Lastensuojelu ja perheneuvola pääkuva

Navigaatiovalikko

Lastensuojelu ja perheneuvola sisältö

Lastensuojelu ja perheneuvola

Arjen pulmissa ja isommissa kriisitilanteissa apu on lähellä.

Perheneuvola

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun soten perheneuvolapalvelut auttavat lapsen tai perheen pulmatilanteissa tai jos jokin lapsen kasvussa, kehityksessä tai oppimisessa huolettaa. Perheneuvola tukee myös esimerkiksi kriisitilanteissa ja avioeron hetkellä.

Liperissä perheneuvolapalvelut sijaitsevat Ylämyllyllä, Honkalampi-keskuksen yhteydessä olevissa tiloissa, Ylämyllyntie 94. Katso yhteystiedot täältä.

Lastensuojelu

Lastensuojelu kuuluu Siun soten palveluihin. Lastensuojelu tukee ja neuvoo perheitä erityisesti elämän kriisitilanteissa. Lastensuojelu on vanhemmuuden tukemista, paikkaamista tai äärimmillään sen korvaamista.

Tärkein tavoite on, että jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja virikkeelliseen kasvuympäristöön, tasapuoliseen ja monipuoliseen kehittymiseen sekä erityiseen suojeluun ja huolenpitoon.

Lapsiperheiden palvelujen ja lastensuojelun palvelutarpeen arviointi, p. 013 330 2806. Numerosta saat ohjausta lapsiperheiden sosiaalipalveluista ja lastensuojelun palveluista.

Lape

Lape tarkoittaa lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa. Se on valtakunnallinen kärkihanke, jonka tavoitteena on kehittää palveluja lapsi- ja perhelähtöisiksi sekä vahvistaa lapsen asemaa ja oikeuksia.

Lape-työn tarkoituksena on tehdä perheiden arjesta sujuvaa ja tuoda palvelut lähelle, helposti tavoitettaviksi.

Perheiden ja lasten sirpaleisesta palvelujärjestelmästä haluamme Lape-ohjelmalla siirtyä ehjään palveluiden kokonaisuuteen.

Lape-työstä Liperin kunnassa vastaa hyvinvointijohtaja Riitta Lappalainen.

Lastensuojelu ja perhekeskus katso myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Lasten kausi-influenssarokotuksia annetaan myös päiväkodeissa

Lasten kausi-influenssarokotuksia annetaan myös päiväkodeissa

Siun sote tiedottaa, että lasten influenssarokotuksia toteutetaan marraskuun aikana päiväkodeissa. Ilmoita rokotustarpeet päiväkodillesi 27.10.2021 mennessä.

Siun sotessa osa lasten influenssarokotuksista annetaan päiväkodeissa. Lapset rokotetaan samalla, kun vanhemmat hakevat lapsensa päiväkodista.

Vanhempien läsnäolo lapsen rokotuksessa on välttämätön.

Kausi-influenssarokotus päiväkodeissa koskee pääosin vain 2–6-vuotiaille annettavia nenäsumuterokotuksia. Mahdollisuuksien mukaan tarjotaan myös pistosrokotteita.

Lasten rokotukset ovat ensisijaisia, mutta mikäli aika ja olosuhteet sallivat, voidaan rokottaa myös erittäin vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiriä.

Pikkulapset sairastavat influenssaa enemmän kuin muut ikäryhmät. Jopa joka viides lapsi saa vuosittain influenssan. Influenssan seurauksena lapsi voi sairastua jälkitautiin, joista yleisimpiä ovat bakteerin aiheuttamat korvatulehdukset ja keuhkokuume. Rokotetuilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla.

Lapsen rokottaminen auttaa ehkäisemään myös perheenjäsenten sairastumista. Tämä on erityisen merkittävää, jos perheessä on alle kuuden kuukauden ikäinen vauva. Alle puolen vuoden ikäiset ovat kaikkein altteimpia sairastumaan, mutta liian nuoria rokotettaviksi.

Muita riskiryhmiin kuuluvia ovat mm. raskaana olevat sekä yli 65-vuotiaat. Pikkulapsen rokottaminen auttaa suojaamaan influenssalta muita hänen lähipiiriinsä kuuluvia, esimerkiksi isovanhempia, joilla oma rokotesuoja voi jäädä heikommaksi.

Alle kouluikäisten lisäksi sairautensa tai hoitonsa vuoksi vakavalle influenssalle alttiit saavat maksuttoman rokotuksen. Myös riskiryhmien lähipiiri on oikeutettu saamaan maksuttoman influenssa rokotuksen osana kansallista rokotusohjelmaa.

Rokotusohjelma koskee influenssan osalta kaikkia 6 kk - 6 v vuotiaita lapsia. 2–6-vuotialle on pistosrokotteen vaihtoehtona tarjolla nenäsumutteena annettava Fluenz Tetra -rokote osana kansallista rokoteohjelmaa. Muun ikäisille annetaan perinteinen pistorokote. 7–18-vuotiaille voi hankkia nenäsumuterokotteen reseptillä apteekista.

Pohjois-Karjalassa lasten rokotuskattavuus on ollut hieman koko maata parempi, mutta parannettavaa on edelleen.

Rokotuksia toteutetaan lastenneuvoloissa määräaikaistarkastusten yhteydessä, jolloin myös perheenjäsenet voidaan rokottaa. Neuvoloihin voi varata netistä rokotusajan. Jokaiselle perheenjäsenelle on varattava oma aika.

Mikäli haluat lapsellesi ja itsellesi kausi-influenssarokotteen päiväkodissa ilmoita rokotustarpeet päiväkodillesi 27.10.2021 mennessä.

Päiväkotien rokotuspäivät ja -ajat:

Päiväkodin työntekijät saavat rokotukset työterveyshuollon kautta.

Rokoteruisku hoitajan kädessä

Yhteystiedot

Riitta Lappalainen

Hyvinvointijohtaja
 040 834 7185
riitta.lappalainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute