Kuntalaisten tarinat pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Tapani Ahtonen kuntalaistarina

Taidemuseo rakentuu vanhan meijerin kehyksiin

Liperiin muuttanut taidemaalari Tapani Ahtonen löysi työtilat myllymiljööstä ja perusti naapurihalliin kesänäyttelyn.

 

Vanhassa meijerin rakennuksessa Liperin kirkonkylän myllymiljöössä on rakentumassa ainutlaatuinen taidenäyttely. Jos näyttelytilat ovat usein valkoiset ja kliiniset, niin täällä ollaan jatkumon toisessa päässä. Historian havinaa ja elämän jälkiä ei täältä tarvitse etsimällä etsiä.

Taidemaalari Tapani Ahtosta rosoinen pinta miellyttää. Vastaavissa paikoissa hän on työskennellyt ennenkin: Tampereella vanhassa Pyynikin Panimossa ja Nurmeksessa vanhalla meijerillä.

Liperiin Ahtonen muutti vuosi sitten, ja työtila löytyi Kirkkolahden kupeesta, tunnelmallisesta myllymiljööstä. Pian Ahtonen tiedusteli paikan omistavalta Anne Vänskältä, mistä löytyisi kesäksi näyttelypaikka. Läheltä löytyikin: tyhjillään olleesta meijerihallista samasta pihapiiristä.

Liperin taidemuseo avautuu 11.6.2022

Liperin taidemuseo -niminen taidenäyttely avautuu 11. kesäkuuta 2022. Teoksiaan tuovat esille Ahtosen lisäksi Jukka Suhonen, Patrick Ward, Karoliina Arvilommi, Juha Viirilä, Auli Partio, Jenny Vesiväki, Antti Nieminen, Anja Turunen, Oleg Tchoumak, Anne-Maria Räsänen ja Marjaana Rotko.

Vaikka Liperiin nyt perustettu ”taidemuseo” onkin määräaikainen ponnistus, toivoo Ahtonen siitä jokavuotista tapahtumaa.

- Ja voisihan järjestämässä olla muitakin itseni lisäksi – ettei olisi vain niitä yhden miehen ideoita.

Näyttelyn nimi on omiaan herättämään huomiota.

- Mitä ihmettä, Liperissä taidemuseo?! Jospa se herättäisi kiinnostuksen ja jäisi mieleen. Ja tähän taidemuseoon ei ole pääsymaksua, Ahtonen nauraa.

Liperissä näkee etäämmäs

Suuret maalaukset odottavat ripustusvuoroaan seiniin nojaten. Voima-nimisessä teoksessa mesikämmenen tummanpuhuva hahmo kohoaa oranssia taustaa vasten.

- Karhu on yksi suosikeistani. Olen sellainen mettäläinen itsekin. Neljäkymmentä vuotta olen metsissä kulkenut, mutta vasta neljä vuotta sitten näin karhun luonnossa ensimmäistä kertaa.

Liperiläinen luonto näkyy taidemaalarin teoksissa, kuten maalaismaisemassa, jota Ahtonen näyttää työhuoneessaan, entisen meijerin konttorirakennuksessa. Pienten väri- ja muotoharjoitelmien tekeminen on ollut hyvä tapa aloittaa työskentely aamuisin.

Ahtosen mielestä yksi parhaita asioita Liperissä on se, että kulkuyhteydet ovat hyvät ja Joensuu on lähellä. Toinen on se, että on tilaa hengittää. ”Näkee etäämmäs”, kuten Ahtonen muotoilee.

- Tämä on lämmin ympäristö. Ihmiset sen tekee: juurevaa porukkaa, varsinkin vanhempi väki. On huumoria ja pilkettä silmäkulmassa.

Kesänäyttely ”Liperin taidemuseo” on avoinna 11.6.-31.7.2022 lukuun ottamatta juhannustaukoa 23.6.-27.6. Ti-su klo 11-17, ma suljettu. Ei pääsymaksua. Meijeritie 1, Liperi.

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute