Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Joensuun työssäkäyntialue on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, muu maakunta pysyy perustasolla

Joensuun työssäkäyntialue on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, muu maakunta pysyy perustasolla

Siun sote julkaisi 25.2.2021 Joensuun työssäkäyntialueen olevan koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, muu maakunta pysyy perustasolla. Mahdollisista muutoksista Liperin kunnan koronasuosituksiin tiedotetaan viikolla 9.

Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän tiedote julkaistu: 25.02.2021, 17:15. Pääset lukemaan tiedotteen kokonaisuudessaan täältä.

Koronavirustartuntojen määrä Siun soten alueella ja erityisesti Joensuussa on kääntynyt jälleen kasvuun. Pohjois-Karjalan alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä on kokoontunut 25.2. iltapäivällä ja katsoi epidemiatilanteen Joensuun työssäkäyntialueella (Joensuu, Kontiolahti ja Liperi) olevan kiihtymisvaiheessa. Muualla maakunnassa epidemia on pysynyt perustasolla.

– Työryhmä keskusteli pitkään epidemiavaiheen alueellisesta rajaamisesta. Joensuun, Liperin ja Kontiolahden katsottiin lopulta muodostavan yhtenäisen alueen muun muassa työssäkäynti-, opiskelu-, harrastus- ja asiointiliikenteen takia, kertoo työryhmän varapuheenjohtajana toimiva Ilkka Pirskanen Siun sotesta.

Valtakunnallinen tilanne ja maan hallituksen 25.2.2021 antamat linjaukset huomioiden aiemmat suositukset ja rajoitukset pidetään edelleen voimassa koko maakunnassa.

– Maakunnassa on pidetty koko ajan voimassa kiihtymisvaiheen suositukset, vaikka välillä olimmekin paremmassa tilanteessa. Nyt on erittäin tärkeää, että näistä suosituksista ei lähdetä missään tinkimään, toteaa Pirskanen.

Lisäksi työryhmä muistuttaa, että lähikontakteja on erittäin suositeltavaa välttää ja entisestään vähentää koko maakunnassa. Työryhmä arvioi tilannetta uudelleen ensi viikon torstaina.

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

Liperin kunnan voimassa olevat kuntakohtaiset suositukset voit lukea täältä

Mahdollisista muutoksista Liperin kunnan koronasuosituksiin tiedotetaan viikolla 9.

Opetusjärjestelyihin mahdollisesti vaikuttavista muutoksista tiedotetaan Wilman kautta viikolla 9.

 

 

Liperin kunnan logo

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute