Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left AVI:lta kunnan varhaiskasvatukselle huomautus ja määräys

AVI:lta kunnan varhaiskasvatukselle huomautus ja määräys

Huomautus liittyy kesällä 2019 tapahtuneeseen lapsen katoamistilanteeseen. Asia tuli vireille Itä-Suomen aluehallintovirastoon loppuvuodesta 2019.

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi Liperin kunnan varhaiskasvatukselle vakavan huomautuksen lapsen katoamistilanteesta.

Lapsi katosi kunnan päiväkodista Liperissä kesken hoitopäivän kesällä 2019. Lapsi löytyi etsinnöissä läheisen kaupan tiloista.

Aluehallintovirasto arvioi tapahtuneen perusteella, että kunta ei ole onnistunut turvallisen varhaiskasvatusympäristön järjestämisessä. Asia tuli vireille aluehallintovirastoon loppuvuodesta 2019.

Liperin hyvinvointilautakunta on käsitellyt valvonta-asiaa ja selvityspyyntöä 21.11.2019 kokouksessaan. Päiväkodin aitojen ja porttien uusiminen on käsitelty Liperin elinympäristölautakunnan 10.9.2019 kokouksessa.

Viraston tarkastuskäynnillä syyskuussa 2020 kävi ilmi, ettei päiväkodin lähietsintäsuunnitelma ollut edelleenkään ajan tasalla eikä lähietsintää ollut katoamistilanteen jälkeen harjoiteltu. Tarkastuskäynnillä aluehallintovirasto totesi, että kunta oli uusinut päiväkodin aidat ja portit.

- Olen torstaina 3.12. ollut yhteydessä aluehallintovirastoon, varhaiskasvatuksen johtajaan sekä päiväkodin johtajaan ja olemme sopineet asian hoitamisesta kuntoon välittömästi. Hyvinvointilautakunta saa asian tiedoksi kokouksessa 10.12. ja toimenpiteitä käsitellään tarkemmin tammikuun kokouksessa, kertoo hyvinvointijohtaja Riitta Lappalainen.

Aluehallintovirasto antoi 27.11.2020 päivätyssä päätöksessään kunnalle myös määräyksen päivittää päiväkodin lähietsintäsuunnitelma 26.2.2021 mennessä. Samalla virasto kiinnitti kunnan huomiota siihen, että päiväkodin henkilöstön on harjoiteltava lähietsintää säännöllisin väliajoin.

Aluehallintoviraston käsittelyssä on vuoden 2020 aikana ollut kaksi muuta Liperin kunnan varhaiskasvatuksen valvonta-asiaa. Ne koskivat esiopetuksen ja sitä täydentävän varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja ja kunnan tiedottamismenettelyä niin sanotun kaksivuotisen esiopetuksen kokeilusta.

Näistä virasto on tehnyt päätökset aikaisemmin vuonna 2020 ja aluehallintovirasto on todennut päätöksissään, että selvitysten ja korjausten jälkeen asiat eivät ole antaneet aihetta muihin toimenpiteisiin.

Tiedote aiheesta julkaistaan myös Itä-Suomen aluehallintoviraston verkkosivuilla.

Puinen puheenjohtajan nuija pöydällä

Lisätietoja:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute