Navigaatiovalikko

Lautakunnat sisältö

Lautakunnat

Lautakunnat tekevät päätöksiä oman palvelualueensa asioista. Liperin kunnassa on viisi lautakuntaa ja yksi jaosto.

Elinympäristölautakunta sisältö

Elinympäristölautakunta

Elinympäristölautakunta vastaa Liperin kunnan maankäytöstä, rakennusvalvonnasta, kunnan kiinteistöistä, kaavateistä, vesihuollosta ja ruokapalveluista. Elinympäristölautakunta huolehtii näiden kokonaisuuksien toiminnan, talouden ja organisaation kehittämisestä. Samalla lautakunta valvoo suunnittelua ja toteutusta ja seuraa tuloksia.

Elinympäristölautakunnassa on yhdeksän varsinaista jäsentä ja heillä jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Lautakunta kokoontuu kerran kuukaudessa.

Elinympäristölautakunnan jäsenet

Elinympäristölautakunnan jäsenet

Elinympäristölautakunnan lupajaos sisältö

Elinympäristölautakunnan lupajaos

Lupajaos toimii kunnan lakisääteisenä rakennusvalvontaviranomaisena ja ympäristönsuojeluviranomaisena. Lisäksi lupajaos hoitaa tielautakunnan ominaisuudessa yksityistielaissa sille säädettyjä velvoitteita. Lupajaos kokoontuu tarvittaessa.
 

Elinympäristölautakunnan lupajaoksen jäsenet

Elinympäristölautakunnan lupajaoksen jäsenet

Hyvinvointilautakunta sisältö

Hyvinvointilautakunta

Hyvinvointilautakunta vastaa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja vapaa-aikapalveluiden järjestämisestä. Lautakunnan keskeisimpänä tehtävänä on edistää liperiläisten hyvinvointia.

Hyvinvointilautakunnassa on yhdeksän varsinaista jäsentä ja heillä jokaisella henkilökohtainen varajäsen. Hyvinvointilautakunta kokoontuu pääsääntöisesti kunkin kuukauden toisena torstaina kello 17. 

Hyvinvointilautakunnan jäsenet

Hyvinvointilautakunnan jäsenet

Maaseutulautakunta sisältö

Maaseutulautakunta

Maaseutulautakunta on Joensuun seudun maaseutupalveluiden yhteislautakunta. Lautakunta vastaa maaseutupalveluiden järjestämisestä jäsenkuntien alueella.
Lautakunnassa on yksi jäsen jokaisesta mukana olevasta kunnasta (Liperi, Joensuu, Juuka, Ilomantsi, Kontiolahti, Outokumpu, Polvijärvi, Lieksa, Tohmajärvi, Nurmes, Kitee ja Rääkkylä). Kaikkiaan lautakunnassa on kaksitoista jäsentä ja heillä jokaisella henkilökohtainen varajäsen.
Lautakunta kokoontuu tarvittaessa.

Maaseutulautakunnan puheenjohtajan nimeää Liperin kunta ja varapuheenjohtajan Joensuun kaupunki.

Maaseutulautakunnan jäsenet

Maaseutulautakunnan jäsenet

Tarkastuslautakunta sisältö

Tarkastuslautakunta

Tarkastuslautakunta vastaa Liperin kunnan hallinnon ja talouden tarkastuksesta ja arvioinnista. Tarkastuslautakunta on kuntalain nojalla lakisääteinen toimielin. Lautakunnassa on kuusi jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet. Tarkastuslautakunta kokoontuu tarvittaessa.

Tarkastuslautakunnan jäsenet

Tarkastuslautakunnan jäsenet

Keskusvaalilautakunta sisältö

Keskusvaalilautakunta

Keskusvaalilautakunta huolehtii vaalien järjestämisestä Liperissä. Lautakunta kokoontuu tarvittaessa vaalien aikana.

Keskusvaalilautakunnan jäsenet

Keskusvaalilautakunnan jäsenet

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Virallinen kaksivuotinen esiopetuskokeilu syksylle 2021

Virallinen kaksivuotinen esiopetuskokeilu syksylle 2021

Liperissä vanhemmilla on ollut mahdollisuus varata jo tulevana syksynä neljään esiopetusryhmään paikka myös 5-vuotiaille. Kokeilutoiminta käynnistyy virallisesti syksyllä 2021.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi kunnille aiemmin tänä vuonna avustusta 5-vuotiaiden maksuttomaan 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeiluun kaudelle 2020–2021. Avustuksia koskevassa tiedotteessa kerrottiin myös, että hallitus aikoo pilotoida kaksivuotista esiopetusta.

Saimme tiedon, että kaksivuotisen esiopetuksen pilotointi siirtyy vuodella. Haku kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun avautuu vasta vuonna 2021 ja kokeilut eri pilottikunnissa voivat alkaa syksyllä 2021, kun 5-vuotiaiden maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen kokeilukausi 2020–2021 on päättynyt.

Toiminta syksyllä 2020

Liperissä vanhemmilla on ollut mahdollisuus varata tulevana syksynä neljään esiopetusryhmään paikka myös 5-vuotiaille. Lisäksi vuoropäiväkodissa 5- ja 6-vuotiaat toimivat samassa ryhmässä.

Elokuusta 2020 lähtien 5- ja 6-vuotiaat ovat yhdessä Taikametsän päiväkodissa ja Liperin Penttilässä. Lisäksi Puolivälin vuoropäiväkodissa heillä on yhteiset toiminta-alueet sisällä ja uudessa ulkotoiminnassa.

Liperin varhaiskasvatus ei siis hae nyt lupaa kaksivuotiseen esiopetukseen, vaan vasta vuoden päästä, kun kokeilutoiminta virallisesti käynnistyy. Toimintaa ei tästä syystä vielä tulevana toimintakautena virallisesti kutsuta kaksivuotiseksi esiopetukseksi.

Lainsäädännöllisesti estettä 5- ja 6-vuotiaiden ryhmille ei ole. 5-vuotiaiden kohdalla toteutetaan varhaiskasvatussuunnitelmaa ja 6-vuotiaiden kohdalla esiopetussuunnitelmaa.

Virallinen esiopetusaika on neljä tuntia päivässä ja 700 tuntia vuodessa. Viisivuotiaat kulkevat perheen ilmoittaman läsnäolon mukaisesti.

Kunnassa jatkuu Jyrin- ja Viinijärven esiopetuksessa joustava esi- alkuopetus, jossa toteutetaan esiopetussuunnitelmaa ja perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Joustavassa esi- ja alkuopetuksessa on taustalla erilliset opetussuunnitelmat, joiden tavoitteiden toteutumisesta pidetään kiinni, mutta lapsi voi edetä tavoitteissa yksilöllisesti.

Maksuton 5-vuotiaiden varhaiskasvatus jatkuu

Kokemuksia 5–6-vuotiaiden yhdessä toimimisesta voidaan verrata joustavaan esi- ja alkuopetukseen. Lapset ovat yksilöitä, he etenevät ja oppivat hyvin eri tavalla ja eriaikaisesti, joten tästä syystä joustoja suuntaan ja toiseen tarvitaan.

Palvelurakenteeseen tarvitaan vaihtoehtoja. Joustava esi- ja alkuopetus jatkuu ja lisäksi keräämme kokemuksia myös 5–6-vuotiaiden lasten ryhmistä.

Liperissä maksuton 5-vuotiaiden varhaiskasvatus aloittaa elokuussa jo neljännen toimintakauden.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteen mukaisesti selvitämme ja arvioimme varhaiskasvatuksen ja nykyisen esiopetuksen toimintamalleja 5-vuotiaiden näkökulmasta ja pohdimme pedagogisia ratkaisuja maksuttoman varhaiskasvatuksen tai mahdollisen kaksivuotisen esiopetuksen järjestämisestä tulevaisuudessa.

 
Kolme esiopetuksen lasta leikkimässä luokassa

Lisätietoja antaa:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute