Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Koronatilanteen tuomat muutokset kunnan palveluihin 4.12. alkaen

Koronatilanteen tuomat muutokset kunnan palveluihin 4.12. alkaen

Siun soten koko toimialue on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Seuraa tiedotustamme. Muutoksia voi tulla nopeasti alueellisesti tai paikallisesti.

Siun sote tiedotti torstaina 3. joulukuuta 2020, että koko toimialue on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Yhtenäiset suositukset kasvomaskien käytöstä, julkisista ja yksityisistä kokoontumisista, matkustamisesta sekä harrastustoiminnasta astuivat voimaan välittömästi 3.12.2020 ja ovat voimassa 4.1.2021 saakka.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää 4. joulukuuta 2020 antamallaan määräyksellä tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Karjalan maakunnan kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä. Määräys on voimassa ajalla 5.12.2020–4.1.2021.

Liikuntaryhmät

Liperin kunta keskeyttää kunnan järjestämät aikuisten ohjatut liikuntaryhmät 4. joulukuuta alkaen. Olemme suoraan yhteydessä ryhmien osallistujiin.

Liperin kunnan kuntosalit ja uimahalli Liprakka pidetään toistaiseksi auki. Kehotamme kävijöitä huolehtimaan turvaväleistä ja huolellisesta käsienpesusta.

Nuorisotyö

Liperin kunnan nuorisotilat pysyvät toistaiseksi auki. Koronapandemian aikana Liperin kunta kerää nimi- ja puhelinyhteystiedot nuorisotilojen käyttäjistä.

Tietojen keräämisellä halutaan turvata mahdollisessa koronatartuntatapauksessa nuorisotiloissa tartunnalle altistuneiden henkilöiden tavoitettavuus. Nuorisotilojen käyttäjien tiedot kerätään henkilön suostumuksella. Tietoja käytetään vain tartuntaketjujen jäljittämiseen, ei esimerkiksi markkinointiin.

Yhdistykset ja tapahtumat

Yhdistysten ja järjestöjen muut kuin aikuisten liikuntaryhmät voivat edelleen kokoontua Liperin kunnan tiloissa, kunhan kokoontumisissa noudatetaan 20 hengen kokoontumisrajoitusta ja osallistujat käyttävät mahdollisuuksien mukaan kasvomaskeja.

Liperin kunnan järjestämät yleisötapahtumat joulukuussa on peruttu.

Seuraa tiedotustamme. Muutoksia voi tulla nopeasti alueellisesti tai paikallisesti.

Vahva maskisuositus

Liperin kunta suosittelee Siun soten ohjeen mukaisesti vahvasti kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Toivomme kunnan asioissa asiointia ensisijaisesti puhelimen, sähköpostin tai muun sähköisen kanavan kautta.

Siun soten kasvomaskien jakelupiste Liperissä sijaitsee kunnanviraston palvelupisteellä, Varolantie 3, 83100 Liperi. Palvelupiste on avoinna joka arkipäivä klo 9–11 ja 12–15.

Siun soten suositukset koko Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueelle ovat:

  1. Suositellaan yleisötilaisuuksien rajaamista 20 henkilöön koko Pohjois-Karjalan alueella
  2. Suositellaan alueellisesti yksityistilaisuuksien rajaamista 20 henkilöön edellyttäen turvavälien ja hygieniaohjeistuksien täyttymistä
  3. Kasvomaskien käyttöä suositellaan työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää
  4. Suositellaan aikuisten ryhmäliikunnan keskeyttämisen jatkamista sisätiloissa
  5. Suositellaan korkeakoulujen väliaikaista etäopetusta jatkettavan huomioiden välttämättömän lähiopetuksen tarpeet
  6. Etätyösuositus aina kun mahdollista
  7. Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.

Katso Alueelliset suositukset ja rajoitukset - siunsote.fi

Uutiseen päivitetty 7.12. tarkennus kohtaan yhdistykset ja tapahtumat.

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja pinossa

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute