella Liperin kunnan alueella etäopetus on pääsääntöisesti onnistunut hyvin. Kyselyyn vastanneista vanhemmista 38 % antoi etäopetuksen onnistumiselle arvosanaksi kiitettävän tai erinomaisen ja 41 % hyvän. Positiivista palautetta annettiin erityisesti yhteydenpidosta oppilaisiin ja ruokahuollon järjestämisestä.

Vanhemmista 15 % antoi arvosanaksi tyydyttävän, joten parantamisen varaa opetusjärjestelyissä kuitenkin on. Eniten haasteita koettiin useiden eri järjestelmien ja palautuskanavien käytössä sekä toivottiin enemmän livenä toteutettavia etätunteja.

Opetushenkilöstöstä monet nostivat vastauksissaan esille sen, että etäopetus on tuonut myös heille mukanaan uuden oppimista. Monet uskovat, että soveltavien työtapojen opettelusta on hyötyä myös poikkeustilan päätyttyä.

Oppilaita etäopiskelussa oli innostanut erityisesti vapaus rytmittää tehtävien teko omaan päivään tahtomallaan tavalla sekä opettajien järjestämät erilaiset etänä pidetyt oppitunnit. Kyselyn vastausten mukaan monet oppilaat kaipaavat takaisin kouluun lähiopetukseen.

Liperin hyvinvointilautakunta käsittelee kyselyn tuloksia 14.5. pidettävässä kokouksessaan.

Paluu lähiopetukseen tapahtuu hallituksen ohjeistuksen mukaisesti 14. toukokuuta 2020 ja sen järjestämisestä tiedotetaan tarkemmin kuluvalla viikolla.

Kiitämme lämpimästi kaikkia kyselyyn vastanneita!

Lähikuvassa kädet kannettavan tietokoneen näppäimistöllä

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute